Mivel régóta vagyok nyelvvizsgabiztos, szeretnék néhány igen elterjedt tévhitet eloszlatni amelyekkel úton-útfélen találkozom. Az apropót az adta, hogy beol.hu-n ma megjelent,hogy ismét bíróság elé áll egy csaló, aki valaki más személyi igazolványával próbált "segíteni" abban,hogy az illető hozzájuthasson hőn áhított nyelvvizsga bizonyítványához.

http://www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/elszaladt-a-nyelvvizsgarol-a-lebukott-csalo-432360#hozzaszolas

 

Miért  fordulnak efféle módszerekhez,  miért vállalják az igen borsos "sikerdíj" kifizetését a becsületes munka és megmérettetés helyett, amit akár sokkal olcsóbban, kockázatmentesen, bűncselekmény elkövetése nélkül megtehetnének?  

Pályám során százakat vizsgáztattam már, és a vizsgák alkalmával az "indulók" kb. 55-75%-a megy át a "felhozataltól" függően. A vizsgázók nincsenek tisztában a saját képességeikkel, és olyan bődületes hibákat követnek el,hogy azt kívánom,bárcsak felvehetnénk a produktumot, és lejátszhatnánk nekik utólag. Az, hogy valaki valamilyen szinten előadja magát egy idegen nyelven dicséretes,és hasznos. DE, az államilag akkreditált vizsgák tartalmának, szintjének, módjának és lebonyolításának az EU  közös referencia-keretének ("KER") kell megfelelniük,és nekünk vizsgáztatóknak szigorú szabályok szerint kötelező pontoznunk. Nyomtatott formában ott van előttünk, hogy milyen hibáért hány pont levonás jár, mi a plusz, mi üti meg a szintet. Egyedül ez a mérvadó. Én a magam részéről egyfajta szentírásnak tekintem a KER (lásd fentebb) előírásait és abszolút segítő módon, pozitívan állok minden egyes hozzám betérő vizsgázóhoz. Arról nem beszélve, hogy a jelen lévő kollégámmal együtt hozzuk meg a döntéseinket . Bízom abban, hogy minden vizsgáztató ezt az utat követi.

Persze, mi is emberek vagyunk, nagyon nehéz objektívnek maradni, amikor valaki már az ötödik alkalommal elkeseredetten próbálkozik, vagy éppen egy középkorú, láthatóan és hallhatóan nem túl tehetséges "versenyző" küzd a diplomájáért, a munkájáért, a mindennapi megélhetéséért amikor eljön vizsgázni. Az ellenpélda a nagy arccal, zsebre tett kézzel érkező kapucnis pólós tini, aki azt gondolja, hogy néhány, a szlengben használt kifejezéssel, amerikásnak tűnő, de hangtanilag rendkívül hibás kiejtéssel ő tuti befutó. Néha jól esne, ha a hozzáállást is értékelhetném, de NEM teszem.

Attól is felforr az agyvizem, amikor a sikertelenséget azzal magyarázzák, hogy a "szemét" vizsgáztató buktat, mert kell a vizsgázó, kell a pénz...Ez egy aljas rágalom! Igen, kell a pénz, de mi vizsgáztatók a töredékét kapjuk meg annak az összegnek, amit a vizsgázó díjként befizet! Mindig vannak új vizsgázók, sokszor már nem győzzük hétvégéinket feláldozni a vizsgáztatás "oltárán" minimális, természetesen kizárólag adózott, számlázott juttatásért! Igenis át lehet menni, ahogyan azt százezerek bizonyíthatják, és az, hogy ha valaki bármilyen okból képtelen ezt megcsinálni, az nem a mi hibánk, és nem jogosítja fel arra, hogy törvényt sértsen! Nálunk is történt nem egy eset, amikor rendőrt kellett hívni a csalók miatt. A "megbízók" között volt már középiskolás, egyetemista, focista, közgazdász, de még Phd. fokozattal rendelkező pszichológus is! El lehet képzelni, hogy mennyire "kellemes" a valódi munkánk mellett még csendőrt is játszani! Másrészről pedig pofátlanság "bérvizsgázó" alkalmazása azokkal szemben, akik tisztességgel, kitartással, szorgalommal, időt és pénzt nem kímélve sikeres, vagy sikertelen vizsgát tesznek. Mindenki tudja jól, hogy a (hírhedt) Rigó utca monopóliuma már régen megszűnt, így az interneten böngészve, feladatlapokat letöltve és megoldva rábukkanhatunk a számunkra legszimpatikusabb, legtesthezállóbb nyelvvizsgára. (Megjegyzem, az Origó vizsgák is korrektek.) A már sikeres vizsgát tett barátaink és ismerőseink is segíthetnek ebben, megoszthatják velünk jó, vagy éppen rossz tapasztalataikat. Érdemes tanári segítséget is kérni!

  Úgy vélem, hogy azt a 150-200 ezer forintot nem a bűnözőknek kellene adni, hanem a saját tanulásunkra fordítani. Ő úgysem mehet el helyettünk angol nyelvű állásinterjúra.

Szerző: catsndogs  2012.03.13. 18:37 346 komment · 1 trackback

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://iaskyouanswer.blog.hu/api/trackback/id/tr814314731

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hegyek vajúdtak, egerek születtek 2012.03.14. 09:19:46

Hogyan csökkentek fél év alatt a kormányzat a nyelvoktatással kapcsolatos grandiózus elképzelései? Sokak számára megkönnyebbülést jelentett elsőre, hogy a kormány előzetes terveivel ellentétben a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény mégsem ta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

catsndogs 2012.03.13. 18:55:01

Remélem, hogy a fenti sorok valamelyest megváltoztatják a nyelvvizsgákra készülők, vagy a bizonyítványt már megszerzők véleményét.

skaven 2012.03.14. 02:20:24

Maradt azért pár szóköz (és egyéb) hiba a szövegben, talán jó lett volna ezeket rendberakni, ha már mások butaságán gondolkodunk...

Csigataposó 2012.03.14. 02:47:58

Engem mikor eloszor nyelvizsgaztam (ize probalkoztam mert elso nem sikerult tul fenysen szobelim kb vmi 29-35 pomt kozott lehetett vegul) vizsgaztatok hangosan kinevettek az nem volt szep meg igy kb 10-15 evvel kesobb is emlekszem maradando nyomott hagyott szegeny lelkemben.
Mondjuk teny es valo az adott kerdesre az adott valaszom eleg kemeny volt. :)

aFx 2012.03.14. 03:53:06

ezzel csak az a baj, hogy megveszi a vizsgát, de attól még használni nem fogja tudni. aztán a külföldi konferencián egy szót nem ért az elhangzottakból (bár oda amúgy se ártana egy felső). kurrens szakirodalomhoz nem fér hozzá, mert az angolul van. külföldön meg van lőve.

KER az a CEFR akar lenni? egyébként sajnos külföldön (EUn belül) továbbra is csak az FCE/CAE/CPE // Goethe // Alliance Francaise vizsgákat fogadják el, mert azokat ismerik. és bizonyos esetekben kell a papír, nem elég odamenni, még ha az ember az adott nyelven társalog is közben. nem voltam ideges, amikor még a régi, 2003mas Rigó német felsőmből -még a monopolos, irreálisan nehéz nyelvtanú időkből- lett egy alapfokú vizsga akkreditálás után.

ace22 2012.03.14. 05:23:39

Nem sokra megy a csalással szerzett nyelvvizsgával a "megrendelő" - állásinterjún a megkövetelt nyelven kell elbeszélgetni, esetleg adott nyelven tesztet kitölteni.

sajtpap 2012.03.14. 05:38:42

Nekem is van nyelvvizsgám, de magyarországon ér csak valamit, ott is az állami szektorban ha beszélsz, ha nem meg van a pótlék. Elmész magán céghez a második mondattól kezdve az elvárt idegen nyelven folyik a felvételi elbeszélgetés....
Külföldön meg a helyi nyelvvizsgákat fogadják el.

ballus 2012.03.14. 06:09:28

Senki sem gondolja mostanában, hogy a vizsgáztató kitol a vizsgázóval. Ugyanakkor minden vizsgaközpont tiszta vizet önthetne a pohárba, ha:
1. a szigorú értékelési rendszert nyilvánosságra hozná (nem csak félig, hanem azt a szempontrendszert, amely alapján a vizsgázó értékel.) Egy eset: Felsőfokú vizsgadolgozat nyilvános értékelési rendszere: 5-ből három pont "elérte a kívánt szintet". Amikor megkérdeztem, hogy ez mit jelent, azt mondták, hogy van egy részletesebb útmutató, de az nem nyilvános. - No comment.
2. Komoly visszacsatolási, ellenőrzési lehetőség lenne - pl. ne csak a diák nézhesse meg a kijavított dolgozatot, le lehessen fénymásolni, stb.
Úgy, ahogy az érettségi vizsgákon.

szajberpiraty 2012.03.14. 07:12:08

Én munka mellett tanultam az angolt, a felkészítő tanárom azt mondta, hogy a szorgalmasak mennek át a nyelvvizsgán. Igaza lett, két év tanulás után elsőre sikerült a BME-s középfok. Mellette egyetemre is jártam, és a diplomaosztón így megkaphattam az oklevelet, nem csak egy igazolást.
A nyelvvizsga során végig nagyon korrektek voltak, a szóbelin is nagyon kedvesek voltak velem.
Szerintem a középfok teljesíthető, ha akarja az ember, és egy diplomásnak illik is önerőből teljesíteni ezt a követelményt.

OkoskaTo:rp 2012.03.14. 07:17:08

Hát, azért nehéz nem a vizsgabiztos szemétségének betudni, amikor férfi létemre azt kérdezte szóbelin a spiné, hogy tfh., jön Budapestre, és milyen ruhát vegyen fel. Az alap ruhadarabokat nyilván tudom, de a többit még magyarul sem. (Végül átmentem.)

@sajtpap: A nyelvvizsgák elég nagy része akkreditált, és 2008 óta az EU-s egységes szinteknek felel meg, tehát elvileg egy külföldi cég is tudhatja, hogy milyen tudást jelent. A vizsgák egy része kifejezetten nemzetközi (Pitman, Cambridge, Goethe Zertificat stb.). Az más kérdés, hogy főleg régebbi vizsgánál én is inkább a gyakorlati tudásra lennék kíváncsi munkaadóként.

@ballus:
1. Szerintem ez nyilvános anyagokban is le van írva. Azon kívül, hogy az össz.pontszámra eléred a kívánt százalékot, bizonyos feladatonként (ún. készségenként) is el kell érni 60%-ot. Tehát úgy nincs meg a vizsga, ha fordítani tökéletesen tudsz, viszont fogalmazni vagy szöveget érteni nem.
2. A betekintésre lehet vinni szülőt vagy tanárt. A feladatlapot azért nem lehet hazavinni, mert akkor egy már lement feladatot soha nem lehetne újra kiadni, és nem győznék az újak készítését. Az érettségi feladatsor egyszer megy csak le.

Starlark 2012.03.14. 07:22:20

Egyszer engem is kértek fel bérvizsgázni, hogy az illető megkapja a diplomát. Nekem az ilyesmihez semmi pénzért nincs képem.

Jó volt az akkori rendszer is mert a Londonban letett FCE vizsgám itthon akkor nem fogadták el a diplomához, meg kellett csinálni az origót is...

Férjem multinál dolgozik, kutya nem kérdezte van-e vizsgája viszont a felvételiztető holland volt. :)

68nyara 2012.03.14. 07:28:42

Kedves vizsgabiztos úr,

A cikkben két dolgot kever, ami eléggé aláássa a cikk mondanivalóját.

Először is van a csalás. A csalás ellen minden eszközzel fel kell lépni, mert az a többi tisztességesen vizsgázóval szemben is erkölcstelen, nem csak pusztán bűn. Amit rögtön lehetne tenni: eltörölni a kötelező nyelvvizsgát a diplomához, és megszüntetni a nyelvpótlékot. Tudom, most majd jön a szöveg arról, hogy így is rosszul, vagy nem beszélnek nyelveket a magyarok, de erre nem ez a megoldás. Mire megyünk azzal a nyelvvizsgával, amit véres verejtékkel akár, de megszerez a hallgató, majd soha nem használja a nyelvet, és két-három év múlva már megszólalni sem tud/mer? Miért adunk nyelvvizsga pótlékot valakinek, csak azért mert hozott egy papírt, hogy beszéli a nyelvet, de soha nem használja? A nyelvtanulás fellendüléséhez, a színvonal emelkedéséhez, az kellene, hogy a magyarok is menjenek, lássanak világot, dolgozzanak pár évet külföldön, vagy, hogy már gyerekkorban (nem ötödiktől, hanem már bölcsőde/óvoda szintjén) kezdjenek el nyelveket tanulni.

Remek felméréseket lehet találni arról, hogy más országokban mennyien beszélnek 1-2-3 idegen nyelvet. Persze, ha már gyerekként megtanulják, akkor igazán nem nehéz ez. Az persze más kérdés, és messzire vezetne, hogy egy holland, belga hány nyelven beszél és miért, vagy, hogy komolyan vehető e az a statisztika amely a balti államok polgárait előkelő helyre teszi, mert nagy számban beszélnek idegen nyelvet. (Nem az a kérdés, hogy beszélnek e, hanem, hogy milyen nyelvet és miért?)

Másodszor van a nyelvvizsga színvonala, nehézsége. Első kérdésem, hogy miért van az a kettősség, hogy mindenhol a világon az elfogadott nyelvvizsga egy nyelvű, Magyarországon kétnyelvű? Második kérdés, amire a fenti írásból nem kaptam választ, hogy milyen értékelési rendszer szerint vizsgáztatnak az adott vizsgaközpontban, és ez miért titkos? (Már más is kérdezte.)
Harmadik kérdésem: Miért verik át a tanulót egyes vizsgaközpontokban? (Konkrét eset név nélkül: Tanuló bemegy a vizsgaközpontba és megveszi nem kevés pénzért a felkészüléshez ajánlott könyvet/CD-t. Megoldja az összes feladatot, meghallgatja sokszor az összes CD-n lévő anyagot. Természetesen járt nyelvtanárhoz is, de most ne ez a lényeges. A CD-n a beszélgetések a következő képpen zajlanak: két ember, stúdióban, minden háttérzaj nélkül gyönyörű kiejtéssel felolvas egy párbeszédet.

Na ezt követően delikvensünk elballag a vizsgára, ahol a következővel találkozik: Beterelik egy egyetemi nagy előadóba, ahol az írásbeli simán megoldható, majd előkerül egy magnó, amiről mindenféle egyéb hangosítás nélkül lejátszanak egy felvételt, amin egy francia beszél angolul, Párizs közepén az utcazajban, iszonyatos akcentussal, ráadásul a magnó hangja nagyjából a második sorig jut el, a hátrébb ülők, csak próbálják kiszűrni a foszlányokat az éterből. Hát mi ez, ha nem iszonyatos át...szás?)

Többek közt a fentiek miatt mondják azt sokan, hogy ....-t a vizsgaközpont alfelébe.

Miért van az, hogy itthon érezni lehet sokszor a rosszindulatot a vizsgáztatókon, kint pedig, bár esetenként nehezebb fokozaton, kedvesek, segítőkészek? Persze le lehet ezt tagadni, és lehet azt mondani, hogy csak a vizsgázó a hibás, de azért ez elég gyakori panasz ahhoz, hogy kicsit elgondolkodhatnának a vizsgabiztosok is.

Ráadásul, már elnézést a kedves vizsgabiztos úrtól, de lehet, hogy angol/német/orosz nyelvből naprakész vizsgabiztosok ülnek mindenhol (ez sem mindig igaz), de sajnos az is tapasztalt jelenség, hogy ritkább nyelvekből sokszor nehéz eldönteni, hogy ki a felkészületlenebb. (Hogy is van a magyarországi török nyelvvizsgával, pl.?)

A megoldás az lenne, ha a vizsga sokkal nyíltabb lenne, pl. ha nyilvános lenne. Mondjuk lehet, hogy a vizsgázónak is jelentene plusz streszt, hogy ülnek még a teremben mások is, de ez csak életszagúbbá tenné a dolgot.

Másik javaslat lenne, hogy a nyelvtanfolyamokhoz (és a külföldi trendekhez) igazítva a magyar vizsgarendszert is sokrétűbbé tehetnék.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2012.03.14. 07:36:31

Bizony, a nyelvvizsgáztatás HATALMAS üzlet. Különben a kötelező nyelvvizsgáért nem kérnének pénzt.

68nyara 2012.03.14. 07:39:27

@OkoskaTo:rp: A nagy részével egyet értek, de: a feladatlap esetében, ha már a huszonegyedik században élünk, akkor használjuk is az eszközeit. Mennyiből állna, mondjuk 10000 kérdést felvinni adatbázisba? Mennyiből állna írni egy tisztességes szoftvert, ami ebből véletlenszerűen állít elő kérdéssort, és azt akár értékeli is? De ha ragaszkodunk a papírhoz, akkor ki lehet nyomtatni, és majd értékeli a vizsgabiztos. Mi van, ha valaki megszerzi a tízezer kérdést? Semmi, ha megtanulja, akkor csak hasznára válik.

A fentiek azért nem annyira légből kapottak, hiszen van nyelvvizsga ami ehhez hasonlóan működik, igaz nem itthon.

Leiter Jakab · http://leiterjakab.blog.hu 2012.03.14. 07:49:03

@68nyara: "miért van az a kettősség, hogy mindenhol a világon az elfogadott nyelvvizsga egy nyelvű, Magyarországon kétnyelvű?"
Alapvető tájékozatlanság. Számos vizsgán választhatod az egynyelvű opciót.
"milyen értékelési rendszer szerint vizsgáztatnak az adott vizsgaközpontban, és ez miért titkos?"
Mindegyik vizsgarendszer értékelési rendszere nyilvános, és mindegyik a KER-en alapul, enélkül nem is akkreditálnák őket, valamint ezt rendszeresen és szigorúan ellenőrzik.
"Miért verik át a tanulót egyes vizsgaközpontokban?" - miért vernek át a boltban? Ha úgy érzed, átvertek, a NYAK-nál lehet panaszt tenni. Kivizsgálják. Vonták már vissza nyelvvizsgarendszer akkreditációját. Általánosítani viszont nyilván hülyeség, a nyelvvizsgaközpontok nem abból élnek, hogy átverik a vizsgázókat.

catsndogs 2012.03.14. 07:49:13

@aFx: Igen, a "KER" a "CEFR", azaz "Common European Framework of Reference for Languages Learning, Teaching, Assessment" rövidítése.

Leiter Jakab · http://leiterjakab.blog.hu 2012.03.14. 07:50:24

@OkoskaTo:rp: Szóval átmentél a vizsgán, de szemét volt a vizsgáztató? A mocsok állat...

PonDrow 2012.03.14. 07:54:13

Ismerek olyat, aki aktív felsőfokúval, és annak megfelelő tudással ment el más helyett alapfokon vizsgázni. Éppenhogy meglett a vizsga a pontszámok alapján. Objektív, ugye? :D

Kedvenc történetem a Rigó utcából, amikor egy vizsgaidőpontra kaptam időpontot angol és orosz nyelv írásbelire. Gondoltam, majd dupla időt kapok. Hát nem, választhattam, melyik nyelvből akarok vizsgázni, mert csak annyi időm van. "Miért nem szóltam előre?" Vazze, azt hittem szándékosan hívtak be ugyanarra az időpontra...

polly graph 2012.03.14. 07:54:47

Én azért találkoztam néhány furcsa vizsgabiztosi megjegyzéssel:

egy tanítványom Angliában au pair-ként dolgozott, ahol nemcsak angolul tanult meg, hanem pelenkázni is. A 'nappy', azaz pelenka szó így természetesen nem volt számára ismeretlen.
Mit ad Isten, a középfokú (origo) nyelvvizsgáján, a képleírás feladatban olyan fotót kapott, amin szerepelt eldobható pelenka. Ő természetesen örömmel bevetette a 'nappy' szót, mire a vizsgabiztos méla undorral javította ki, mondván: az nem nappy, hanem diaper. Igazándiból mindkét szó helyes.

Másik vizsgázónak szó szerint ezt a kérdést tette fel a vizsgabiztos: Where did you get this ugly American accent?
(Honnan szedte ezt a randa amerikai akcentust?)

Vidéki városból Bp-re költöző barátnőmet a kis bemelegítő 'small talk' során kápráztatta el a vizsgabiztos azzal, hogy rosszindulatú megjegyzést tett a vidékről fővárosba költözőkre.

Egyébként a vizsgáztatók tudásukat, hozzáállásukat tekintve szerintem ugyanolyan heterogén társaság, mint a vizsgázók.

nyanyus 2012.03.14. 07:55:20

Ha valaki csalással akarja megszerezni a nyelvvizsgapapírt, akkor vesz egyet az interneten.
A lányom 1 évet Angliában és 1 évet Amerikában aupairkedett, hogy jól tanuljon meg angolul, még a főiskola előtt. Tényleg jól beszél és mind a mai napig ez többet ér, mint a főiskolai diplomája.
A barátnőm fia egy 8 hetes angol tanfolyam után vitte haza a középfokú nyelvvizsgát. Délelött írásbelizett, délután szóbelizett, este már kezében volt a nyelvvizsgapapír.( ő legalábbis igy mesélte)Nem akartam a barátnőmnek fájdalmat okozni, de ha nem ő lett volna, hát feljelentem a gyereket, ugyanis úgy éreztem, hogy az az üzenete, hogy felesleges 2 évig kínlódni, ha valaki akarja megvan a nyelvvizsga hamarabb.

kisgyerek a nagyvilagban 2012.03.14. 07:56:01

Sziasztok,

én szeretnék a vizsgabiztos mellett kiállni. az hogy a rendszer milyen, és hogy mi alapján kell pontozni, arról nem a vizsgabiztos tehet, mert az adott.

de a vizsgán megszerzett nyelvtudásnak valójában nem sok köze van a valós élethez, az 100 %. Igen sok ismerősömnek van ilyen-olyan nyelvvizsgája, friss, vagy nem friss, de mikor meg kell szólalni, akkor meg vannak lőve.

Én már elég régóta kint élek... ha egy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezőt itt bedobnánk a "mély vízbe" elég nehezen boldogulna (dialektus/akcentus).

azt szögezzük le, hogy a nyelvvizsga nem azért van, hogy másnak bizonygassuk, hogy mi milyen "tökösek" vagyunk egy nyelvből, hanem hogy ezt otthon a szerveknek bemutatva igazoljuk, hogy mi rendelkeztünk XY tudással. de ez idekint annyit ér, mint a lófing.

üdv

Ibrahim a tevehajcsár 2012.03.14. 07:59:48

Gratulálok, jó az írás. Nekem egyébként pozitív tapasztalataim vannak/voltak, a Rigó utcai vizsgákkal, vizsgáztatókkal, még akkor is, ha a szóbelin a magnószöveg egy zajos szállodai hallban játszódó beszélgetés volt a recepciós és a vendég között. Ezt én nem kiszúrásnak, hanem életszerűnek éreztem inkább. Aztán olyan munkakörbe kerülve, ahol naponta kellett használnom az angolt, ráadásul Távol-keleti partnerekkel és rögtön telefonon, rájöttem, hogy a zajos szállodai hall nem a legrosszabb környezet, ahol az embernek el kell boldogulnia a nyelvtudásával. Mint ahogyan később, mikor Londonba beiskoláztak egy szakmai továbbképzésre, ott is rá kellett jönnöm, hogy irodalmi angolt senki sem beszél, az előadó is vidéki, és dialektusban adja elő az optikát meg a fizikát. Szóval az ember nem a nyelvvizsgabiztosnak, hanem saját magának tanul. Egyébként hosszú hajú huszonéves vizsgázóként sem voltak velem szemben "előítéletesek" a vizsgáztatók, ellenkezőleg: kedvesek és segítőkészek voltak. Egyébként nálunk (értsd azon a nyelvtanfolyamon ahova én jártam) már a felsőfokú előkészítő házi vizsgáján is Rigó utcai vizsgáztatók és követelmények "játszottak" a felkészítés során, és kifejezetten jó tapasztalataink voltak velük.
Más: többen említették a hollandokat. Elég sokat dolgoztam Hollandiában, most is vannak holland partnereink, és kifejezetten jó nyelvtudásúak. A holland kórházban a török vendégmunkás takarítónő is beszél angolul. A hollandok azt mondják (erről is beszélgettem velük), hogy igen, ők eleve megtanulnak három idegen nyelvet, mert ők egy kis nép, senki sem beszéli a nyelvüket, és körbe vannak véve angolul, franciául és németül beszélő országokkal. Irigylésre, de még inkább követésre méltó hozzáállás. A poszt írójának sok sikert és jó egészséget kívánok!

Szalacsi_Dezső 2012.03.14. 08:02:57

Egyébiránt az is csak duma, hogy nyugaton sokkal többen és jobban beszélnek nyelveket, mint itthon. Nem így van, tapasztaltam. Franciák csak franciául, németek csak németül.(sokszor egymást sem értik a különböző tartományból jövők) Dél Európáról ne is beszéljünk, akkor, amikor a verejtékes kis spanyol nyelvtudásomat alig tudtam használni "Barceloniában". Miért nem beszél a katalán spanyolul?
Aztán meg megsértődik a viccemen, amikor a "Real" Madridot angol kiejtéssel ejtem ki. :-)
A poszt tolónak annyiban igaza van, hogy a vizsgázók sokszor rosszul mérik fel a saját tudásukat. A tinikről meg annyit, hogy a 15 éves fiam elsőre 90 %-al vitte az angolt, tele az internetről szedett amerikanizmusokkal, de kőkeményen bemagolt helyes oxfordi nyelvtannal.

ballus 2012.03.14. 08:03:56

@OkoskaTo:rp: Kedves Okoska!
Először is van egy tárgyi tévedésed: a készségekből legalább 40%-ot és nem 60%-ot kell elérni. A vizsga összpontszáma kell, hogy 60% fölött legyen,
Sajnos az sem igaz, hogy nyilvános anyagban benne van a részletes értékelés. Van olyan vizsgaközpont, amelyiknél elérhető, de nem mindegyiknél. Az általam leírt konkrét eset egy madaras nyelvvizsgán volt, felsőfokon. A pontozásnál - a fogalmazási és tömörítési feladatnál egyaránt - volt értékelési skála, amely szó szerint azt mondta: 3 pont, ha elérte a szintet. DE ez mit jelent? Erre nem kaptam választ. És miért 3 pont, ha elérte a szintet, miért nem 4 vagy 5? Mi az, ami még a felsőfoktól (C1) is jobb?
Az sem igaz, hogy a betekintésre lehet szülőt, vagy tanárt vinni. Van olyan központ, ahol lehet, de olyan is, ahol nem.
És miért olyan nagy gond új feladatot csinálni? Ha érettségit minden évben újra lehet írni, egy ilyen helyen miért nem? Ja és az érettségin készül tartalék feladat is.
Egyébként azt látom, hogy vannak kiszámíthatatlan vizsgák: Ezeknél egyszerűen nem látni, hogy milyen értékelési rendszer van, mert néha olyan is átmegy, aki alig tud valamit, néha pedig máskor az sem, aki simán veri azokat, akik már rendelkeznek eredménnyel.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a vizsgaközpontokat vádolnám, csak a tisztánlátás miatt kellene a javasolt lépéseket megtenni.

68nyara 2012.03.14. 08:09:20

@Leiter Jakab: A "rigó" (ami már persze nem is az) kétnyelvű, a KÜLFÖLDI eredetű vizsgák egynyelvűek általában.

Egyébként a fent általam leírt eset kivizsgálható, hajrá, azt hiszem nem nehéz rájönni, hogy melyik nyelvvizsga központ volt. A baj az, hogy nem várok elfogulatlan vizsgálatot. Sajnos itthoni tapasztalat, hogy a bejelentések többségére (nem nyelvvizsga, hanem bármilyen panasz) semmitmondó, kidumálós válasz érkezik, ha egyáltalán. Na ezért is tartunk ott ahol.

Terézágyú 2012.03.14. 08:13:02

@OkoskaTo:rp:
"Hát, azért nehéz nem a vizsgabiztos szemétségének betudni, amikor férfi létemre azt kérdezte szóbelin a spiné, hogy tfh., jön Budapestre, és milyen ruhát vegyen fel. Az alap ruhadarabokat nyilván tudom, de a többit még magyarul sem."

Nekem is mesélték, hogy tőle meg azt kérdezte a vizsgáztató, hogy hogyan igazítana el valakit, aki jött beiratkozni az egyetemre... vazze, ezt kérdezte attól, aki öt éve iratkozott be, akkor is úgy, hogy nem volt külön metódus, összevissza csinált mindenki mindent, azóta bejött a bolognai rendszer, átszervezték a tanulmányi osztályt is, el is költözött egy új épületbe stb. stb. de mindezt mondja el angolul - amikor magyarul is csak annyit tudna mondani erről, hogy passz, tudja a fene, hogy hogyan kell beiratkozni...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 08:17:30

Nekem, még a Rigó utcai időszakból 7 nyelvből van nyelvvizsga-papírom: 2 alapfokú, 2 középfokú, 3 felsőfokú. Ma már persze ezeknek a papíroknak semmi hasznuk, de ez más kérdés.

Én is egyetértek azzal, hogy nem direkt buktatnak a vizsgáztatók. Viszont a Rigó utcai rendszerben maga a vizsgarendszer volt erősen kifogásolható. A Rigó utcában ugyanis nem a nyelvtudást mérték, hanem a műveltséget, ami abszurdum. Saját szememmel láttam egy spanyol-magyar kettős anyanyelvű csaj esetét, akit megbuktattak a spanyol középfokún! Ugyanis elétettek egy rajzot egy egyiptomi piramissal, fáraóval, piramisépítőkkel, Nílussal, s mondták, hogy akkor beszéljen a képről, a 16 éves csaj meg abszolút nem érdeklődött a történelem iránt, s annyit tudott kinyögni, hogy "Ez egy piramis. Ezek meg emberek.". Remélem ma már nem a tárgyi tudást tesztelik, hanem a nyelvtudást.

Axum 2012.03.14. 08:18:20

Szeretnék olvasni egyszer egy irást a vizsgabiztosok és a nyelviskolák szemétségeiről is. Egy ismerősöm Rigó utcai tanárhoz járt felkészitőre és persze nála is vizsgázott. Simán átment.

Én úgy kaptam meg a Rigó utcai felsőfokot, hogy perrel fenyegettem meg az Intézményt. Alig volt hiba az irásbelimben mégis csak 57 pontot kaptam rá. Gondolom kellett a kvóta a magántanulóiknak.

A 90-es években nagy divat volt a Pitman vizsga. Az volt a tuti ajánlata minden nyelviskolának. Én is letettem, aztán csodálkoztam, hogy az igéretük ellenére nem lehet honositani, csak részben. Mára meg már az emléke is elmúlt.

Most a TOEIC a divat, minden nyelviskola hirdeti, de probálj meg vizsgázni belőle, mindenhol elküldenek, hogy nincs elég jelentkező.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 08:24:06

@Ibrahim a tevehajcsár:

Ez a "kis nép" dolog nagyon nem áll meg. Kis nép esetleg a montenegrói meg a luxemburgi vagy az izlandi. De a hollandok a maguk közel 20 milliós létszámával valahogy furcsán hatnak a "kis népek" között. Persze, a kínaiakhoz képest valóban kicsik... :-)

Szóval én törvényben írnám elő, hogy 1 hónap zárkára kell ítélni mindenkit, aki 1 milliónál nagyobb létszámú népet "kis népnek" nevez. Aki pedig 10 milliónál nagyobbat nevez kis népnek, azt tényleges életfogytiglanira kell ítélni. :-)

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 08:28:36

@polly graph:

"Ő természetesen örömmel bevetette a 'nappy' szót, mire a vizsgabiztos méla undorral javította ki, mondván: az nem nappy, hanem diaper. Igazándiból mindkét szó helyes."

Ez egy sajátos magyar betegség. Ugyanez az embertípus beszól magyarul is annak, aki pl. "eszem" helyett "eszek" formát használ. Neki egyfajta nyelv van, az ami az ő tankönyvében szerepel, minden más "hiba", akkor is hiba, ha az anyanyelvi beszélők 99 %-a úgy mondja, ez esetben mindenki "hibásan" beszél.

Egyéves Önkéntes 2012.03.14. 08:32:47

@skaven: jaja, nekünk ezért pontokat vontak le annak idején a vizsgán :)

Eino81 2012.03.14. 08:34:14

Az a baj Magyarországon, hogy mindenhova kérnek nyelvvizsgát, azaz a papírt, de sokszor látom, tényleges tudás nincs mögötte. Van olyan ismerősöm, akinek van felsőfokúja angolból, de a tudása hagy kívánnivalót maga után. Az a jó, ha becsületesen végigtanulja a diák azt a pár évet, megfelelő tudása van, és csak úgy, ennek bizonyítására letesz egy vizsgát. Akkor nem azért lesz tudása, mert lesz papírja róla, hanem azért lesz tudás, mert tud is. Nekem mind a három nyelvvizsgám elsőre sikerült, persze aggódtam az elsőnél (ami, megjegyzem, nem a divatnyelveken volt, hanem finnül), de miután láttam, hogy megy ez, a másik kettő már könnyű volt. Csak tanulni kell, és ahogy fent is mondta valaki, szétnézni a neten, kitölteni pár online tesztet, stb. És az egészet nem azért csinálni, mert elvárják... amúgy külföldön senki nem kérdezte, miből van nyelvvizsgám, csak azt, beszélem-e a nyelvet...

polly graph 2012.03.14. 08:37:48

@dr. birca max: sőt, néha még az anyanyelvi beszélőnek is beszólnak!

Tanultam az USA-ban, ahol két magyar lánnyal osztottam meg egy lakást. Közös volt a telefonunk is. Amikor hívott engem egy közös ismerősünk és minden körítés nélkül, a helyi szokást követve (mi mást?) csak annyit mondott:
Is Polly there? a lakótársaim mindig a plafonon voltak, hogy hogy lehetnek ennyire bunkók a haverjaim. Mert a magyar csajok szerint így kellett volna csinálni:

Hello. This is Peter. Can I speak to Polly, please? - mint ahogy a magyarországi gimikben tanultuk.

Egyszer meg is jegyeztem egy amerikainak, hogy jobb lenne, ha 'udvariasabban' viselkedne telefonon. Persze nevetett és csak annyit mondott: a szobatársaid nem nyelvet tanulni jöttek? Mi itt így telefonálunk, tanulják meg.

Ennyi.

Ginlia 2012.03.14. 08:38:59

@sajtpap: Melyek ezek a helyi nyelvvizsgák külföldön? Mondanál egy példát?

A Spanyol Inkvizíció 2012.03.14. 08:42:20

Hát igen, mind a vizsgázói mind pedig a vizsgáztatói oldalon vannak idióták.
Csak mivel a vizsgáztatók zöme bölcsész, így köztük nyilván sokkal nagyobb arányban vannak képviselve az idióták.
Ez sima kisebbségi komplexus, könyvekben lehet róla olvasni. :)

Ginlia 2012.03.14. 08:43:31

@polly graph: Szerintem ez nem nyelvi kérdés, ez stílus. Egy nagyon informális magán beszélgetésnél még elmegy, de amúgy meg...

szergejsztahanov 2012.03.14. 08:48:15

Ez a srác a videón 7 nyelven beszél, ismerem. De nem a Rigó utcai nyelvvizsgáért, hanem azért mert szereti a nyelveket. Nézzétek meg!
themostwanted.blog.hu/2012/03/14/ember_aki_eladja_magat

qwertzu 2012.03.14. 08:51:23

@dr. birca max: A képleírás a halálom. Nem vagyok bőbeszédű, ha elémraknak egy ilyen képet, magyarul is három mondatot tudnék róla beszélni.

Amúgy a műveltséggel lehet szerencséje is valakinek, én például az egyik szövegértés feladatnál az összes kérdésre tudtam a választ a szöveg elolvasása nélkül. Persze ez tényleg nem szerencsés.

nyu 2012.03.14. 08:56:23

Szerencsere mar nincs monopoliuma a Rigo utcanak.

Amig volt, addig eleg nagy esellyel meghuztak az irasbeli vizsgan, ha nem hozzajuk jartal tanfolyamra.

Nekem anno harmadikra lett meg az angol kozepfoku, pedig azt a vizsgat ereztem a legkevesbe, hogy meglesz.
Elso vizsgara adtak kemeny 55 pontot a kb. 80 helyett, masodikra 58-at, harmadikra nagy nehezen 61-et.

De osztalytarsaimnak sem sikerult elsore atmenniuk, pedig eleg komoly nyelvtanarunk volt.

polly graph 2012.03.14. 08:56:36

@Ginlia: Pontosan. Az is vicces, ha nem a megfelelő stílusréteget használjuk.

Egyetemisták egy teljesen informális, baráti telefonbeszélgetésnél így beszélnek. Nem Can I, Could I, May I -oznak.

Mint ahogy a McDonaldsban is így "röffen rád" a kiszolgáló "For here or to go?", nem csomagolja be a mondandóját. "Madam, would you like to eat here or would you rather take it away?"

Dervenkál Egon 2012.03.14. 08:56:38

Az egész nyelvvizsga kérdés egy baromság. Még nem dolgoztam olyan helyen, ahol kértek nyelvvizsga papírt (van egy felső fokú rigó utcai ha épp kéne), de olyan helyen sem dolgoztam, ahol az első nap ne bukott volna meg, aki nem beszéli a kívánt nyelvet.

OkoskaTo:rp 2012.03.14. 08:56:44

@68nyara: A kérdések bizony adatbázisban vannak. ;-) A statisztikusok tudják a korábbi vizsgák eredményeit, és ennek megfelelően állítanak össze a régi feladatokból új feladatsort: hogy összességében mindig átlagos legyen a nehézség.

A jegyzőkönyveket (legalábbis az Origót) program értékeli ki már évek óta.

@ballus: Valóban, elnézést a tévedésért. A hangsúly azon volt, hogy az összpontszámon kívül készségszinten is teljesíteni kell egy-egy minimum pontszámot.

Írásbelin az általad hozott példa arra vonatkozott, hogy egy adott nyelvi szerkezetet sikerült-e megoldani, vagy nem. Ha nehezebb, lehet 3 pontos is. Felsőn ilyenkor már nincs közbülső állapot: "hát, azért a szavak körülbelül ezek, csak nem jelent semmit a mondat".

Új feladatok pedig folyamatosan születnek, de ezeket kiadás előtt - épp a minőségbiztosítás miatt - tesztelni kell (pl. egyetemistákon), hogy a nehézsége igazodjon a meglevőkhöz. És bizony, a nem megfelelő feladatokat megnézik a nyelvi lektorok, és visszadobják = nem fizetnek érte.

Eino81 2012.03.14. 08:56:56

@polly graph:

Teljesen egyetértek... odahaza a tanárok rosszul állnak hozzá... egy idealizált tökéletes irodalmi nyelvet kívánnak nekünk továbbadni, de a valóság az, hogy minden nyelven, ahol van írott és beszélt nyelv, a kettő ritkán esik egybe. Minden országnak és tájnak megvan a maga eltérése, a helsinki finn beszélt nyelvben ne keressünk egyeztetést pl az egyes és többes szám között (kb mintha azt mondaná valaki, hogy "a fák áll e kert végében"). Ne is beszéljünk a liverpooli, glasgowi vagy new york-i angolról. És az a baj, hogy a nyelvvizsgán is ezt az ideális nyelvet várnák el.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 08:58:05

@polly graph:

Ez a magyar hozzáállás a rendszerváltozás előtt is megvolt bőven. A vicces példa az orosz кофе (kávé) szó. Hagyományosan az oroszban minden -e végű főnév semlegesnemű, de van azért kivétel, az egyik ez a szó, mely hímnemű. Viszont az orosz nyelvhasználatban egyre inkább terjedt a szó semlegesneműként való használata, sőt már a többség így használta. Ezt az egész világ elismerte, tudomásul véve a nyelv változását, kivéve a magyarországi orosztanárt, aki szerint az oroszok bunkók és hibásan beszélik saját nyelvüket, mert a kofe az hímnemű és kész.

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 08:58:26

@polly graph: "Vidéki városból Bp-re költöző barátnőmet a kis bemelegítő 'small talk' során kápráztatta el a vizsgabiztos azzal, hogy rosszindulatú megjegyzést tett a vidékről fővárosba költözőkre."

pontosan mi volt a megjegyzés? azért vagyok kiváncsi rá, mert általában senkit nem érdekel, ki honnan költözött a fővárosba, kivéve a vidékről felköltözötteket, akik akármiben képesek felfedezni valami vélt lenézést.

Egyéves Önkéntes 2012.03.14. 08:59:11

@Terézágyú: eztán miért nem mondta azt, hogy elnézést, de nem járok ide, úgyhogy csak hasalni tudok, menjen jobbra, aztán balra, lépcsőn fel, liftnél le, satöbbi?
attól még valaki tud beszélni, hogy nem oda jár egyetemre
tőlem kresz szabályokat kérdeztek, amikor még jogsim se volt, úgy alakítottam, hogy a gyorshajtás szóba kerüljön, mert arról olvastam előtte, és tudtam róla pofázni
mondjuk az is igaz, hogy a női ruhatár témát sehonnan nem tudnám megközelíteni, csak a pornóoldalakon is szereplő ruhadarabokat (korbács, ilyesmi) tudom angolul :D

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 08:59:42

@Eino81: "Ne is beszéljünk a liverpooli, glasgowi vagy new york-i angolról. És az a baj, hogy a nyelvvizsgán is ezt az ideális nyelvet várnák el."

igen, és az ideális nyelvet british englishnek vagy american englisnek hívják. nem hiszem, hogy glasgowi vagy liverpooli angolból külön nyelvvizsgákat szerveznek.

M. Péter 2012.03.14. 09:00:26

@Szalacsi_Dezső: A katalánok tudnak spanyolul. Barcelonában pont hogy katalánul, az őslakosok nyelvén nehéz boldogulni. (Mellesleg, nem kellene más nyelvi kisebbségeket is ugyanúgy tisztelni, mint a környező országokban élő magyarokat?)

DNA 2012.03.14. 09:00:30

Én csak annyit fűznék hozzá,hogy szerintem Magyarországon a hivatalos nyelvtanulás és nyelvvizsgáztatás színvonala egyenlő a nullával.Semmit nem ér,használható tudást egyáltalán nem ad.Mondom ezt úgy,hogy van némi közöm az angol/német nyelvekhez..
Nem véletlen az,hogy a legtöbb nyelvvizsgát szerzett diák meg sem tud szólalni az adott nyelven magától..

2012.03.14. 09:00:34

@68nyara: Teljesen igazad van. Minden szavadban.
Angliában élek. Itt nyelvvizsgáztam. Teljesen más a hozzáállás. Mindenben. Például a neten gyakorló tesztek érhetőek el. Például nem elméleti, hanem gyakorlati oldalról közelítik meg az oktatást.
Ismerősöm tavaly jött ki, 100%-os magyarországi középfokú szóbelivel. Nyelvtudása használhatatlan.
Nem tudom, mi az a követelmény, amit az EU központilag elvár, hisz nem hozzáférhető, de meg van az oka, hogy a magyar nyelvvizsgát miért nem fogadják el.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 09:02:54

@qwertzu:

Erről az a haverom jut eszembe, aki a történelmi érettségi vizsgán a 32 tételből kettőt bemagolt, s magabiztos kiállásával le is vizsgázott, pedig nem volt szerencséje és nem a 2 tétel egyikét húzta. A szövege kb. az volt, hogy "nagyon örülök, hogy pont ezt a tételt húztam, s rögtön szeretnék is párhuzamot vonni a" s elkezdett beszélni a bemagolt 2 tételről!

A Spanyol Inkvizíció 2012.03.14. 09:03:01

@d.hardman: nem veszed észre, hogy te pont ezt erősíted??
"mert biztos a vidéki értette félre."
ugyanis a fővárosban soha senki nem nézi le a vidékit.
ugyanmár!

superfrog 2012.03.14. 09:03:06

én mondanék valamit a posztolónak, de a véleményemet fenntartással KELL kezelni. tehát én 1 hét múlva megyek középfokúra.
tanárnénim keni vágja mire lehet számítani, ki az aki 80% eséllyel át is fog menni. nem engedi oda aki nem elég felkészült. DE hétfőn kaptam idegbajt, elém rakott egy képet (képleírás) amin egy nagy sárga baba, meg egy pici gyerek volt, akkora méretben hogy se háttér se semmi. na erről beszéljek 5 percig. hát én kb 1.5 percig tudtam, aztán néztem hogy nem beszélhetnénk másról?! mondta hogy 5 percet kell. én meg magyarul sem tudok ilyen faszságokról 5 percet beszélni. de két legyet ütöttünk 1 csapásra. felmértem hogy a mázli nagyon fontos, és olyan ideggörcsben vagyok azóta is, hogy valószínűleg 2 mondatot nem fogok tudni a vizsgadrukkomban értelmesen elmondani. nem tudom miért a fantáziámon múlik, mennyire tudok angolul (nyilván nem elég jól)
haver(nő) képén vizsgán 1 hűtőgép volt
elmondta hogy ajtó meg polc stb. majd megkérdezték ok de hogyan működik? nem felelt meg hogy bedugjuk a konnektorba azt megy. nyilván el tudom mondani hogy hogyan működik egy hűtő, vagy egy nyomdagép........... és valóban röhej hogy egy magnó vinnyog 8 méterre az embertől, és akkor az nyelvtudás, és nem hallás gyakorlat. mondjuk én már elkönyveltem hogy bukok. remélem hányni legalább nem fogok.

Eino81 2012.03.14. 09:03:20

@d.hardman:

Valóban, de az otthon csepegtetett tudás nem ér semmit, ha valaki megijed, hogy nem érti a liverpoolit vagy a glasgowit. Mert odahaza nem tanítják meg, hogy hogy ismerjük fel, mit is mondanak nekünk, ha az eltér az "egyetemesen elfogadott" (RP) angol kiejtéstől. Ez a hozzáírásom inkább a hazai oktatásra vonatkozott amúgy, nem annyira nyelvvizsgákra. :)

qwertzu 2012.03.14. 09:04:26

@d.hardman: "kivéve a vidékről FELköltözötteket, akik akármiben képesek felfedezni valami vélt lenézést. "

Az eszedbe se jut, hogy te vagy bunkó?

2012.03.14. 09:04:42

@d.hardman: És amikor lelépsz a repülőről ér az első sokk: középfokú nyelvvizsgáddal még a rendőrt se érted meg! Kúúúúúl!
A cambridge-i (szerinted) akcentusoddal meg megmosolyognak. Persze belül, magukban, mert megszokták a mindenféle akcentust.

polly graph 2012.03.14. 09:07:11

@d.hardman: erre pontosan nem emlékszem, ezért nem írtam le. De nagyon kiakadt rajta.

Roberto Carlos 2012.03.14. 09:09:21

@polly graph: csak azért akadhatott ki, mert vidéki volt, onnan lentről!
biztos jurtában élt és szédült a pesti betonon! :D

2012.03.14. 09:12:45

@d.hardman: "igen, és az ideális nyelvet british englishnek vagy american englisnek hívják. nem hiszem, hogy glasgowi vagy liverpooli angolból külön nyelvvizsgákat szerveznek."
Akkor hallgass CNN-t!
Meg fogsz lepődni. Ideális angol? Az mi? Több mint 100 akcentust írt össze egy angol nyelvész (a rádióban egy riportot hallottam vele), és különbséget lehet tenni cambridge-i, eaton-i, oxfordi között !
Amúgy az elején tényleg sokkoló, mikor rádköszönnek, hogy jooráj? Are You all right? (például NINCS kérdő szórend. Gyakori.)
Vagy azt mondja a paraszt: cla ! Thanks a lot!

catsndogs 2012.03.14. 09:17:35

@nyanyus: Kétlem, hogy az illető aznap már haza is vitte a papírt!!! Az adott pontszámokat be kell küldenünk a központba, ott ellenőrzik azokat, majd kb.2-3 hét mire felteszik az eredményeket a netre. Ezután még 2-3 hetet kell várni a bizonyítványra... Az,hogy kinek mennyi idő után sikerül a vizsga nagyon változó. Én is találkoztam olyan jó képességű fiatalokkal, akiknek tényleg elég volt néhány hét/hónap felkészülés. Mellesleg nagyon jól tettétek, hogy a gyermeket külföldre küldtétek, így biztos, hogy alapos, tartós tudást szerzett.

catsndogs 2012.03.14. 09:21:33

@qwertzu: Szerintem is szerencsétlen egy feladat a képleírás. Nem tartom életszerűnek, bár hozzá kell tennem, hogy nem maga a kép a lényeg, hanem a mondanivaló amit hordoz. Válassz olyan vizsgát ahol nincs kép.

catsndogs 2012.03.14. 09:25:04

@Szalacsi_Dezső: Nem úgy általában a tinikre gondoltam...:) Csak azokra, akik nem egy vizsgához illően öltöznek és viselkednek. :)

Turboanyu 2012.03.14. 09:28:45

@DNA: "Én csak annyit fűznék hozzá,hogy szerintem Magyarországon a hivatalos nyelvtanulás és nyelvvizsgáztatás színvonala egyenlő a nullával.Semmit nem ér,használható tudást egyáltalán nem ad"

Pontosan! Barátnőm Angliában él, azt mondja, hogy simán használnak olyan kifejezéseket ami miatt sikítva dobnák ki egy nyelvvizsgáról. Amúgy egy középfokú nyelvvizsa még egyáltalán nem jelent használható nyelvtudást, az még igencsak nudli. (tapasztalat)

Terézágyú 2012.03.14. 09:29:03

@Dr. EÖ:
"eztán miért nem mondta azt, hogy elnézést, de nem járok ide, úgyhogy csak hasalni tudok, menjen jobbra, aztán balra, lépcsőn fel, liftnél le, satöbbi?
attól még valaki tud beszélni, hogy nem oda jár egyetemre"

Na jó, de akkor szögezzük le, hogy bármilyen hülyeséget is mondhatsz, csak járjon a szád, és kész?

bloggerman77 2012.03.14. 09:29:03

... ilyenkor mindig eszembe jut a Moszkvában felnőtt osztálytársam, aki szerényen "csak" középfokra ment el -és megbuktatták a Rigóban.

Bakker, óvodába és általános iskolába a ruszkiknál járt, 100% anyanyelvi környezetben, és a Rigóék kijelentették, hogy hibásan beszéli az orosz nyelvet.

:)

A másik osztálytársnőm meg a "beszélj a képről" -nél bukott el, mert volt egy park részlete, egy paddal. Ezt elmondta. Aztán a vizsgáztató elkezdett kötözködni, hogy "most kék az ég, de előtte, lehet hogy felhős volt", meg a "padon most nem ülnek, de előtte ott ült egy fiú és egy lány, akik szerelmesek" stb. Na itt állt föl az osztálytársam, hogy az ő részéről akkor vége a vizsgának...

Vagy, hogy 16 éves nyelvvizsgázótól (fiú), azt kérdezték, hogy hogyan vezetne le egy - SZÜLÉST!!!!!!! Mi ez, orvosi egyetemi szakszövegismeret?!

Skodakék Fábia 2012.03.14. 09:29:26

Nyelvvizsga? Muhaha, beszélni kell a nyelvet, nem vizsgázni belőle...

catsndogs 2012.03.14. 09:29:31

@Könnyen elkaptuk, uram!: Pedig elvileg minden, a Közös Európai Referenciakerethez illeszkedő nyelvvizsgát el kellene fogadniuk, hiszen ezt a sztenderdet ezért találták! Majd belinkelem a követelményrendszert, valahol az EU honlapján van, bárki elolvashatja.

keptelen kepkeret 2012.03.14. 09:36:05

En meg sosem voltam nyelvizsgan,mindossze megtanultam angolul:-))Anno a gimiben tanultam nemi angolt(de foleg franciat)ennek ellenere ebbol itt kinnt semmit nem kamatoztattam,sot.Szoval forditas es Scorsese filmek,meg persze remek konyvek es helyes kiejtessel,es hibatlanul beszelek angolul.
Viszont(lehet h tevedek),de ugy hallottam,h egy nyelvizsgan a vizsgazonak az ideidokrol is kell beszelnie,azaz arrol,h miert ezt hasznalja,mi a helyes,bla bla..ha ez igaz,akkor soha nem mennek at a vizsganleven en csak helyesen hasznalom,mert igy epult "be",de mivel nem tankonyvbol tanultam,igy nem tudnam elmagyarazni.Joo persze alapdolgokat siman,de a bonyolultabbakat nem:))

catsndogs 2012.03.14. 09:36:23

@superfrog: Neked is azt tanácsolom, hogy ha esetleg megbuknál (amit szívből hogy ne történjen meg!!!!!! :)))),nézz körül a neten, hogy milyen lehetőségek vannak még!A nyak.hu-n feltüntetik az összes akkreditált vizsgát, linkeket adnak meg, ahol mintafeladatokat is lehet letölteni.
(NYAK=Nyelvvizsga Akkreditációs Központ)

Egyéves Önkéntes 2012.03.14. 09:36:27

@Terézágyú: majdhogynem, beszélhetsz hülyeséget is, ha van benne rendszer és nyelvtanilag helyes.
azt nem hiszem el, hogy nem érti meg a vizsgáztató, hogy bocsi, de életemben nem jártam még itt az egyetemen, úgyhogy azt javaslom, hogy ha nem akarsz eltévedni, akkor ne engem kérdezz meg, hanem a sarkon jobbra lévő büfében hamburgert evő egyiptológus professzort.
És akkor hátha megkérdezi, hogy voltál-e már Egyiptomban és máris beszélhetsz a piramisokról.
ha valaki nekem annyit mondana vizsgán, hogy nem tudom, mert nem idevalósi vagyok, azt én is kib.sznám. Az nemcsak nyelvvizsgára nem alkalmas, hanem semmire,

bloggerman77 2012.03.14. 09:39:03

A vizsgabiztos által belinkelt BEOL cikkhez:

Eléggé piti, kezdő alak lehetett a csaló, mert a profik a bérnyelvvizsgázó arcképével, de a megbízó adataival készítenek hamis személyit, és azzal meg a bérnyelvvizsgázó a vizsgára.

Gondolom itt a balfarok arra játszott, hogy csak hasonlítanak egymásra.

Igaz, ez a teljes igazolványhamisítós ügy nem 120000 HUF, hanem 250 ezernél indít...

Aztán nem is szóltunk még a megkent vizsgabiztosokról az előre kitöltött tesztekkel, vagy a különböző hivatalokban dolgozó, nyelvvizsga adatbázisokba belenyúlni képes egyénekről. Ott még magasabb a tarifa, de a lebukás esélye 0.

catsndogs 2012.03.14. 09:39:18

@bloggerman77: Ez a szüléses dolog számomra elég hihetetlennek hangzik, vagy lehet, hogy ő értette félre a kérdést! Arról megkérdezhették, hogy mit tenne, ha egy kismama épp szülni készülne (segítséget, mentőt hívna, mittomén), de szüléslevezetés....:)

catsndogs 2012.03.14. 09:43:10

@keptelen kepkeret: Az igeidőkről biztosan nem kell beszélni, ez ismét csak butaság! A nyelvtani szerkezetekről nem beszélni kell, hanem lehetőleg minél változatosabban használni őket! Ahhoz, hogy ez valakiben kialakuljon kell a segítség (JÓ tanár!) és sok-sok gyakorlás mind írásban, mint szóban!

Terézágyú 2012.03.14. 09:43:42

@Dr. EÖ:
"majdhogynem, beszélhetsz hülyeséget is, ha van benne rendszer és nyelvtanilag helyes."

Akkor viszont ez nem nyelvtudás kérdése elsősorban hanem szófosási képesség megléte vagy nem léte.

"ha valaki nekem annyit mondana vizsgán, hogy nem tudom, mert nem idevalósi vagyok, azt én is kib.sznám. Az nemcsak nyelvvizsgára nem alkalmas, hanem semmire"

Hát, ez is egy vélemény. Főleg ha az derül ki a szóhasználatodból, hogy te is vizsgabiztos vagy...

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 09:47:51

A csalók bíróság elé állnak igen helyesen.
De hogy csalók-e vagy ártatlan kis diákcsínyt követtek el, az mindig a "humánus" vizsgabiztosok megítélésén múlik.
Amíg a Fidesz a "Százezreket a felsőoktatásba!" jelszavát hirdette és az egyetemek rárepültek a fejkvótára, a Műegyetemen eltörölték a szóbelit, az írásbelin pedig BETILTOTTÁK a tanároknak a személyazonosság ellenőrzését.
Ma más a helyzet ugyebár, az erkölcs az úr, társadalmi a felelősség, kérem alássan.

Mercel 2012.03.14. 09:48:28

@polly graph:

Hello!

Szerintem a magyar csajoknak volt igaza:)
Nem az itthon tanultak miatt, hanem az alapvető kultúra és esetleg neveltetés miatt.

Nyilván általánosítás és bocs érte, de nem véletlenül alakult ki a "hülye amerikaiak" szófordulat..

Mellesleg ez azért is furi, mert szinte üdvözlésképpen kérdezik meg, hogy; Hogy vagy? De ez csak szófordulat, és iszonyúan nagy hiba lenne megmondanod, hogy vagy:)
AZ felesleges látszat udvariasság.
Az, hogy bemutatkozz, és szépen megmond, hogy kivel szeretnél beszélni - Szerintem nem az, hanem kulturális kérdés:)

"Frigyes"

rekszem 2012.03.14. 09:48:50

Én februárban középfokúztam le BME-én.

Nekem elég sok problémám van a nyelvvel, de volt idő mikor kénytelen voltam itthon is, és kint is sokat használni. Majd pár évig szinte semmit. Aztán úgy hozta a sors, hogy a közigazgatásba kellett elhelyezkednem, ahová kellett a diploma és a nyelvvizsga is.

Szóval ez elég erős nyomás volt, és be is iratkoztam egy 5 hetes BME tanfolyamra, és otthon is annyit tanultam 2 hónapig, amennyit csak lehetett. Persze kellett hozzá egy közel középfokú alap nyelvismeret (illetve a nyelvtanom borzasztó, de használni merem a nyelvet, akár hibásan is, ez nem feszélyez :) )

A vizsga kemény volt, de segítőkészek voltak a vizsgáztatók, és azt gondolom ezek után, hogy ha én is fel tudtam készülni rá, akkor azért nem egy teljesen reménytelen dolog ez. A bosszantó inkább az, hogy tulajdonképpen ekkora energiaráfordítással akár évek óta is meglehetne már.

Az meg, hogy itthon mindenhová kell a nyelvtudás.... szarjon sünt, aki kitalálta ezt a kurva globalizációt.

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 09:51:00

A középfokon KIZÁRÓLAG a biztosok jóindulatából mentem át, mert nem tudtam szót fosni.
A felsőfokra ERRE gyúrtam rá. Nagyon nehéz. Előbb a saját anyanyelvemen, utána az idegen nyelven.
Így viszont az égvilágon semmi gond nem volt.

Egyéves Önkéntes 2012.03.14. 09:51:12

@Terézágyú: én vizsgabiztos???? ennyire még soha nem sértettek meg. :)

Szófosás vagy nem az, nem tudom, én például nem tudok beszélni képről, de egyszer (vagy ötször, kinek hanyadszor sikerül) az életben megerőltetem magam és próbálok beszélni a képről.
Ha valaki nem mondd semmit, arról hogyan látják, hogy tud angol-németül-pirézül?
Nyilván nem érdekli a vizsgabiztost, hogy tényleg a harmadik emeleten van-e az olimpiatörténeti tanszék, hanem az érdekli ki tudsz-e nyögni tíz értelmes mondatot az adott nyelven, ha már az útbaigazításnál tartunk.

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 09:55:51

@petrócselly: kínaiul BESZÉLNI habkönnyű, könnyebb, mint az olasz. Utána meg írd le egyszerűsítetten, hogy nulla...

nemsirunk 2012.03.14. 09:57:42

@bloggerman77: Szerintem az emberek 99,9% rendkívül elégedett lenne, ha olyan szinten beszélne mondjuk angolul, mint egy 8-9 éves angol gyerek. Miközben nulla esélye van annak, hogy az a gyerek átmenne bármiféle hivatalos nyelvvizsgán, még alapfokún sem. Ebből számomra egyetlen dolog következik: rossz a nyelvvizsgáztatás rendszere.

Indagandalf 2012.03.14. 09:59:02

A vizsgáztatás korrektségéről:

Egy ismerősöm, aki Angliában nőtt fel, ott élt 25 évet, nyilván anyanyelvi szinten beszél angolul, és magyarul is egészen jól beszél, bár nem anyanyelvi szinten.

Úgy alakult, hogy technikai okokból szüksége volt egy középfokú nyelvvizsgára is.
El is ment 10 éve a Rigó utcába. Az írásbelin van egy hosszú teszt, ahol 4 válasz közül kell választani. Ez ugye egy elég egzakt dolog, nem fordítás, nem beszéd, hanem van hivatalosan is jó válasz.
Namost az anyanyelvi angoljával 63%-ot ért el a teszten !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tajtékozott a 63-os nyelvtanával, mert egyrészt megalázó, másrészt éppen egy 100% közeli eredmény kellett volna neki.

Mondja meg valaki, hogy ha annyira korrekt a vizsga, akkor hogy sikerült a 63%-ot elérnie annak aki anyanyelvi szinten beszél angolul???

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 10:01:04

@nemsirunk: nem az számít, te magad mennyire vagy elégedett a nyelvtudáoddal, hanem az, mennyire elégedett vele a munkaadód, aki jó pénzen kikupált. Ha te egy kilenc éves angol paraszt ismereteivel állítasz be hozzá, miközben a júdeai tetrarchátusról kellene tömör összefoglalót készítened, joggal kámpicsorodna el.

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 10:03:35

@Indagandalf: te anyanyelvi szinten beszéled a magyart, a stílusod is gördölékeny, mégis négy hibát is elkövettél a kommentetben.
Hát így.

wjozsi 2012.03.14. 10:04:12

Nem a cikkre, hanem a kommentek némelyikére reagálnék.

1.) A diplomához kötelező nyelvvizsgával messzemenőkig egyetértek. Addig, amíg a magyar oktatás - kezdve az általános iskola első osztályától - nem kompetencia alapú (még ha annak mondják, akkor se), hanem eredményorientált, a diákokat kezdettől fogva arra kondicionálják, hogy a szükséges minimum energiával a számukra lehetséges maximumot érjék el. Ez persze nem hangzik rosszul, csak épp arra sarkall, hogy mindig a könnyebbik utat válasszák (beleértve a csalást is).

2.) A mai piaci cégek 99%-a nem kér semmilyen nyelvvizsgát, hanem magát az aktív nyelvtudást ellenőrzi. Magam is gyakran interjúztatok, és mi sem természetesebb, mint hogy a beszélgetés egy pontján németre vagy angolra váltunk.

3.) A régi Rigó utcai nyelvvizsga sajnos valóban nem csak a szigorúan vett nyelvtudásra fókuszált, én például a mai napig emlékszem, hogy megrökönyödtem, amikor azt a feladatot kaptam, hogy írjak levelet egy barátomnak a kormány fogyasztáscsökkentő politikájáról...

rekszem 2012.03.14. 10:06:15

Indagandalf

hát úgy, hogy a magyar nyelvtan érettségin is buktak már emberek és nem is mindenki kap ötöst

amúgy gondolom az ismerősöd egy pillanatig nem nézte meg a vizsga követelményeket, csak bement, hogy neki ez nem lehet gond

HTTT 2012.03.14. 10:06:21

Épp tegnap mesélte egy barátom, hogy amerikai feleségét kivágták a Rigó utcából. Felsőfokú angolra jelentkezett, magyar diplomához kellett volna. Gondolták ez a legegyszerűbb, lévén a saját anyanyelvét elég jól ismeri, ott élt közel 30 évig, amúgy angoltanári diplomája van, amit még az USA-ban szerzett és használt, ott senki nem mondta, hogy nem beszél elég jól angolul. Szóval minden okuk meg volt a feltételezéshez, hogy ez lesz a legegyszerűbb. Aztán csak az arcuk nyúlt, amikor nem sikerült a vizsga. Másodszor már nem próbálta, azt mondta, van az a szint, amikor már nem vitatkozik. Letett egy magyar középfokút. Egyetértek azzal, hogy ne csalók kapjanak oklevelet és nem minden vizsgabiztos hülye vagy gazember, de a józan ész sem ártana néha. S hogy még megfejeljem: a diplomához az iskolában is vizsgáznia kell angolból. Nem elég, ha beviszi az útlevelét és az angoltanári diplomáját. A vizsgáztató tanárok angoltudásáról alkotott véleményét most nem közlöm, de mivel egy angol anyanyelvű angoltanár véleménye, talán nem feltétlenül a sértettség vagy felkészületlenség szól belőle. Tisztelt Vizsgáztató! Értem az érveit és el is fogadom, de muszáj ilyen vaskalapos ökörségekkel azt a renomét is tönkretenni (nem csak a Rigó utcában), amit esetleg még jogosan megtarthatnánk, mint magyar képző/vizsgáztató intézmény?

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 10:07:29

@cats'ndogs: unokatestvérem, a híres maffiózó megbukott a nyelvvizsgáján, és a mamáját beetette, hogy az elefántok szaporodásáról kérdezték.

Indagandalf 2012.03.14. 10:12:50

@halihó, gábor, szemétkedsz?: Na de egy középfokú magyar nyelvvizsgán, ahol beikszelgetni kell a válaszokat, szerinted 63 %-ot érnék el?
Nem reálisabb lenne 98 és 100% közötti eredmény?

opati666 2012.03.14. 10:16:19

@68nyara: "Na ezt követően delikvensünk elballag a vizsgára, ahol a következővel találkozik: Beterelik egy egyetemi nagy előadóba, ahol az írásbeli simán megoldható, majd előkerül egy magnó, amiről mindenféle egyéb hangosítás nélkül lejátszanak egy felvételt, amin egy francia beszél angolul, Párizs közepén az utcazajban, iszonyatos akcentussal, ráadásul a magnó hangja nagyjából a második sorig jut el, a hátrébb ülők, csak próbálják kiszűrni a foszlányokat az éterből. Hát mi ez, ha nem iszonyatos át...szás?)"

Ez tényleg jó kérdés...

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 10:16:28

@Indagandalf:

irigy
kíváncsi
nagyon is
bacon-ös
dicséret
vigaszág
bőrönd
eszek
hirdetmény
zsíros kenyér

MELYIK JÓ, MELYIK NEM? Hány %-ot érnél el?

rekszem 2012.03.14. 10:16:30

@Indagandalf:

azért valamit jelent, hogy mások azért mégis ki tudják jobb eredménnyel tölteni

és ez egy kötött tesztlap

Indagandalf 2012.03.14. 10:17:41

@rekszem: Na de anyanyelvi szintem egy középfokú nyelvtani tesztet? Komolyan reális lehet, hogy csak 63%-ot ér el?
Mit kellett volna átnéznie?

Te mégis milyen nyelvtant néznél át, ha középfokúznod kéne magyarból?
Tényleg átnéznéd a múltidőt például?

Biztos, hogy nem tudnád a választ arra, hogy melyik szó a helyes?

Én el... a vásárba tegnap este.

1. megyek
2. mentem
3. mennék
4. mentünk

Szerinted ilyen kérdésekhez át kellene nézni a magyar nyelvtant előtte, és lenne rá esély, hogy ne 100% körüli legyen a válasz?

Indagandalf 2012.03.14. 10:19:11

@halihó, gábor, szemétkedsz?: Tehát úgy véled, hogy egy középfokú nyelvvizsgához jobban kell beszélni a nyelvet mint egy anyanyelvi embernek?

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 10:19:30

@opati666: angol felsőn okvetlenül bekapcsolnak egy helikopterpropellert.

Bartush 2012.03.14. 10:20:27

Nem üzlet? Nem mindenkinek, de azért érdekes, hogy a kolléganőm, aki ugyan itt született. de Németországban nőtt fel, járt egyetemre, megbukott a német nyelvvizsgán. Maradjunk annyiban, vannak furcsaságok.

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 10:20:50

@Indagandalf: mint egy anyanyelvi átlagembernek. Okvetlenül. Hallgass majd meg egyszer betegfelvevőket, ápolónőket, ellenőröket "magyarul" beszélni...

Elijah_Baley 2012.03.14. 10:20:51

nyelvvizsga.. tipikus állami huncutság, ha nem vagy közszolga, akkor kb senkit nem érdekel h van-é olyanod :)

opati666 2012.03.14. 10:21:11

@HTTT: A Rigóban még mindig ez megy? Még 91-es történet volt, amikor egy ismerősöm, aki 15 éves koráig Wells-ben élt (és az angolt - igaz wellsi nyelvjárásban - anyanyelvi szinten beszélte), elment nyelvvizsgázni, de a "tájszólását" nem értették a Rigó utcai vizsgáztatók és kivágták őt. Ez mondjuk olyan, mintha egy jó palócot nem engednénk át magyar nyelvből neki óma az alma, egy szegedit, akinek mönt a ment...

rekszem 2012.03.14. 10:21:56

@opati666:

a BME-n kifejezetten jó volt a teremakusztika

Hiller Józsué 2012.03.14. 10:22:23

@opati666: ez így van. Nagyon szemét dolog.

halihó, gábor, szemétkedsz? 2012.03.14. 10:23:09

@opati666: az egész holland nyelv német tájszólás...

ksi 2012.03.14. 10:23:19

Tudatosítani kellene, hogy a nyelv nem egy egyrétegű dolog, a nyelvvizsga pedig az adott nyelv sztenderd változatát méri (kb. azt, amit a magyarban "köznyelvként" ismerünk).

Ezzel az "ideális" nyelvvel plusz egy kis talpraesettséggel az ember az egész nyelvterületen boldogulni fog (persze feltéve, hogy nemcsak a vizsgára bemagolt tudásról, hanem képességről ["skill"] van szó).
Aki valamelyik szlengnél ragad le és nem ismeri a sztenderdet, annak még akkor is igencsak korlátozottak a munkaerőpiaci és továbbtanulási lehetőségei, ha speciel az anyanyelvéről van szó (az amúgy igen kedves takarítőnőnk is anyanyelvi beszélő, de azért vanank feladatok, amiket nyelvileg képtelen megoldani. Akár egy nyelvvizsgán, akár a való életben).

A munkaadónak a nyelvvizsga jó kiindulási pont, de önmagában valóban nem elég (meg kell néztem, hogy az illető képes-e az adott munkát a adott nyelven elvégezni). De aki képtelen volt letenni egy nyelvvizsgát (azaz: nem ismeri a sztenderd nyelvváltozatot elég jól és/vagy nem tudott alkalmazkodni egy adott elvárásrendszerhez), az nagy valószínűséggel egy irodai, kereskedelmi stb. jellegű munkahely nyelvi elvárásainak sem lesz képes eleget tenni. Persze bizonyos munkaköröket attól még el tud látni akár anyanyelvi beszélők között, de ezek nem azok, amikhez felsőfokú nyelvvizsgát és nyelvtudást kérnek.

Ami a "műveltséget" és a képekről való bezsélős feladatot illeti: a kép egy apropó egy kissé kötöttebb beszélgetéshez, de arról is beszélhetsz, hogy az adott témában nem vagy igazán jártas, csak ennyit meg annyit tudsz (én is így szóbeliztem, pedig akkor még monopóliuma volt a Rigó u.-nak). És igen: hozzátartozik az ilyesfajta nyelvtudáshoz, hogy az ember el tudjon társalogni egy adott témáról (visszautalnék a takarítőnőnkre) akkor is, ha nem ez a szakterüelte.

rekszem 2012.03.14. 10:23:53

@Indagandalf:

ezek szerint igen

és a nyelvvizsga feladatokat kellett volna átnéznie

neked magyar nyelvtanból hanyas lett az éretségid? tanultál is rá, vagy csak zsigerből lenyomtad?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 10:25:47

@dr. birca max:
Azért ez nem 100%-ban igaz, hogy a műveltséget nézik. Ugyanis a képes feladatnál nincsen a vizsgáztatók előtt, hogy Ehnaton fáraót kell említenie, meg hasonlók, nem az a lényeg, hogy mit beszél róla, hanem az, hogy valamilyen beszédet elindítson a kép. Tehát a csaj nem műveletlen, hanem buta volt. Ha nekem elém raknak egy képet, amin egy tipikus plázacica van, akkor nem fogok a női ruhadarabokról beszélni, hanem beszélek a bevásárlóközpontokról, vagy a divat uralmáról, esetleg elterelem a témát teljesen máshová.

Ha Egyiptomos képet kapok, és fingom sincsen Egyiptomról, akkor elterelem a témát, pl. ha a repülőkhöz értek, akkor úgy, hogy oda repülővel lehet utazni, aztán onnantól hanyagolom is Egyiptomot, ha Nepálról akarok beszélni, akkor az utazást helyezem a középpontba, és úgy vándorlok el oda.

Egyébként éppen azt várják el a képes feladatnál, hogy ne csak a konkrét képet tudd leírni.

ksi 2012.03.14. 10:26:45

@opati666: Pedig pont ez az, amit egyes kommentezők hiányoltak: REÁLIS szituáció. Ilyen körülmények között is kell tudni boldogulni.
Angliában nyelvvizsgáztam vagy 20 éve, ott kamionok dübörögtek a földszinti terem hangszigeteletlen ablakától 2 méternyire (járda nem volt az épület előtt...).

nyanyus 2012.03.14. 10:26:46

@cats'ndogs: Hát éppen ez az! Azért írtam, mert persze, hogy nem lehet aznap hazavinni egy nyelvvizsgát! De a barátnőm elkérte a lányomét és azt mondta, hogy a fiáé ugyanilyen:))

belekotyogok 2012.03.14. 10:27:10

@nyanyus: nyilván van egy ilyen réteg is, de ugye ezekről hamar megállapítható, hogy hamisak. azért a nyelvvizsgaközpont rendszerébe belenyúlkálni nagyon drága lehet...

Nagyon sok bérvizsgázó van, vannak hirdetések is, történt már nem egy feljelentés.

rekszem 2012.03.14. 10:28:28

@Zabalint:

én a kerékpáros témából készültem fel

- olvastam egy kerékpéáros könyvet
- láttam egy kerékpáros filmet
- kerékpárral közleked
- kerékpár a hobbim
- kerékpár a sportom
- napi tevékenységem a kerékpár

:D:D:D

jó, nem volt egy nagysikerű diadalmenet a vizsga, de azért meglett :D

opati666 2012.03.14. 10:29:10

@ksi: Csak annyiban sántít az érvelésed, hogy nálunk pl. a brit-angol lett sztenderdesítve (szép magyar szóval), ami alapján ezek szerint egy amerikai-angolt beszélőnek esélye sincs a nyelvvizsga letételére, mert "szerencsétlennek" fogalma sincs a brit-angol sajátosságairól!?!

ksi 2012.03.14. 10:30:10

@Indagandalf: Adott esetben igen, jobban kell beszélnie egy nyelvvizsgázónak, mint egy anyanyelvi beszélőnek. - A két mondatot helyesen (értve ez alatt a magyar köznyelvi sztenderdet) leírni képtelen borsodi kiségítő iskolás is anyanyelvi beszélő, és mégsem őrá bíznád a céged hivatalos levelezését.

Egyéves Önkéntes 2012.03.14. 10:30:35

@halihó, gábor, szemétkedsz?: a zsíroskenyér például jó
de szerintem a bacon is.
:)

rekszem 2012.03.14. 10:31:09

@opati666:

akkor készülnie kell neki is egy kicsit

amúgy bme-én nem volt gond ha valaki amerikai angolt használt középfokon

londonbulldog91 2012.03.14. 10:31:13

Én már lassan fél éve vagyok idekint, semmilyen nyelvvizsgám nincs és a kutyát nem érdekli. Sőt,magunk az itt élő,anyanyelvű angolok mondják,hogy az alapvető kelet-európai akcentust leszámítva jobban használom a nyelvet,mint ők,nyelvtanilag helyesebben.Mondjuk,szerencsém volt,mert általánosban és gimnáziumban is remek angol tanáraim voltak, így utólag áldom őket,pedig akkor szadista állatnak tűntek:P
Itt aztán van mindenféle ember(pultos vagyok), mikor bejön egy angolul alig beszélő,azt is erős litván kiejtéssel használó vendég,hát, kétszer is meg kell kérdeznem,mire kiderül,hogy csak egy dupla vodkáért ugrott be:)A lengyeleket meg inkább lengyelül szolgálom ki,egyszerűbb,mint megvárni amíg értelmesen elmondja mit akar. És ezek az emberek is itt élnek,és dolgoznak. A newcastle-ből,vagy egyenesen Írországból jött vendégek meg úgy beszélik az angolt,mintha nem is ugyanaz a nyelv lenne. Az otthon tanult oxfordi angollal meg nem találkoztam, ez szerintem valami legenda,pedig itt van egy órára az autópályán.
Itt,ahol anyanyelvként beszélik nincsenek olyan magas követelmények,mint odahaza,ahol talán az illető vizsgázó soha nem fogja tudni a való életben is használni a nyelvet.Én meg anno irigy voltam az osztálytársamra, aki ujjongott,hogy letette az emelt szintűt. Kíváncsi lennék hogy boldogul vele idekint.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 10:33:06

@Terézágyú:
"Akkor viszont ez nem nyelvtudás kérdése elsősorban hanem szófosási képesség megléte vagy nem léte."

Azért el kell jutni bizonyos szintre egy idegen nyelvben, hogy a szófosás menjen, nekem például magyarul kiválóan megy, angolul is egészen jól, németül viszont csak kicsit tudok, így ott már nem megy.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 10:34:19

kedves nyelvvizsgabiztos, sokkal egyszerűbb a képlet, mint gondolnád: mindaddig, amíg KÖTELEZŐ iskolától független nyelvvizsgát tenni, addig titeket utálni fog mindenki.

nyelvtudás kell, akinek nincs nyelvtudása, az a legtöbb szakmában úgysem sokat ér. nincs is vita ebben, szerintem.

de miért nem tesznek be az államvizsgára egy szakmai nyelvvizsgát, ha már a diploma feltétele egy nyelv ismerete? miért nem védhet a jelölt angolul, hogy igazolja a szakmai nyelvtudását? miért nem az abszolutórium feltétele egy egyetemi nyelvi vizsga? miért nem vizsgáztat az egyetem? miért nem oktat kötelezően 1-2 tárgyat csakis idegen nyelven? miért nincs 1-2 kötelezően idegen nyelven elvégezendő félév? hisz mindenhol van már erre meglévő alapanyag, tanár, meghirdetett tantárgy.

kínzó kérdések ezek. ehelyett van külön intézmény, ahova valamiért külön be kell fizetni sok pénzt, hogy ők igazolják az egyetemnek (amelynek ezerszer több és jobb alkalma lenne ebből téged vizsgáztatni), hogy tudsz angolul.

no vajon kinek jó ez? pont annak jó, akit úgy utál mindenki. innen már csak 1 lépés az az urban legend, hogy a vizsgabiztos szemét volt. hát persze, az egész intézmény egy szemétség.

és akkor még nem beszéltem arról a hungarikumról, hogy a PhD feltétele 2 db. nyelvvizsga. miért? mert csak. én is letettem szépen a 2. nyelvvizsgát a PhD-hez. és nem, nem lettem a több a nyelvvizsga által, hanem a nyelvtudás által lettem több. nem lett jobb a kutatómunkám, hogy pár vadidegen elismeri, hogy beszélek még egy nyelvet.

attól még az angol kell csak a PhD-hez. és el sem jutottam volna a disszertációig, ha nem írok, olvasok, beszélek angolul. kutyát nem érdekli a nyelvvizsga sehol, én sem fogom kérni senkitől, ha felveszek valakit. ehelyett megkérdezem tőle angolul, hogy mi újság.

jogsi miért nem kell PhD-hez? vagy bkv-bérlet? hisz valahogy be kell járnia az egyetemre a PhD-snek, nem? akkor miért nem feltétel? miért nem kell pénzért gombaszakértői oklevelet szerezni? hisz ha megmérgezi magát, nem tud kutatni. fogas kérdések.

szóval innen az utálat. vámszedőknek tekint titeket mindenki. én még nem találkoztam olyannal, aki a nyelvtudását ki tudta volna váltani nyelvvizsgával. olyanból vizsgáztattok kemény pénzért, aminek az igazolására nincs szükség rátok, mert alapfeltétel úgyis.

rekszem 2012.03.14. 10:36:08

@londonbulldog91:

És akkor milyen nyelvvizsgát javasolnál ami mérhető és paraméterezhető?

londonbulldog91 2012.03.14. 10:36:28

Mondjuk az fura,hogy az akcentusom alapján németnek tippelnek. Kinézetre meg lengyelnek:D De ahol én élek aki sötét bőrű az indiai,aki fehér az vagy lengyel,vagy litván, ha egyik sem,akkor angol.
Itt van egy olyan vicc,hogy aki csak angolul tud,az angol.Aki még azt se,az amerikai. Eléggé megvetik őket,szóval lehet,hogy odahaza menő az amerikai kiejtés,de itt olyan parasztosnak nézik.

ksi 2012.03.14. 10:36:58

@opati666: Azért annyira nem vészes átszokni átszokni az egyikről a másikra, bár valóban egy kicsit oda kell figyelni.
Vagy leteszed a TOEFL-t és honosítod (akár vizsga nélkül): www.nyak.hu/doc/honositas/honositas_tabla.asp?strID=AAangol

pocak 2012.03.14. 10:37:51

@rekszem: de te miből vontad amúgy le azt a következtetést, hogy magyar nyelvtan érettségin a magyar nyelvtudást mérik?

@halihó, gábor, szemétkedsz?: ezek nagyrészt helyesírási kérdések, ezzel párhuzamos cuccok nincsenek nyelvvizsgán, hogy mongyuk a "receive" meg a "recieve" közül kéne kiválasztani a jót.

az "eszek" az egyetlen, ami nyelvi kérdés, mert magyarul talán szubsztandard alak (de fene tudja, szerintem amúgy eléggé sztandard mára).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 10:38:46

@Dr. EÖ:
Nekem azt mondta a felkészítő tanárom anno, hogy ha valamit nem tudok kifejezni, akkor inkább hazudjak egy olyat, ami megy, mert úgysem tudja ellenőrizni a vizsgabiztos. Ez már tényleg nem nyelvtudás, hanem más képességen múlik. Az egyetemes példa viszont gáz, én már rég végeztem az egyetemen, de attól még tudnék beszélni arról, hogy mi a helyzet a beiratkozással, legfeljebb nem minden emlékem felelne meg az akkori valóságnak, a mainak meg nem tudom miért kellene megfelelni egy nyelvvizsgán. Amire nem emlékszem, arra meg feltételezéseket mondok, az is beszéd.

londonbulldog91 2012.03.14. 10:40:44

Nem a nyelvvizsgától függ,hogy ki beszél jól angolul. Aki külföldön akarja folytatni az életét,mint én, annak meg pláne mindegy. Kijön,alkalmazkodik,igyekszik felvenni a helyi dialektust,hogy ne kérdezzék meg rögtön merről jött, és igyekszik ráállítani a fülét a más országok népeinek kiejtésére.
Aki otthon szeretne boldogulni....sajnálom,nem vagyok nyelvvizsga-szakértő,de köszönöm,hogy reagáltál. Még egy órám van munkakezdésig, gondoltam,megnézem már mi zajlik odahaza.Borzalom,mint rendesen. Nekem is megnehezíti a hivatalos ügyeimet,hogy magyar vagyok mostanában,azért érdekelt,hogy mi az istent csinálnak már otthon.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 10:41:24

@Indagandalf:
Feltételezésem:
Nem is beszélt olyan jól angolul, csak elharapta kint a szóvégeket, így ott megértették, de ez egy nyelvvizsgán már nem elég. Sok magyar ember sem beszél nyelvtanilag helyesen, az írásról ne is beszéljünk.

ksi 2012.03.14. 10:41:32

@londonbulldog91: Azt hiszem, itthon sem elsősorban a pultos munkakörökhöz kérik a nyelvvizsgát (mondjuk, kivéve, ha a tulaj maga nem beszéli a nyelvet és nem tudja letesztelni).

rekszem 2012.03.14. 10:42:26

@pocak:

ööö..... csak tippeltem, hogy a magyar nyelvtan, az a magyar nyelvhez kapcsolódik szervesen és önmagában értelmezhetetlen

de ha tévedtem, akkor javíts ki kérlek

kokoro 2012.03.14. 10:42:55

Talán azért ez az "urban legend" mert szinte mindenkinek van olyan ismerőse aki megbukott a Rigó utcában pedig külföldön tanult/dolgozott.
Elég nehéz azt elfelejteni mikor a haver meséli, hogy Cambridge után a Rigó utcában elhasalt :-)

nemsirunk 2012.03.14. 10:43:54

@halihó, gábor, szemétkedsz?: A nyelvtudás és a nyelvvizsga elsősorban NEM a munkahely miatt kell. Mint általában semmilyen iskola sem. Hanem elsősorban azért, hogy az illető általános színvonalát emelje, hogy tudjon kommunikálni stb. Persze a munkahelyen IS felhasználja ezeket a dolgokat. Az biztos, hogy egy 9 éves gyerek (a parasztozást nem értem honnan vetted) nyelvtudása nem elég semmilyen spec területre, de ez igaz a többi nyelvtanulóra is. Kizárt dolog, hogy egy átlag (akár felsőfokú) nyelvvizsgával rendelkező ember tudna a júdeai tetrarchátusról bármit is mondani, ennek semmi köze a nyelvtudáshoz. Az ilyen spec dolgokat majd hozzátanulja mindenki a szakterületén. De ettől függetlenül igaz az, hogy tökéletesen elég lenne a 9 éves gyerek nyelvtudása az emberek 99,9%-ának (még a munkahelyén is), miközben ez a szint semmilyen nyelvizsgához nem lenne elég.

ksi 2012.03.14. 10:44:30

@Zabalint: Így van, az ember max. arról mesél, hogy az ő idejében hogy zajlott a dolog, vagy elmondja, hogy nem járt egyetemre, hanem... akármi.

A hallgatásra nem lehet pontot adni...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 10:44:54

@makacs szennyeződés:
"kedves nyelvvizsgabiztos, sokkal egyszerűbb a képlet, mint gondolnád: mindaddig, amíg KÖTELEZŐ iskolától független nyelvvizsgát tenni, addig titeket utálni fog mindenki."

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy a butább, lustább emberek. Mert ok, hogy 18 éves korig leginkább azon múlik a dolog, hogy a szülő járatja-e a gyereket magántanárhoz, ezért nem kellene pluszpontozni, de az elég gáz, amikor egyesek diploma után 3-6 évvel sem bírják letenni a nyelvvizsgát. Diplomaosztómon az emberek fele igazolólapot vett át. Tény, hogy a nyelvvizsga egy dolog, a nyelvtudás másik dolog, de ezek közül amúgy is előbbit a könnyebb megszerezni, és aki erre nem képes, attól mit várhatunk az élet más területein?

rekszem 2012.03.14. 10:45:35

tudja fene

itt ül kolléganőm szemben, aki kb. sosem járt külföldön, mégis a rigó utcában tette le a szakmai középfokot angolból

Szelid sunmalac 2012.03.14. 10:46:36

Aha...a nyelvvizsga. Regi szep emlekek.
Meglehetosen sokszor voltam nyelvvizsgan. Magamnak es bizony masnak is. Igen, foiskolaskent bernyelvvizsgaztam.

Csak egy-ket gondolat:
Kozepfoku szobelin (nem emlekszem hol es milyen nyelvbol) a feladat: 1. a ginko-bilobafa levelenek az agy mukodesere gyakorolt hatasarol beszelgetni
2. Fejtsem ki a gondolataimat a szarvasok szaporodasi szokasairol

Hat kedves vizsgaztatok, en bizony idegennyelven dolgozom most is, olvasok, beszelek es irok harom nyelven, napi szinten, de most is beleizzadnek ha ezekrol kene megint beszelni. Arulja mar el nekem valaki, hogy mi a futykos lofasz szuksege van egy az altalanos eletben boldogulni akaro embernek erre a tudasra kozepfokon?!

Bervizsga: Bar a legtobb helyen egyetertek a szuksegessegevel, de hogy egy a muveszetire, vagy testnevelesire jaro diaktol megint minek a kozepfoku a diplomahoz, rohadtul nem ertem. Nem fog tudni festeni nemetul? Esetleg leesik a gyururol, ha angolul odakialtanak valamit?

Hogy mennyire szemetkednek a vizsgaztatok, arrol meg odakat lehetne zengeni. Volt alkalmam megtapasztalni a tobbtucatnyi vizsgan. Mindezt ugy, hogy gyakran feleannyira sem tudtak/tudjak a nyelvet, mint en. Konyvekbol megtanult, esetleg parszor Londonba egy hetvegere ellatogatott, magat az atyauristennek kepzelo vizsgaztato legalabb annyi van, mint kapucnis hulyegyerek.

Egyéves Önkéntes 2012.03.14. 10:47:13

@Zabalint: így van, pofázni kell, ha igaz, ha nem.
egyébként pedig ez tényleg nem nyelvtudás kérdése, hanem valamiféle vizsgarutin, vagy mi

j311 2012.03.14. 10:47:29

"Miért fordulnak efféle módszerekhez, miért vállalják az igen borsos "sikerdíj" kifizetését a becsületes munka és megmérettetés helyett, amit akár sokkal olcsóbban, kockázatmentesen, bűncselekmény elkövetése nélkül megtehetnének?"

Mert nem tudnak nyelvet tanulni, tobb modszer, tanar, iskola utan ugyanott allnak idegen nyelvbol, mint az elso altalanos iskolai angol ora elott.
Evek alatt szazezreket fektettek bele es nem megy. Nyelvvizsga nelkul viszont nincs diploma sem.
Nincs mese, valahogy nyelvvizsga kell. Ennek (az elozmenyek ismereteben) legolcsobb, legeredmenyesebb, legegyszerubb modja, ha valaki mas vizsgazik.

Szelid sunmalac 2012.03.14. 10:48:22

Meg annyit, hogy olyannal is epp eleggel talalkoztam, aki maga tette le a felsofokut, de nemhogy egy kurva szot nem tudott beszelni a vendegekkel, meg a telefont sem merte felvenni. Ezert aztan tenyleg becsulni kell a nyelvvizsgat!

En ha felveszek valakit magam melle, leszarom, hogy milyen papirja van. Tud beszelni, vagy nem. Ennyi.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 10:49:58

@kokoro:
A Rigónál nem a nyelvtani teszt, és nem is a szóbeli ami gáz. Ami gáz, az a fordítás. Ugyanis aki készség szinten tanul meg egy idegen nyelvet, az nem tud fordítani.

Volt egy haverom, aki német TV-n nőtt fel, így anyanyelvi szinten vágta a németet, elment nyelvvizsgázni, igencsak meglepődtek a vizsgáztatók, hogy ilyen szinten tudja a németet, és 95%-ot kapott. Írásbelin meg bukott. Mondjuk nála az is benne van, hogy diszgráfiás, ami nála rossz helyesírásban nyilvánul meg, és mivel neki a magyar és a német is anyanyelvi szintű, ezért németből is ez van, angolból viszont nem, mert azt később tanulta. Ami azért vicc, mert 3-as volt középiskolában németből, mivel a diszgráfiára csak magyarra volt papírja, németre nem.

pocak 2012.03.14. 10:50:17

@rekszem:

ez itt a 2011-es írásbeli magyar érettségi (egyben van az irodalommal, kérlek válogasd ki magadnak a nyelvtan tantárgyhoz köthető feladatokat): www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/erettsegi_2011/oktober/k_magyir_11okt_fl.pdf

ez itt a 2011-es írásbeli magyar mint idegen nyelv érettségi (ami akár lehetne valamilyen nyelvvizsga is):

www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/erettsegi_2011/oktober/k_magyid_11okt_fl.pdf

hasonlítsd össze a kettőt. a szóbelihez most hadd ne keressek anyagot, de szerintem neked is gyanús lehet, hogy miután kihúztad a magyar nyelvtan tételt, nem egy képről kellett beszélned, és útba sem kellett igazítanod senkit a beiratkozáshoz.

az angol középfokún meg nem kell mondatot elemezni, úgy tudom.

rekszem 2012.03.14. 10:50:31

@Dr. EÖ:

perzse, hogy hazudni kell, de ezt a felkészítés során is elmondják

ha a munkámról kérdeztek volna, akkor kerékpárbolti eladó lettem volna és felsoroltam volna angolul vagy 30 féle kerékpár alkatrészt és 10 féle szakágat:D

[c] 2012.03.14. 10:51:27

@PonDrow: "Éppenhogy meglett a vizsga a pontszámok alapján. Objektív, ugye? :D"

Nem tudom, milyen az alapfokú, de az igen, hogy a középfokú jóval nyelvtanközpontúbb, mint a felsőfok, szóval nem kizárt, hogy van olyan, akinek utóbbi sikerül, de előbbi nem.
(A Rigó utcaira gondolok, feltételezem, te is arra gondoltál.)

londonbulldog91 2012.03.14. 10:51:51

Itt a pultos nem csak a vendég elé löki az italt,oszt "cheers".:) Egész nap megy a beszélgetés politikáról,elromlott vízmelegítőről,vallásról(tele van a hely indiaival,mi másról,mint a különböző vallások hasonlítgatásáról), ki milyen üzleteket folytat, az Eu és anglia helyzete, david Cameron elfuserált politikája, kutya-macska műtétje az állatorvosnál(hát igen,az állandós vendégekkel már ott tartok,hogy a reggeli toaletthasználat is beszélgetési téma lesz),ki kivel dugott,mi volt a The Sun-ban(a Blikk itteni változata), focimeccsek,elbukott fogadások,szemét brókerek,miegymás. Hidd el, ha azt mondom,hogy ez nehezebb,mert itt nincs papír,amin fel vannak sorolva a lehetséges beszélgetési témák. A fentiek naponta előjönnek. A pub nem kocsma, a barmaid dolga az,hogy szóval tartsa,szórakoztassa a vendéget,aki így többet fogyaszt,szóval a "Me Tarzan,you Jane" szintű nyelvismerettel nem tudnék dolgozni.

rekszem 2012.03.14. 10:52:37

@pocak:

most lehet kekeckedni, de magyar érettségin pl. nézték a foagalmazást, helyesírást, ami viszont egy nyelvvizsgán is van

mondatot meg nyelvvizsgén nem kell elemezni, de tudni kell nyelvtani szerkezeteket írásbelin pl.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 10:52:39

@Dr. EÖ:
Vizsgarutin, lehet, de mondjuk aki 5 évig járt egyetemre, annak már lehet is rutinja. Ha már egyetem, én simán bekamuztam valamit ott is egy-egy vizsgán, és volt hogy bejött, volt hogy nem, nyilván ott megvan az anyag, amit számon kérnek, ezért bonyolultabb. De nyelvvizsgán bármilyen kamu bejön, mert ott nincs egy tananyag, főleg ha magadról beszélsz, azt nem tudják ellenőrizni, ha az őssejtkutatásról (felsőfokún előjöhet), akkor pedig nem fognak levonni amiatt, mert valami tárgyi tévedésed van.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 10:53:52

@Zabalint: igen, elég nagy gáz, hogy ez a független intézmény (no meg a befizetendő pénz, természetesen) áll csak a jelölt és a diplomája közt. erről írtam, olvasd el a többi szót is, ha már megtisztelsz a válasszal. butának nevezni ez alapján valaki nagyon nagy butaság, szerintem.

A Spanyol Inkvizíció 2012.03.14. 10:54:49

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: nem arra kíváncsiak, hogy fejből tudod-e mekkora farka van a szarvasnak, hanem hogy egy tök új témáról tudsz-e pár szót mondani.
Pár mondatban azt is elmondhatod, hogy miért nem értesz a témához: Apukám szomszédja vadász volt, és sokat mesélt a szarvasokról, ahogy a hím meghágja a nőstényt, blablablabla
Ha biztosra akasrsz menni, hozzáteszed, hogy egy átlagos szarvas nősténynek majdnem akkora segge van, mint a kedves vizsgáztató hölgynek. :D

Én az omega három zsírsavakat húztam, és még arról is tudtam beszélni, azt mondtam, mekkora egy nagy baromság ez a fittnesszmánia, és mennyi embert behülyítenek vele.
Szerencsém volt, mert a vizsgáztató is így gondolta. De ha nem, akkor vitatkoztam volna vele.
Ha intelligens, akkor azt nézi, hogy beszélsz, nem azt, hogy mi a véleményed.
Persze a nyelvtanárok ritkán intelligensek, dehát ez van.
Elnézést a kevés kivételtől.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 10:55:01

@rekszem:
Milyen vicces lehet vizsgáztatónak lenni, annyi vetítést hallhatnak... :-)

pocak 2012.03.14. 10:58:13

@rekszem: most erre mit mondjak? ha szerinted a nyelvtanéreccségid meg a nyelvvizsgád ugyanolyan volt, akkor nem hiszem, hogy érdemes győzködnöm.

(mellesleg nincs is külön nyelvtan jegy a kétszintű érettségi óta. azelőtt volt, de akkor sem írták be külön a bizonyítványba, magyar nyelv és irodalom szerepelt mindig.)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 10:59:25

@makacs szennyeződés:
Elolvastam, de nincsen igazad. A rigó, pannon, bme, meg hasonló nyelvvizsgák nem is különösen drágák, a felkészülés drága, hacsak nem autodidakta módon tanulod. Mondjuk volt olyan haverom, aki még ennyit sem tett, csupán sok angol nyelvű filmet nézett, meg volt egy kis esze, és elment, meglett neki a rigó.

És igen, nyilván vannak kivételek, de a legtöbb embernél butaság és/vagy lustaság, ha végzés után sok évvel sem bírja letenni a nyelvvizsgát.

Egyéves Önkéntes 2012.03.14. 11:00:17

@Zabalint: engem egyszer egy bizottság vizsgáztatott, kohász tanár és egy nyelvész tanárnő
a faszi végig kohászatot kérdezett, amihez lövésem se volt, mármint nem sok, mert nem kohásznak tanultam
az volt az isteni szerencsém, hogy a nyelvész nő mellém állt, mert látta, hogy nem a nyelvet nem tudom, hanem a szakmát
és persze azt is látta, hogy a faszi viszont a nyelvet nagyon nem tudja! :D

Remélem a sors ad még lehetőséget, hogy ezt a faszit pofán verjem egyszer, amiért az én vizsgámat használta fel, hogy villogjon. :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:01:30

@A Spanyol Inkvizíció:
Nekem felsőfokú szóbelin a válás jött elő, és sajnos rossz irányba közelítettem, mert rosszakat mondtam a válásról, erre kiderült, hogy a vizsgáztató elvált ember.

Indagandalf 2012.03.14. 11:01:39

@rekszem: Igen, ez nekem azt jelenti, hogy nem javítják, hanem ránéznek az első néhány válaszra, és hasraütve adnak egy pontot. Nála valószínűleg látták, hogy jó az első néhány válasz, gondolták, hogy átengedik, de azért mégse kapjon olyan sok pontot. Kb. ezt tudom elképzelni.
Hiszen anyanyelvi emberről beszélünk.

Persze nem tudom, hogy így csinálják/csinálták-e, de nekem ez jut eszembe erről.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 11:04:00

@Zabalint: így, van, ilyen ez a nyelvvizsga. ehelyett én nyelvtudásról beszélek, mint elsődleges célról. no inkább hagyjuk ezt, nem kell válaszolni. üdv.

A Spanyol Inkvizíció 2012.03.14. 11:04:19

@Zabalint: ilyenkor egy váratlan fordulattal meg kell kérni a kezét! :D

Egyéves Önkéntes 2012.03.14. 11:05:05

@Zabalint: miért nem mondtad neki, hogy Dry spell, I know! :D

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 11:06:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: engem nem ért ilyen sokk, esetleg feltételezhetnéd, hogy tudom, miről beszélek. köszi.
a kis összeállításodat is köszönöm az akcentusokról, bár nem értem, miért nekem címezted. vagy szerinted külön liverpooli akcentusos nyelvvizsgákat, és oktatást kéne szervezni?

@qwertzu: miért lennék? én nem foglalkozom vele, ezzel szemben tőlem kérdezgetik általában, hogy "hová valósi vagy?", és a kérdező sose bpesti.

@golyóstroll: értelmes hozzászólás is van a tarsolyodban?

Indagandalf 2012.03.14. 11:06:23

@rekszem:

Néztem egy magyar nyelvvizsga kérdéssort.
Onnan egy példa a hivatalos tesztből:

Melyik a jó válasz?

a. Meg kellek őrülni a zajtól!
b. Kell megőrülnöm a zajtól!
c. Meg kell őrülni a zajtól!
d. Meg kell őrülök a zajtól!

Szerinted erre annyira készülni kell? Ebből tényleg egy diplomás, anyanyelvi ember reális, hogy csak 63%-ot ér el?

BPE 2012.03.14. 11:07:29

Hmm, csak néhány mondatra reagálnék:
Könnyen elkaptuk, uram! 2012.03.14. 09:00:34
"Nem tudom, mi az a követelmény, amit az EU központilag elvár, hisz nem hozzáférhető, de meg van az oka, hogy a magyar nyelvvizsgát miért nem fogadják el."
Az EU "központilag" nem nézegeti meg a nyelvvizsgákat, mert állásra nem az EU-hoz jelentkezel központilag, hanem egyes cégekhez. A már emlegetett KER (CEFR) az a keretrendszer, ami lefekteti az egyes szinteken elvárt tudást, de valljuk be, a gyakorlati alkalmazása igencsak nehézkes. Ez azért van, mert nyelvfüggetlen és vizsgarendszertől független leírásokat tűzött ki céljául. Betartani pedig senkinek sem kötelező.

Hogy miért nem fogadják el a magyar nyelvvizsgákat külföldön? 1) nem ismerik őket (itthon több tucat akkreditált és még egyszer annyi nem akkreditált vizsgarendszer működik, még az sem ismeri mindet, aki nyelvoktatással és vizsgáztatással foglalkozik); 2) nehéz versenyezni egy olyan vizsgarendszerrel, ami évszázados múltra tekint vissza, hatalmas nemzetközi presztízse van, pl. Cambridge; 3) nem igaz, hogy egyáltalán nem fogadják el, nekem pl. van olyan tanítványom, aki egy hazai nyelvvizsga birtokában nyert felvételt egy skandináv egyetem doktori iskolájába.

rekszem 2012.03.14. 10:45:35: "itt ül kolléganőm szemben, aki kb. sosem járt külföldön, mégis a rigó utcában tette le a szakmai középfokot angolból"
:) A Rigó utcában nem lehet szakmai nyelvvizsgát tenni.

Indagandalf 2012.03.14. 11:08:22

@Zabalint:

Nem beszédről van szó, hanem TESZTről!
ANYANYELVI, tehát a nem is beszélt olyan helyesen nem reális, főleg nem az, hogy középfokról van szó. Mellesleg diplomás ember, ami persze nem biztosíték semmire, de azért mégis.

golyóstroll 2012.03.14. 11:08:44

@d.hardman: Gyökér voltál, ezt többen is a szemedre vetették.
Persze megértem, hogy még neked áll feljebb.

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 11:09:50

@golyóstroll: "Gyökér voltál, ezt többen is a szemedre vetették."

ja, ez is biztos engem minősít, meg főleg a véleményemet :) troooolll

rekszem 2012.03.14. 11:11:52

@Indagandalf:

bme-én volt dolgozat betekintés, nem hiszem, hogy hasraütészserűen menne, elvileg javítókulccsal dolgoznak

a fordítás az már inkább szubjektív, ott volt vizsgafelkészülés során olyan, fordítás próbavizsga, ahol a tanár (aki vizsgáztat is egyben, de nem saját tanítványt) olyanért húzott le pontot, amivel totál nem értettem egyet

pl. hajó úszik a folyón-ra, azt mondta nem jó (szó szerinti fordítáésban is ez volt), hanem hogy a hajó halad a folyón

68nyara 2012.03.14. 11:11:58

@wjozsi: A kötelező nyelvvizsgával kapcsolatban nem értek egyet veled. Attól nem lesz jobb a magyarok nyelvtudása, hogy megkövetelünk egy - külső cég által - lebonyolított nyelvvizsgát. Aztán Phd-re még egyet igaz itt már elég csak az alapfok. Nekem francia a második nyelv. Szerinted mennyire tudnám használni a szakmában a franciát, ha tényleg csak alapfokon tudnám? Ez az egész szerintem egy vicc. Kell használható nyelvtudás? Ok, legyenek anyanyelvi tanárok a középiskolákban is már, az egyetemekről nem is beszélve. Legyenek idegen nyelven hallgatható tárgyak.Legyen lehetőség a filmeket eredeti hanggal nézni, stb. (Nem értek egyet azonban a csak felirattal futó filmekkel, 21. század, digitális technika, több hangsáv.)

Nekem szerencsém volt, otthon nagymamámék még alig beszéltek magyarul, egymás közt németül folyt a szó. Helyesbítek, svábul. A középiskolában kötelező nyelvként az orosz mellet a németet kellett tanulni (Lehetett választani, angol, vagy német? Mindenki angolt választott, naná, hogy csak német indult.:-)) Az egyetemen még volt orosz, mellette, külön pénzért angol. Majd jött a Phd, már jóval később, ahol kellett még egy nyelv, ez lett a francia.

Más. Itt valaki írta, hogy a hollandok persze, hogy tudnak angolul, franciául, németül, mert körbe vannak véve ezekkel az országokkal. NEM, nem ezért tudnak ilyen könnyen ezeken a nyelveken (ok, a francia kivétel). A szlovákok azért tanulnak könnyen csehül, mert ott van mellettük, nem? :-)

DreamerX 2012.03.14. 11:12:13

Nos, én készültem anno középfokú nyelvvizsgára, meg is lett. A felkészítő tanár Angliából érkezett, és ez volt a hivatása már évek óta, hogy idegen országokban nyelvet angol nyelvet tanít.
Amikor elmondtuk neki, mi a követelmény a középfokú angol nyelvvizsgán, csak meresztette a szemét, aztán azt mondta, hogy rendben, de pl. ezt és ezt az igaidőt ő sem ismeri pontosan, mert nem használják. Természetesen utánanéz, és elmagyarázza nekünk, de azt ajánlja, hogy odakinn ne alkalmazzuk, mert garantáltan mentőt hívnak hozzánk.
Ennyit arról, hogy mennyire reális a nyelvvizsgarendszer. :)

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 11:14:16

@A velő a pirítósról: oké. kérlek, másold be, hogy hol, és magyarázd meg, hogy szerinted miért. az, hogy "szerintem is tahó voltál" mint érv, az körülbelül óvoda középső csoportban számít valamennyire utoljára.

W0M1TT 2012.03.14. 11:15:31

Egyetem alatt, ha jól számolom 8 ember helyett nyelv vizsgáztam le, egyszer se bukatm meg/le. Bár akkor még a régi személyi volt, abba meg nem volt ördöngösség kicserélni a képet.

atörökk fater 2012.03.14. 11:16:18

@d.hardman: szánalmas, hogy adod az ártatlant, azt mondtad, hogy biztos a vidéki értette félre, aki FELment a fővárosba.
Keresd vissza, te írtad.
tahó vagy, és még meg is magyarázod.

atörökk fater 2012.03.14. 11:17:17

@W0M1TT: Büszkék vagyunk rád!
Remélem majd egyszer oylan orvos műt meg, akinek a haverja tette le az anatómia szigorlatot.

qwertzu 2012.03.14. 11:18:17

@d.hardman: A finom célzás nem jött be.
Aki ->"LE"<- megy vidékre, és aki szerint vidékiek ->"FEL"<- jönnek Pestre, az ->"LE"<- nézi a vidékieket.

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 11:18:56

@A velő a pirítósról: értem mire gondolsz, és persze igazad lenne, ha nem használná 10 ből 9 illető a "felkerültem Pestre" szófordulatot. nem hiszem, hogy van jelentősége.

(ha már szánalmas vagyok, meg tahó (a személyeskedés biztosan nem szánalmas, meg tahó dolog, gondolom), akkor azért megosztanám veled a feltételezésemet, miszerint te se bpesten születtél. igy van?)

catsndogs 2012.03.14. 11:19:30

@halihó, gábor, szemétkedsz?: Sajnos, ezt nem lehet diákcsínynek nevezni. Valaki más hivatalos iratait használod fel önmagad azonosítására. Nem vagyok jogász, de azt hiszem, ezt "közokirattal való visszaélésnek" nevezik. Ez pontosan olyan, mintha valaki más helyett menne el államvizsgázni.Ez nem humánus hozzáállás kérdése!

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 11:20:17

@qwertzu: egy kommenttel feljebb megválaszoltam. lehet, hogy nehéz felfogni, hogy engem nem érdekel, ki honnan, hova költözik - egyébként pont erről szólt az első kommentem, és gondolom, te is később költöztél ÁT budapestre

rekszem 2012.03.14. 11:20:31

@Indagandalf:

ez egy példa

én olyat láttam ahol 4-ből 3-ra azt mondtam volna, hogy jó

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:21:03

@makacs szennyeződés:
Egyetlen nyelvvizsgarendszer sem tökéletes, de mással nem tudod mérni a nyelvtudást.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:22:16

@Indagandalf:
Ebből következik, hogy ehhez hasonló szintűeket nem tudott az ismerősöd angolul. Akkor meg miről beszélünk?

rekszem 2012.03.14. 11:23:12

@Indagandalf:

aham

én talátam egy másik tesztet

Harminc tizenöttel osztva az kettõ.
Harminc az kétszer tizenöt.
Harmincban tizenötször van meg a kettõ.
Harminc osztva kettõvel annyi, mint tizenöt.
A tizenöt az harmincban a kettõ.

melyik a jó?

A Spanyol Inkvizíció 2012.03.14. 11:24:29

@d.hardman: Bocs, hogy beleugatok, de szerintem te egyre mélyebbre süllyedsz.

(Vidéki vagyok, még mielőtt nálam is rákérdezel)

makacs szennyeződés 2012.03.14. 11:25:00

@Zabalint: én csakis mással fogom mérni, ha új munkatársat veszek fel. aztán az ő munkája során csakis mással lesz megmérettetve a nyelvtudása. ezen kívül abban a kommentemben, amire reagálsz, még hasból 4-5 verziót írtam, hogy mik lennének jobb módszerek mérni (és fejleszteni) a nyelvtudást. ezért is írtam neked, hogy nem kell válaszolni, ha nem tudsz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:25:04

@68nyara:
"Attól nem lesz jobb a magyarok nyelvtudása, hogy megkövetelünk egy - külső cég által - lebonyolított nyelvvizsgát. "

Ha nem külső cég csinálná, akkor sokkal gagyibb lenne, olyan lenne, mint a záróvizsga, ahol már átengednek, mivel úgyis megszívattak előtte rendesen valamely szórótárgyon.

Van olyan egyetem, ahol szakmai nyelvvizsga kell, de a szakmai nyelvvizsga központja az egyetemhez tartozik, na ott nagyon alibi ez a nyelvvizsga(de előtte azért kell az általános középfok).

Indagandalf 2012.03.14. 11:25:49

@rekszem:
Szerinted ez jól van így, hogy egy ilyen teszt méri a középfokú nyelvtudást?

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 11:26:09

@A Spanyol Inkvizíció: köszönöm a véleményedet, és a részletes, személyeskedéstől mentes érvelésedet, miszerint egyre mélyebbre süllyedek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:26:40

@makacs szennyeződés:
Az nem általános mérés, hogy az új munkatárssal elbeszélgetsz idegen nyelven, az a te céged egyéni igénye.

Én is úgy látom, hogy akinek van középfokú nyelvvizsgája, az nem tudja még a nyelvet, de annak már nem 0-ról kell megtanulnia.

atörökk fater 2012.03.14. 11:26:57

@d.hardman: nem ott születtem, de azért még hozzászólhatok az ilyen városi huncutságokhoz?

Indagandalf 2012.03.14. 11:27:52

@Zabalint:

Azt is jelentheti, vagy egészen mást is. Nem az a lényeges inkább, hogy van valami gond azzal a középfokú nyelvvizsgával vagy azzal ahogy javítják, ha egy anyanyelvi ember nem tud, csak 63%-ot elérni?

A Spanyol Inkvizíció 2012.03.14. 11:28:45

@d.hardman: Nincs mit!

Bunkó voltál (vagy) és ahelyett, hogy elnézést kérnél, még magyarázod a megmagyarázhatatlant.

pocak 2012.03.14. 11:28:53

@rekszem: @Indagandalf:
megtaláltam:
www.allthetests.com/quizerstellungneu/dasquiztd.php3?testid=1003518894

ez tényleg úgy faszság, ahogy van, csak nem nyelvvizsgateszt, hanem valakinek a saját kútfőből kitalált marhasága, szóval nem ilyen teszt méri a középfokú nyelvtudást meg semmit se.

catsndogs 2012.03.14. 11:28:57

@HTTT: Sajnos én magam is hallottam már olyan estekről, amikor a vizsgáztató nyelvtudása háááááát, finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. Egyébként az adott nyelvvizsga vizsgáztatásából vizsgáznunk kell egyetemi, főiskolai tanárok előtt, azaz olyan szakértők előtt, akik részt vesznek egy-egy vizsga összeállításában, akkreditálásában. Nem is értem azt, hogy "kóklerek" hogyan juthatnak át a szűrőkön.

Indagandalf 2012.03.14. 11:29:16

@rekszem: Azért ezt Te sem gondolod, hogy ez egy középfokú nyelvvizsga feladat.
Ha véletlenül mégis azt, akkor sem gondolhatja senki, hogy ez középfokú tudást mér.

Aki mindig kéznél van 2012.03.14. 11:32:18

Amikor azt kellene mondanom, hogy "Yes, I can swim in the pool" de helyette azt mondom, hogy " Yes, I can swimming in the pool " mindenki megérti mire gondolok. Hibás, mert hibás. Tízezer helyen, mégis az angolul beszélők 100 %-a meg fogja érteni, pontosan fogja tudni mire gondolok. A szabályok és a ragozás mind arra jók, hogy a tanulók 1%-át bolodggá tegyék. 99% szenved, értertetlenül néz... papír csákót hajtogat órán... A tanárok 90%-a nem tud nyelvet tanítani- hanem szabályokat tanít, mintha sok szabály majdcsak egyszer összeadódna valamiféle bátorsággá és vagánysággá, ami a gyerkőcöt majd arra készteti, hogy merjen útba igazítani egy Pesten barangoló térképpel ügyetlenkedő turistát. Gyakorlati oktatásra van szükség, nem elméletire. A nyelvvizsga a világ egyik legnagyobb baromsága.... tudom, hatszor próbáltam, négyszer átmentem... rengeteg pénzt fizettem értük ( csóró háromdiplomás bölcsész vagyok) aki őszintén hisz az anyanyelvi környezet nevelő hatásában. Angol órán a tanárok csakis angolul kellene, hogy beszéljenek, eleinte könnyedén, majd felső fokon, angol nyelvű és egyszerű magazinokat kellene olvasni és angol gyerekdalokat hallgatni, angolul tévét nézni és együtt értelmezni a látottakat, hallottakat... ez a szabályosdi és az idióta cseszettdrága tanköny biznisz senkit sem fog sehová eljuttatni. Magamtól tanultam meg angolul, és 28 év alatt két kreatív és jó angol tanárral találkoztam. Nekik köszönhetem a leghasznosabb mondatokat, amikre ma is emlékszem... Shall I take my shoes off? Can you pass me the salt?

( Ilyen szinte egy iskolában sem tanítanak.... túl életszerű és hasznos :D )

7 nyelvet tanultam, 5-öt beszélek. 2-ből van nyelvvizsgám, ami összesen 8 évembe telt, hiába beszéltem szuperül... írásban mindig csak 59%-ot kaptam...amikor 60-tól lehet átmenni... most már megvan a felsőfokú is, mert sok-sok feliratos sorozatot néztem :)

Hajrá :) Keressenek meg, ha használható tudást szeretnének adni és értékelni :) Vannak ötleteim és papírjaim arról, hogy jobban értek hozzá mint Önök, alkotók és vizsgáztatók :)

Ja, és éltem s élek külföldön, hallom, ismerem a tanult és használt idegen nyelvet, nem úgy mint az otthoni nyelvtanárok 90%-a.... :)

Kérdés: attól ,hogy egy nyugdíjas professzor emeritus jónak nevez valamit- attól az még nem lesz automatikusan jó és használható is. Miért nem kérdőjelezik meg a felsőbb döntéshozók képességeit ???? Egyetem első év, első előadás- "Ne fogjanak el mindent igaznak és ténynek, amit hallanak." Önök nem jártak egyetemre???

ksi 2012.03.14. 11:32:20

Itt a KER, amely a nyelvi szitációk megoldásának képességét szintekhez köti: hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6s_Eur%C3%B3pai_Referenciakeret

B2-es szint (középfok): "Az anyanyelvi beszélővel természetes, könnyed és közvetlen kapcsolatteremtésre képes. Aktívan részt tud venni az ismert témákról folyó társalgásban, úgy, hogy közben érvelve kifejti a véleményét. Világosan és kellő részletességgel fejezi ki magát számos, az érdeklődési körébe tartozó témában. Ki tudja fejteni a véleményét valamely aktuális témáról úgy, hogy részletezi a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait."

makacs szennyeződés 2012.03.14. 11:32:32

@Zabalint: és még mindig nem olvastad el azt, amire reagálsz. a többi az általános felmérés, amit javasoltam? írtam, hogy általános felmérésre van szükségem, ha felveszek valakit? nem vagyok gyógypedagógus, ne haragudj, feladom lassan.

(vagy te is érdekelt vagy a bizniszben, onnan az ordító kognitív disszonanciád?)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:34:00

@qwertzu:
Az a vicces, hogy ismertem egy csajt, aki azt gondolta, hogy a "felmegyek Pestre" szófordulat az földrajzi magasságra utal, tehát Szegedről felmész Pestre, de Veszprémből már lemész.

Amúgy ebben nincsen semmi lenézés, mert:
"Felmegyek Budára bajnok katonának,
Mutatok valamit ottan a királynak"

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2012.03.14. 11:34:40

Végre egy nyelvvizsgás poszt! Aggódva vártam az angol/spanyol/francia ismerősökről szóló történeteket, akik megizzadtak a Rigó utcai nyelvvizsgával. És hát jött is ilyen sztori.

rekszem 2012.03.14. 11:34:59

@Indagandalf:

nem azt mondta, hogy ez jó, vagy rossz, hanem azt, hogy ezt felkészülés nélkül be lehet nyalni anyalevűként is, és így érhetet el 63%-ot az ismerősöd

gondolom valahogy mérni kell a nyelvtudást, erre csinálnak egy ilyen-olyan standardot ami ad egy jól dokumentálható referencia pontot, amit egy jó nyelvismeretű ember biztosan könnyebben megugrik

olyan, mint a KRESZ vizsga, ahol az évek óta jól vezetők is elhasalhatnak

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 11:36:12

@A Spanyol Inkvizíció: te ugye pedig nem személyeskedsz, és lehetővé teszed, hogy válaszoljak arra, amit bunkóságnak tartasz.

@A velő a pirítósról: nem értem, mire gondolsz, és ehhez miért kéne az én jóváhagyásom

rekszem 2012.03.14. 11:36:33

@pocak:

az első volt amire rákerestem, de hasonlót láttam könyvtárban is rendes nyelvvizsga teszt könyvben

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 11:38:22

@Zabalint: "Amúgy ebben nincsen semmi lenézés"

kivéve, ha "bunkópesti" vagy, hiszen akkor alapból lekezeled, és lenézed a vidéki embereket, ehhez elég egy véletlen "felkerült, felment Pestre" szófordulat, ami ezt jelzi.

68nyara 2012.03.14. 11:39:44

@Zabalint: A különbség a véleményünkben, hogy szerinted kell a nyelvvizsga minden egyetemi diplomához, szerintem meg nem kell nyelvvizsga ezekhez. Ez két dolog, a szakma ismerete, és a nyelv ismerete. Szerintem nem kellene, hogy közük legyen egymáshoz. Akinek kell a nyelv, mert pl. a szakmában mindenképpen kell használni, akkor tanulja meg a nyelvet. Sőt, ha a cég úgy dönt, hogy neki Cambridge CPE kell, akkor kérje azt. De ne kössük a kettőt egymáshoz. Ahogy már itt írták, akkor kérjünk mást is pl. B-s jogsi, Phd-nek D, építészmérnököknek darukezelői.

Szerintem ezek pótcselekvések az állam részéről, a tisztességes nyelvi képzés biztosítása helyett.

rekszem 2012.03.14. 11:40:57

@d.hardman:

én pont azt tapasztalom, hogy a vidékiek zsigerből utálják a budapestieket, ellenben a budapestiek igen ritkán szidják a vidékieket

catsndogs 2012.03.14. 11:41:33

@makacs szennyeződés: Úgy leírnám, de sajna nem tehetem, hogy mennyi pénzt is kapok egy vizsgázó után! Kb. a tizedét, ami után még adózom is. Lehet kalkulálni... Sokkal, de sokkal jobban járok, ha megtartok néhány órát. Engem abszolút az vezérel, hogy szeretem a vizsgáztatást, és tényleg örömmel tölt el, ha valaki ügyes és megkaphatja a bizonyítványt. Akikkel eddig együtt vizsgáztattam (3 különféle rendszerben) szintén ilyen hozzáállásúak voltak.Persze, mindig vannak kivételek. Ne utálj már...! :)

euAgWzgmmtq7K 2012.03.14. 11:44:47

@rekszem: irónia - olvasd vissza az eddigi kommentjeimet, és a rájuk kapott válaszokat :)

én is így tapasztalom, bpestiként nem találkoztam olyannal, aki "vidékieket" szidott volna, vidéken azonban rendszeresen be vagyok kóstolva "tápos budai gyerek", "pesti bunkó", stb. mondjuk én leszarom, csak tényleg észre kéne venni, hogy ki az, aki valójában foglakozik ezzel.

(ez itt offos, úh többet pesti/vidéki témában ide nem irok már :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:46:53

@makacs szennyeződés:
De elolvastam, az hogy te nem tudod felfogni, hogy nem azon pontokra reagáltam, a te szellemi szintedet mutatja.

De akkor reagálok a hülyeségeidre részletesen, hogy ne érezd magad olyan rosszul:

"de miért nem tesznek be az államvizsgára egy szakmai nyelvvizsgát, ha már a diploma feltétele egy nyelv ismerete? miért nem védhet a jelölt angolul, hogy igazolja a szakmai nyelvtudását?"

A legtöbb egyetemen lehet véfeni idegen nyelvből. De ez nem véletlenül nem helyettesíti a nyelvtudást, mert nem ugyanaz az általános nyelvismeret, és nem ugyanaz a szakmai.

"miért nem az abszolutórium feltétele egy egyetemi nyelvi vizsga? miért nem vizsgáztat az egyetem?"

De, az abszolutórium feltétele az egyetemi nyelvi vizsga(kivéve ha már van nyelvvizsgája az illetőnek), a diploma kiadásáé meg a nyelvvizsga. Ha kicsit is utánanéznél, ezt tudnád. Ezen kívül írtam, hogy mekkora vicc ez ott, ahol egy belső szakmai nyelvvizsga is feltétel, nem véletlenül.

"miért nincs 1-2 kötelezően idegen nyelven elvégezendő félév? hisz mindenhol van már erre meglévő alapanyag, tanár, meghirdetett tantárgy."

Bizonyos tárgyak most is felvehetőek angolul, nálunk az angol nyelvű tárgyak előfeltétele a nyelvi záróvizsga vagy a nyelvvizsga voltak. Nem véletlenül, sok értelme nincsen beülni idegen nyelvű órára, ha nem tudsz adott nyelven beszélni. Másrészt ha tényleg mindenütt lenne elég megfelelő tanár erre, meg a hallgatók nyelvtudása is elegendő lenne mire egyetemre mennek, akkor lehetne a teljes oktatás angolul, hiszen összességében még olcsóbban is kijönne, és teljesen felesleges egy rakat szakterületen a magyar szaknyelv, csak hátránya van, mint előnye.

"kínzó kérdések ezek. ehelyett van külön intézmény, ahova valamiért külön be kell fizetni sok pénzt, hogy ők igazolják az egyetemnek (amelynek ezerszer több és jobb alkalma lenne ebből téged vizsgáztatni), hogy tudsz angolul."

Igen, kemény 20 ezer Ft-ról van szó(nyilván ha te Pitmannél vetted, akkor 50 ezer volt, de szerencsére az ilyen nyelvvizsgagyárak többségét már leállították)...

A PHD-hez nem szólok hozzá, mert nem értek hozzá, ha viszont te PHD-zel vagy PHD-ztél, nagyon gáz, hogy ilyen az úgynevezett szellemi elit...

Gondolom most az lesz a gond, hogy kiragadtam a szövegedből részleteket, de mikor összefüggéseiben értelmezve válaszoltam rá, akkor annyira nem jutott el az agyadig, hogy azzal kezdtél vádolni, hogy nem olvastam el.

Tudod erről ez a vicc jut eszembe:

Józsi bácsi elmegy az orvoshoz, és panaszkodik, hogy a felesége nem hall rendesen. Az orvos azt tanácsolja, legközelebb menjen közelebb hozzá, és kérdezzen újra.
Józsi bácsi így is tesz, otthon megkérdezi:
- Mi lesz az ebéd?
Erre semmi válasz, közelebb megy:
- Mi lesz az ebéd?
Még közelebb megy:
- Mi lesz az ebéd?
- Hányszor mondjam még, hogy rántott csirkecomb?

Roberto Carlos 2012.03.14. 11:48:09

@d.hardman: a pesti bunkó találó jelző rád, ahogy itt néztem a hozzászólásaidat.
Már úgy látom elfelejtetted, de te írtad, hogy biztos a vidéki érthette félre, mert pesti ember soha meg nem bántaná őket.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:48:47

@d.hardman:
Az viszont tény, hogy a Budapestiek többsége lenézi, lekezeli a vidékieket, és ezen kívül rendkívül rámenős, pofátlan. De leginkább ez éppen azokra jellemző, akik vidékről költöztek Budapestre, és a vidéken maradtakkal szemben ilyenek.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 11:49:42

@cats'ndogs: nem utállak.
csak leírtam, hogy szerintem miért utálnak titeket olyan sokan.

arról mi a véleményed?

atörökk fater 2012.03.14. 11:51:50

Én szóbelin a pesti tahó kifejezést húztam, és percekig tudtam beszélni @d.hardman: -ról.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:53:38

@68nyara:
Szvsz amihez nem kell nyelvtudás, abból főiskolai/egyetemi szintű képzés sem kellene, mert azok nem olyan szintű szakmák. Ugyanis a komolyabb felsőfokú végzettséget kívánó szakmák mindegyikében fontos az idegen nyelvű szakirodalom olvasása. Lehet, hogy nálunk sok kémia tanár nem olvasott életében el egy szakmai folyóiratot(magyar nyelvűt sem), és sok irodalom tanár csak magyar nyelven olvasott életében irodalmat, de nem ez a normális.

"Szerintem ezek pótcselekvések az állam részéről, a tisztességes nyelvi képzés biztosítása helyett. "

Szerintem meg a kettő összefügg.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 11:53:47

@Zabalint: épp akartam írni, hogy már várom az első személyeskedést, erre itt is van.

az ilyen bunkóság mindig biztos jele annak, hogy nincsenek érvek.

2012.03.14. 11:54:02

én speciell az a kategória vagyok, akinek sokadjára sem sikerült levizsgázni a Rigó utcában, és valóban csak annak köszönhettem, hogy akkoriban nem ment tacsra a karrierem, hogy az utolsó utáni pillanatban megnyílt a lehetőség egynyelvű nyelvizsgák akkreditálására. Természetesen ez mind annak tükrében történt, hogy tartósan dolgoztam kinn külföldön, ennek ellenére minden alkalommal csakegypárpont miatt nem sikerült a vizsga.
Természetesen vissza lehetne játszani azt amit akkor produkáltam, de őszintén szólva egyik-másik utolsó próbálkozásom alkalmával elborzadva hallgattam a egyik-másik vizsgáztató kiejtését, hallhatólag életében nem beszélt még anyanyelvi emberrel(!), ja és az őőő-zérről nem is beszélve.
Nyilván mindenkinek más a szakmája, mások az erősségei, illetve gyengeségei, ezért énszerintem ha valakinek a nyelvtudását abból a szempontból vizsgáljuk, hogy mennyire lenne jó nyelvtanár vagy tolmács, akkor persze ez alapján ki kellene vágni a mérnök illetve közgazdász próbálkozóknak a többségét, mert nyelvtanári szemmel nézve tényleg gyatra. De üzleti szemmel nézve már eladható, és épp ezért vitathatatlanul a packázás kategóriájába tartozik, amikor a nem túl jó nyelvérzékkel megáldott emberkéknek egész egyszerűen nem adják a kezébe a nyelvizsgapapírt.
Szóval énszerintem amikor egy csalót így elkapnak, akkor érdemes lenne elbeszélgetni azzal aki csalni próbált, valójában mi is motíválta.

catsndogs 2012.03.14. 11:54:29

@Indagandalf: Az általam már sokszor említett referenciakeret természetesen az írásbeli részre is vonatkozik! Olyan nincs, hogy ránéznek, oszt hadd menjen X pontszám! Már csak azért sem, mert a NYAK bármikor ellenőrizheti, és ellenőrzi is az írásbeli dogákat, illetve a javítás korrektségét! A szóbelire is bizony be- be kopogtatnak, vizsgázónak adják ki magukat! Ha a vizsgáztató nem oké, azt a vizsgáztatási joga bánhatja, sőt akár a vizsgaközpont engedélyének a felfüggesztésébe is kerülhet!

rekszem 2012.03.14. 11:55:48

fura, nálunk a kollégáim 80%-a vidékről jött fel Budapestre

ha ennyire nem tetszik, akkor miért nem maradtak otthon? vagy miért nem mennek haza?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:55:54

@d.hardman:
Leginkább nem vidékizésként szokott ez megnyilvánulni, inkább az a helyzet, teljesen más a mentalitás Budapesten és vidéken, ami a legtöbb fővárosinak normális, az vidéken már pofátlanság kategória, innen az alapvető ellentét.

Indagandalf 2012.03.14. 11:57:11

@cats'ndogs:
Az említett eset 10 éve történt, remélem, hogy igazad van, és ez már máshogy működik.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 11:57:27

@makacs szennyeződés:
"épp akartam írni, hogy már várom az első személyeskedést, erre itt is van."

Nem, az első személyeskedések itt vannak:

"nem vagyok gyógypedagógus, ne haragudj, feladom lassan."
"(vagy te is érdekelt vagy a bizniszben, onnan az ordító kognitív disszonanciád?) "

"az ilyen bunkóság mindig biztos jele annak, hogy nincsenek érvek. "

Azt mondod? Ezek szerint neked fogytak el előbb.

qwertzu 2012.03.14. 11:57:30

@rekszem: Bazz egy prog. matos. diplomával nem tudom a választ. Amúgy egyik sem helyes.
Beszédben:
Harmincban a tizenöt megvan kétszer.
Vagy
Harminc osztva tizenöttel (az) kettő.
Irásban meg
30 : 2 = 15 és ennek variánsai.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:00:10

@makacs szennyeződés:
De visszatérhetünk az érvelésre, ha te is szeretnéd. Viszont elképesztő pofátlanság engem vádolni személyeskedéssel, mikor valójában én csak abban a stílusban reagáltam, amilyen stílusban te írtad a kommentedet. Először is olvasd el a lényegi részét a kommentemnek, szűrve azokat a részeket, amelyek a te bunkóságodra voltak a reakciók.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:03:10

@Aki mindig kéznél van:
De nem kötelező nyelvvizsgát tenni, aki viszont diplomát szerez, az biztos hogy jó, ha szabálytalanul beszéli az idegen nyelvet? Ha mosogatni mész Angliába, akkor persze rendben van.

Amúgy a módszerekben igazad van, először kellene megtanulni az idegen nyelvet, aztán odafigyelni a szabályokra.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 12:05:26

@Zabalint: írtam valamit, erre te "reagálsz". de nem reagálsz, mert nem érted, hogy mit írtam, ez látszik. de azért többször válaszolsz, amikor pedig többször írom, hogy hát ez így nem válasz, akkor sértegetsz.
ostoba, agresszív, üresfejű vagy.
ezt majd te gondolom, személyeskedésnek veszed, de ez az is. nincsenek érveim, mivel nem vitázunk, ahhoz két fél kell. majd ha reagálsz, akkor lesznek érveim. és itt akkor fejezzük be, butagyerek.

68nyara 2012.03.14. 12:05:38

@Zabalint: Attól, hogy valamihez kell a nyelvtudás, attól még nem kell hozzá kötelezően előírt nyelvvizsga. Amúgy,mint már más is megjegyezte lehet azért olyan szakmát találni amihez nem feltétlenül kell.

Amit arról írsz, hogy egy szakmához kell e a szakirodalom (idegen nyelvű) olvasása, annak nem a nyelvvizsgán (az egyetem után megkövetelt nyelvvizsgán) kell múlnia. Sajnos, vannak olyan hallgatók, akiknek nem tudunk kiadni idegennyelvű szakirodalmat, mert csak magyarul beszélnek. Ha rajtam múlna ők pl. nem jutnának el az államvizsgáig, ám ezzel együtt sem tartom jó ötletnek, hogy egy utólagosan bemutatandó papírtól tegyük függővé a diplomát. Egy szót sem szólnék, ha az egyetemi tanulmányai alatt pl. a szakirodalom feldolgozásának képtelensége miatt bukna valaki (ha az adott szakmában tényleg kell...). Bár, ez is érdekes, mert pl. nálunk az angol mellett a francia, és a német is elég nagy mennyiségben fordul elő, főleg a picit régebbi anyagokban, de azért az angollal el lehet boldogulni.

rekszem 2012.03.14. 12:07:27

@Zabalint:

no jó, de feljönni dolgozni, közben meg szidni a várost és a lakókat.....

2012.03.14. 12:07:32

Egyébként ha már a nyelvizsga téma van porondon, énszerintem a Rigó nyelvizsga rendszer legnagyobb hibája, hogy elvárja a magyar nyelv akadémia szintű ismeretét is, és valljuk, abból, hogy valaki valaki befejezte egyetemi tanulmányait, illetve magyar anyanyelvű, abból nem következik, hogy olyan szinten tudjon magyarul, mint ahogy azt a Rigó utca elvárja. A szomorú ilyen esetben az, ha a lelkes próbálkozó csak az idegen nyelvű könyveket meg nyelvtani szabályokat magolja, és valójában nem érti, hogy miért bukik meg állandóan a vizsgán.

De még azt se felejtsük el, hogy egy általános humán műveltség megléte is az alap elvárások közé tartozik, ami nem biztos, hogy benne van egy műszaki illetve gazdasági érdeklődésű ember fejében, és ennek hiánya eredményezheti, hogy a magnó szöveget az ember félreérti, vagy nem tudja, hogy azt a valamit hogyan kellene kifejezni akár magyarul akár idegen nyelven, ezek pedig összességében eredményeznek már annyi pontveszteséget, hogy az elvárandó követelmény szint alá csússzon az ember.

rekszem 2012.03.14. 12:08:23

@qwertzu:

szerintem az angol középfok is ilyesmi lehet egy angolnak :D

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:09:16

@makacs szennyeződés:
Vedd már észre magad öreg, nem én kezdem a személyeskedést. Vagy szerinted az nem személyeskedés, ha azt mondom, nem vagyok gyógypedagógus, hogy veled foglalkozzak?

Én értettem mit írtál, veled ellentétben, és válasz volt amit írtam, arról én nem tehetek, hogy te nem érted meg, és ezért nem tekinted válasznak.

"ostoba, agresszív, üresfejű vagy."

Bemutatkozhattál volna korábban is, és akkor nem próbálok veled vitatkozni, akkor tudom, hogy eleve értelmetlen.

"mivel nem vitázunk, ahhoz két fél kell"

Igen, ahhoz két fél kell, és az úgy nem megy, hogy te zsigerből hülyének nézel, és gyógypedagógushoz küldesz.

Egyébként nekem semmi bajom a buta emberekkel, de az olyanokkal igen, akik buták, de öntudatosak és okosnak hiszik magukat, másokat meg hülyének, na ilyen vagy te.

DreamerX 2012.03.14. 12:09:45

Bár a cikk nem a vidék-Budapest konfliktusról szól, nekem vidékiként van egy igen kézzelfogható tapasztalatom a pestiek bunkóságáról.
Adott egy találkozó, melyen vidékiek és pestiek fognak részt venni, és a pestiek adják meg az időpontot. Ebben az esetben, ha a találkozó helyszíne, az Pest, akkor az időpont reggel nyolc, hadd keljen a vidéki hajnalban. Ha viszont a helyszín vidék, akkor legkorábban délelőtt 11, mert még oda is kell érni. Ennyire képesek figyelembe enni mások körülményeit.

kozi001 2012.03.14. 12:10:38

Annyira nem tusom sajnálni ezeket az embereket!

Hálaistennek már megvan a nyelvvizsgám, de az átkos "rigós" korszakban 6-szer voltam, amire meglett, de már az újonnan nyílt bme-s nyelvvizsga központon!
A szóbelim elsőre meglett az írásbelin teljesen random, számunkra érthetetlen pontozással kaptam a pontokat.
A BME-n viszont azonnal 75% körülit kaptam...!

Úgyhogy az újgenerációs vizsgaközpontokkal jó tapasztalataim vannak viszont a "rigónál" visszamenőleg széleskörű vizsgálatokat indítanék...!

makacs szennyeződés 2012.03.14. 12:10:39

@Zabalint: igazad van, tényleg a hülyének nézlek. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:11:28

@makacs szennyeződés:
"írtam valamit, erre te "reagálsz". de nem reagálsz, mert nem érted, hogy mit írtam"

Itt is lejön, hogy 0 a szövegértésed, mert a reagálást azt a személyeskedő mondataidra értettem, arra írtam, hogy az én személyeskedésem csak reakció volt a te személyeskedésre.

Amit viszont szerinted nem értek, az az eredeti kommented.

Tehát még egy alkalommal megbuktál szövegértésből, de azért még osztod az észt, hogy én nem tudok olvasni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:12:41

@makacs szennyeződés:
Oké, abbahagyhatjuk, vitatkozzál inkább olyannal, aki veled egy szellemi szinten van. Mondjuk az sem lesz egyszerű, mert ha másnál is ekkora igyekezettel jár a butaság, akkor ti sem fogjátok megérteni egymást.

catsndogs 2012.03.14. 12:13:12

@makacs szennyeződés: Az egyik ok lehet az, hogy sajna tényleg olyan vizsgabiztossal volt dolga, aki kifejezte ellenszenvét, vagy a saját tudását akarta villogtatni. Ez tényleg gáz. A másik, hogy a vizsgázók egy része nincs tisztában azzal, hogy mit várunk el. Minden vizsga esetében a honlapon vannak a témakörök, a feladatok. Tájékozódni kellene! Sokan nem veszik a fáradtságot és csak úgy bevágódnak hozzánk! Lehet, hogy nem te írtad azt, hogy milyen blődségekről kérdeznek egyes helyeken. Ez csak extremitás lehet...És igen az általános műveltség is fontos, ha valaki nem tudja egy hétköznapi témában előadni a véleményét középfokon az bizony gáz! Mindig a Megasztárhoz szoktam a nyelvvizsgát hasonlítani: magabiztos emberek nem értik, hogy miért nem jutnak tovább már az első körnél. Valljuk be, mi, hétköznapi nézük is tudhatjuk...:) (bikicsunáj :)). Well, valahogy így működik a vizsga is. Persze, ott nincsenek nézők...de le kell tenni valamit az asztalra. Nem ismételném az első mondataimat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:18:12

@68nyara:
"Attól, hogy valamihez kell a nyelvtudás, attól még nem kell hozzá kötelezően előírt nyelvvizsga."

Miért nem? Akkor mégis mivel igazolja, hogy megvan a szükséges nyelvtudása? Munkahelyen amúgy is bizonyítania kell, hogy nem csak papírja van, de a diploma kiadásánál ez még nem játszik.

"Amúgy,mint már más is megjegyezte lehet azért olyan szakmát találni amihez nem feltétlenül kell."

Igen, például egy kőművesnek nem kell. De egy óvónőnek már nem árt tudni elolvasni az idegen nyelvű pedagógia szakirodalmat.

Szerintem aki a szakirodalmat el tudja olvasni, és publikálni is tud idegen nyelven, valamint szakmai dolgokról beszélni egy idegen nyelvű kollégával, annak kisujjából menni fog a nyelvvizsga, szóval ez inkább egy minimum követelmény. Igen, vannak olyan történetek, hogy Angliában élt X évig, hazajött, és megbukott a rigón. De feltételezem, ők nem tudnának a kezükből kiadni olyan publikációt, amely ne lenne tele hibával, vagy nem tudnának helyes irodalmi angol nyelven előadni a szakmájukban.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 12:21:00

@Zabalint: :D:D

sajnálom, hogy így felbosszantottalak pár egyszerű, de általad megválaszolhatatlan kérdéssel. pedig akár lehetne rájuk válaszolni is. én tudnék rájuk logikusan válaszolni úgy, hogy nem hiszek a válaszokban. viszont érdekes megfigyelni, hogy mennyire szeretnél úgy választ adni, láthatóan nem tudsz, és ez mennyire felbosszant téged. miért teszed ezt? írtam többször, hogy nem kell válaszolni, tényleg.

egyébként nyelvtanár vagy? vizsgáztatsz? (erre sem kell válaszolni.)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:23:50

@rekszem:
Te nem érzékeled milyen óriási különbség van a vidéki és a Budapesti élet meg mentalitás között, ők meg igen. Vidékről nézve Budapest egy aréna, ahol folyamatosan tapossák egymást, és a gyengébb elbukik, vidéken kérni szokás, Budapesten elvenni. Már ha összevetjük a kettőt. Nem, nem rosszabbak a budapesti emberek, csak ezt szokták meg. Sok vidéki ember egyébként éppen emiatt költözik Budapestre, mert a vidéki közeget érzik inkább álszentnek, nem nekik valónak, másokat viszont taszít.

Nem tudhatod, hogy aki Budapestre költözött munka miatt, az hány évig küszködött azzal a dilemmával, hogy olyan környezetbe költözzön, amit nem szeretne, de megéljen, vagy nélkülözzön, de a környezete megfelelő legyen számára.

Nekem volt olyan ismerősöm, akihez éppen a budapesti élet állt közelebb, és ezért költözött, nem anyagi okokból, ők nem is szidják a fővárost.

DreamerX 2012.03.14. 12:26:46

@Zabalint:

Ebben ne legyél biztos! Mint említettem a használt angol nyelv, és a Rigó által követelt között elég sok az eltérés.
Ami meg a műszaki szakmai publikációt illeti, ott tényeket kell közölni, érhetően és logikusan, és nem kell az X-edik, élőben soha nem használt valamilyen igeidőben többszörösen összetett mondatokat fogalmazni. :D

68nyara 2012.03.14. 12:28:07

@Zabalint: Nem arra válaszoltál amit írtam. Szerintem magának az egyetemi diplomának kellene garantálnia, hogyha KELL egy adott idegen nyelv az adott szakmához, akkor annak az elvárt szintű tudása megvan. Nem pedig egy külön papírnak, külön pénzért. Innen nézve teljesen mindegy, hogy egyébként könnyen, vagy nehezen tudná e letenni a nyelvvizsgát.

Különben egy óvónőnek mégis milyen nyelvű szakirodalmat kellene olvasnia? Angolt, hm, ez nem biztos, hogy jó lesz itthon. Németet? Hát lehet, bár az sem teljesen adekvát itthon sok szempontból. Nem azt vitatom, hogy kell e beszélnie egy(vagy akár több nyelvet) egy óvónőnek, vagy bárkinek. Azt vitatom, hogy minden szakmának alapszinten kell e idegen nyelvű szakirodalmat bújnia, vagy inkább legyen tisztességes szakmai folyóirat pl. ami a szükséges anyagot lefordítva is hozzáférhetővé teszi. Van ahol nem ez a megoldás (pl. műszaki, természettudományos vonalon biztos nem), de pl. a pedagógiában lehet, hogy ez jobb megoldás lenne. Na de ez nagyon off volt itt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:29:29

@makacs szennyeződés:
"sajnálom, hogy így felbosszantottalak pár egyszerű, de általad megválaszolhatatlan kérdéssel. pedig akár lehetne rájuk válaszolni is. én tudnék rájuk logikusan válaszolni úgy, hogy nem hiszek a válaszokban. viszont érdekes megfigyelni, hogy mennyire szeretnél úgy választ adni, láthatóan nem tudsz, és ez mennyire felbosszant téged. miért teszed ezt? írtam többször, hogy nem kell válaszolni, tényleg."

Ahelyett, hogy ilyen elméleteket találsz ki, fejleszthetnéd a szövegértési képességedet, és akkor talán megértenéd a válaszaimat. Amúgy meg minek neked a logikus válasz, ha annyira hadilábon állsz a logikával, ahogy a következő is mutatja:

"egyébként nyelvtanár vagy? vizsgáztatsz? (erre sem kell válaszolni.) "

Nem, nem vagyok nyelvtanár, ha tudnál olvasni, az is lejönne, hogy én kritizálom a nyelvvizsga rendszereket, elsősorban a rigót, valamint a hazai nyelvoktatást mennyire szarnak tartom. Te abba a csoportba tartozol, akiket "erőből kommentelőknek" nevezek, akik minimális szövegértéssel egyetlen célból kommentelnek, hogy megpróbálják beskatulyázni a vitapartnert, vagy simán hülyének nézni. Az ilyenek szemében voltam már fideszes, mszp-s, jobbikos, zöld, zöldellenes, cigány, zsidó, rasszista, kommunista, vadkapitalista, bankár, bankárellenes, stb., mert képtelenek elválasztani az érveket azoktól a bizonyos skatulyáktól.

élhetetlen 2012.03.14. 12:29:55

@dr. birca max: Azt hiszem, nincs teljesen igazad. A 16 éves még beszélhetett volna arról, hogy ő sohasem járt még ott, de szeretne elmenni stb. Kommunikáció. Csak a saját példám, Rigó utca, középfok, a képen egy szoba, egy pasas farmerben, egy drapp textilzsák, egy lila fotel, igaz, volt egy csupasz fenyőfa is a sarokba bedöntve. A látottakat még leírtam, aztán kérdeztek, hogy mi lehet ez az egész. Én próbálkoztam, a kiköltözik, beköltözik, a végén már a hajléktalannal is, akinek a zsákban van mindene, akkor már jókat mosolyogtak, és elárulták, hogy ez a Mikulás. Eldurrant az agyam, és mire előadtam, hogy és erre miből kellett volna rájönnöm... addigra átendedtek.

rekszem 2012.03.14. 12:32:43

@Zabalint:

lehet

de az tuti, hogy akiket ismerek, azok 80%-a nem akar visszamenni vidékre (sőt, eddig összesen 2 győri lányt ismertem, akik vissza akartak/akarnak menni a suli után)

amúgy én nem veszem észre, hogy ki a budapesti és ki a vidéki, se tájszólás, se viselkedés alapján

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:33:11

@DreamerX:
"Ebben ne legyél biztos! Mint említettem a használt angol nyelv, és a Rigó által követelt között elég sok az eltérés."

Ez sajnos így van. Olyan 50-es években megragadt kb. a hazai nyelvoktatás, éppen ezért néha furán néznek a magyarra, ha külföldön jár, hogy jé milyen régi kifejezéseket használ.

De hozzáteszem ez elsősorban a beszélt angolra igaz, a publikációk, előadások nyelvezete olyan sokat nem változott.

Szerintem ráférne a legtöbb hazai nyelvvizsgarendszerre egy alapos reform, de én nem ott kezdeném, hogy akkor ne kelljen a diplomához.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 12:35:55

@68nyara:

segítek:

azt az egyszerű dolgot nem fogod fel, hogy nem a nyelvtudással van baja, akinek itt baja van, hanem a különálló nyelvvizsgával.

miért kéne, hogy egy független intézmény igazolja a nyelvtudást, ráadásul mindezt plusz pénzért?
kinek igazolja? minek igazolja? mit helyettesít, aminek a hiánya 5 perc alatt nem derül ki?

miért nem lehet beépíteni a felsőfokú képzésbe a nyelvi képzést? pl. 1-2 kulcs-tantárgy csakis idegen nyelven lenne hallgatható, vizsgázható. miért lenne szüksége "általános" (értsd: valójában egy teljesen más szakterülethez kellő) nyelvi tudásra egy szakembernek? miért nem elég az egyetemi nyelvi vizsga? ha nem elég, miért nem erősebb az egyetemi nyelvi vizsga? miért nem elég egy idegen nyelvű védés? miért feltétele a nyelvi vizsga annak, hogy idegen nyelven hallgasson valaki valamit? (azaz hogy tanulja a szaknyelvet?)

miért kell 2 db. nyelvvizsga a PhD-hoz, ha mindenki tudja, hogy a második fölösleges, az első meg eleve alapkövetelmény volt? miért kell ezt egy tökfüggetlen testületnek elismernie? miért nem kell jogsi a PhD-hez?

miért ne igazolná maga a diploma egy idegen nyelv ismeretét ezek után?

ezekhez hasonló kérdések voltak az első kommentemben is.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 12:36:31

hoppá, bocsánat, ez nekem neked ment, @68nyara: .

hanem @Zabalint: -nak.

élhetetlen 2012.03.14. 12:38:18

@dr. birca max: Nem tartom katasztrófának, ha valaki magyar anyanyelvű lévén meg tudja különböztetni az alanyi és tárgyas ragozást. Nem nyelvész vagyok, egyszerű mérnök. Ezt annak idején magyartanárom úgy rögzítette, hogy az adott mondatba helyettesítsük be, hogy miről van szó. Eszek valamit, eszem azokat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:42:19

@68nyara:
"Szerintem magának az egyetemi diplomának kellene garantálnia, hogyha KELL egy adott idegen nyelv az adott szakmához, akkor annak az elvárt szintű tudása megvan. Nem pedig egy külön papírnak, külön pénzért. Innen nézve teljesen mindegy, hogy egyébként könnyen, vagy nehezen tudná e letenni a nyelvvizsgát."

De a szakmai idegen nyelvnek akkor is előfeltétele az általános idegennyelv ismeret. Innentől kezdve olyan óriási különbség nincs aközött, ami van, meg amit mondasz, hiszen eleve a felsőoktatásnál is akkreditáció van, tehát mondjuk elő van írva, hogy pl. mi a minimum, amit egy jogász képzésen tanítani kell, innentől kezdve ha belső lenne a nyelvvizsgáztatás, akkor is központi követelmények lennének.

Óvónőnek angol vagy német is jó lenne, nem az a lényeg, hogy ne lenne elegendő hazai szakirodalom, nyilván ez nem informatika, ahol hetente vannak újdonságok, hanem az, hogy tágítsa a látókörét azzal, hogy olvas más országok pedagógiai módszereiről. A fordítás pedig sosem olyan jó, mint az eredeti.

@rekszem:
Általában én sem veszem észre, általában az ország különböző területéről érkezőknél sem tűnik fel semmi. Ha viszont a vidék szót olyan értelemben használjuk, hogy falu, akkor már van tájszólás.

A budapesti negatív sztereotípiája valószínűleg nem túl sok, vidékre utazó bunkó ember miatt alakult. Nem, a bunkó nem jó szó, inkább pofátlan. De mondom, ennek van némi valóságmagja is, mert tényleg vannak olyan dolgok, amelyek vidéken pofátlanságnak számítanak, Budapesten meg nem. De ennél is bonyolultabb, mert tájegység függő, pl. lehet ami Vas megyében pofátlanság, az Szabolcsban nem az, van ami meg fordítva. Budapest jellemzően megengedőbb a viselkedési formákat nézve.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 12:45:45

@Zabalint: "...innentől kezdve ha belső lenne a nyelvvizsgáztatás, akkor is központi követelmények lennének."

akkor miért nincs így?
miért kell ezért az egy "tantárgyért" külön fizetős vizsga?

68nyara 2012.03.14. 12:47:28

@Zabalint: De, van különbség. Egyrészt, ha a szakmai nyelvnek előfeltétele az általános nyelvi tudás, akkor miért utólag kérjük számon?

Másrészt, az elv attól még rossz. Fizetek valamiért külön, egy másik intézménynek (aki(k) meglehetőst jól él(nek) ennek a kényszernek a következtében), egy olyan papírért, amit simán bevihetnénk mint követelményt az egyetemre is.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 12:50:19

meg úgy általában: a nyelvvizsga létezése melletti érvek alapján az egyetem többi tárgyából is külső, fizetős vizsgának kéne lennie.

na most képzeljük már el, hogy egy külső anatómia-testület anatómia vizsgákkal szívatná a medikusokat. "mer' az kell." naná, hogy kell. erre van az egyetem.

miben más a nyelvi szívatás?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:50:33

@makacs szennyeződés:
"azt az egyszerű dolgot nem fogod fel, hogy nem a nyelvtudással van baja, akinek itt baja van, hanem a különálló nyelvvizsgával."

Ezek szerint továbbra sem érted, amit írok, mert én nem írtam olyat, amiből az jönne le, hogy azt gondolom, itt sokaknak a nyelvtudással van bajuk.

"miért kéne, hogy egy független intézmény igazolja a nyelvtudást, ráadásul mindezt plusz pénzért?
kinek igazolja? minek igazolja? mit helyettesít, aminek a hiánya 5 perc alatt nem derül ki?"

Mert milyen intézmény igazolja a nyelvtudást? Az egyetem? Nem, nem fogom ismét szádba rágni, olvasd el, amit erről írtam, és arról írj véleményt, ha akarsz, ha meg nem akarsz, akkor ne gyere te azzal, hogy én nem tudok olvasni, mert igenis írtam erre indoklást, arról meg nem én tehetek, hogy te nem arra reagálsz, hanem az állításodat ismétled.

"miért nem lehet beépíteni a felsőfokú képzésbe a nyelvi képzést? pl. 1-2 kulcs-tantárgy csakis idegen nyelven lenne hallgatható, vizsgázható."

Ezek szerint ezt sem olvastad el, de leírtam, hogy sok helyen, többek között ahol én is végeztem, ez így is van. Emellett a diplomához kell a nyelvvizsga is.

De figyelj, nem is folytatom, ez majdnem ugyanaz a kommented(nem néztem meg hogy szóról szóra ugyanaz-e, de ugyanazt ismétled), és van amire már harmadszor válaszolok, de láthatóan vagy el sem olvastad, vagy nem értetted meg. Ha kicsit is olvastad volna, amit írok, akkor nem írod ide újra droid módjára az idegen nyelvű szakmai oktatást, hanem esetleg érvelsz mellette, hogy miért nincsen igazam azzal, hogy egyre több helyen amúgy is ez van, nagyon helyesen, az esetleg szerinted mégsincs így. De láthatóan érvelni nem tudsz, csak papagáj módjára ismételgetni ugyanazt, majd a válaszokat el sem olvasva személyeskedni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 12:55:12

@makacs szennyeződés:
Akkor ezek szerint csak azzal a 20 ezer Ft-al van a bajod? Ha mondjuk az lenne, hogy ingyenes lenne, de nem kötődne az egyetemhez, akkor már jó lenne szerinted?

Ahol én tanultam, ott volt saját nyelvvizsgarendszer. Akkor szerinted elég lenne, ha az ingyenes lenne, de általános nyelvvizsgát szintén ingyenesen egy másik egyetem rendszerében, mondjuk BME vagy ELTE(=rigó) is letehetem, vagy az lenne a korrekt, ha csak a saját egyetem rendszere szerint vizsgázhatnék? Ha általános a nyelvvizsga, nem szakmai, akkor miért kellene elvárni, hogy feltétlenül arról az egyetemről legyen, ahol tanulok, hiszen még kreditek is átvihetők máshová, ha meg szakmai, akkor ha PE-MIK-en tanul mérnök-informatikusnak a hallgató, akkor nem mindegy hogy ott, vagy a BME-VIK-en csinálja?

makacs szennyeződés 2012.03.14. 12:56:30

@68nyara: erre jön elő általában az az érv, hogy ezt a nyelvi oktatási költséget szervezték ki az egyetemekről a nyelvvizsgák által. tehát nekik így olcsóbb.

csakhogy úgy tudom, most már az egyetemi, főiskolai oktatóknál is alapfeltétel a tudományágukban az idegennyelvi ismeret, sőt, az előadás-képesség idegen nyelven. vagy nem? akkor miért nem lehet pár fontos tárgyat idegen nyelven oktatni? miért nem lehet ezekből idegen nyelven vizsgázni?

ha az egyetemnek érdeke, hogy jó tudást igazoljon a diplomája, akkor ebbe miért nem tartozik bele a jó nyelvismeret?

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 12:56:35

@élhetetlen:

Ez igaz. De a csaj egyszerűen leblokkolt a helyzetből.

Én pl. a spanyol felsőfokot úgy csináltam szóbelin, hogy a bizottság megkérdezte "Ön rokona-e XY-nak", mire elmondtam, hogy igen. Ezután elbeszélgettünk mindenről, a hivatalos feladatokat elő se vette a bizottság. Egyetlen feladatot se kellett megoldanom.

Tehettek volna így a csajjal. Mikor látják, hogy be van szarva a helyzettől, beszélgetni kezdenek vele, csekkolva a nyelvismeretét. De nem tették.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 13:01:31

@68nyara:
"De, van különbség. Egyrészt, ha a szakmai nyelvnek előfeltétele az általános nyelvi tudás, akkor miért utólag kérjük számon? "

Ez így nem teljesen igaz. Mondom, nálunk úgy volt, hogy voltak Angol I-IV. nulla kredites tárgyak, és volt egy Angol nyelvi záróvizsga. Ha valakinek volt nyelvvizsgája, akkor ezeket helyből beírathatta, nem kellett járnia. Akinek viszont nem volt, annak fel kellett vennie ezeket a tárgyakat, és amíg nem csinálta meg a nyelvi záróvizsgát, addig nem csak nem államvizsgázhatott, hanem az angol nyelvű szakmai tárgyakat sem vehette fel.

Az igaz, hogy ezek után még kellett a nyelvvizsga is ahhoz, hogy diplomát lehessen átvenni, ez mondjuk nem okozhatott nehézséget annak, aki az angol nyelvi záróvizsgát megcsinálta, az egyetem saját nyelvvizsgarendszere sem nagyobb szívás.

Egyébként arról mi a véleményed, hogy inkább bemeneti követelmény legyen a nyelvvizsga. Lehet azóta már megszűnt, de egy ideig az emelt szintű érettségi 60%-tól nyelvvizsgának számított, így ha ez van vagy ezt visszaállítják, akkor fizetni sem kell érte, felkészítő órák meg vannak középiskolában. Anno volt osztálytársam, aki ilyen módon egy fillért sem fizetett a nyelvvizsgáért.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 13:03:19

@dr. birca max:
"Tehettek volna így a csajjal. Mikor látják, hogy be van szarva a helyzettől, beszélgetni kezdenek vele, csekkolva a nyelvismeretét. De nem tették. "

Szerintem a gond ott volt, hogy a bizottságnak volt hiányos a nyelvismerete, és égtek volna mint a Rechstag, ha nem szorítják sarokba a vizsgázót.

élhetetlen 2012.03.14. 13:10:57

Ha nem Te voltál, nem tudod. Egy kicsit off, tudod, a hozzáállás. Három évig dolgoztam egy dán sráccal, programokat írtam, amiknek azt kellett csinálniuk, amit ő gondolt. Én, ha nem értettem pontosan, akár háromszor megkérdeztem, ő pedig tudta, hogy meg kell értenem, akár háromszor elmondta, más szavakkal. Ragyogó munkakapcsolat volt. Szabin voltam, íratott egy programot az egyik kolléganőmmel, (ez volt az utolsó), a kolléganő ugyanis nem volt hajlandó kimondani, azt, hogy nem érti. (A kolléganőm is csak leblokkol?). Írt valamit, amit ő úgy gondolt, hogy talán azt kérték. Ezen nem lehet segíteni.

makacs szennyeződés 2012.03.14. 13:12:28

@Zabalint: hát látod, normálisan leírtam még egyszer, és megint így reagálsz. hidd el, kontraproduktív.

"Mert milyen intézmény igazolja a nyelvtudást? Az egyetem?"

igen.

"Ezek szerint ezt sem olvastad el, de leírtam, hogy sok helyen, többek között ahol én is végeztem, ez így is van. Emellett a diplomához kell a nyelvvizsga is."

miért kell, ha benne van?

"Akkor ezek szerint csak azzal a 20 ezer Ft-al van a bajod?"

nem. ezek szerint nem érted? :)

"Ha mondjuk az lenne, hogy ingyenes lenne, de nem kötődne az egyetemhez, akkor már jó lenne szerinted?"

nem. tényleg nem érted? :D

"...az lenne a korrekt, ha csak a saját egyetem rendszere szerint vizsgázhatnék?"

igen. ezt ugatom. :)

"Ha általános a nyelvvizsga..."

nem értem, miért jobb egy általános nyelvvizsga, mint egy szakmai, ami nyilván feltételez általános alap-nyelvtudást. de végül is lehet, hogy van olyan, aki tud beszélni nyelvhelyesen a nanotechnológiáról, de nem tud venni buszjegyet. szűk réteg lehet. de egyébként igazad van, nem várnám el, hogy pont ugyanarról az egyetemről legyen a vizsga, ahogy a többi tárgyból sincs elvárva. ha stimmel a témakör-követelmény, nyilván lehetne máshol is vizsgázni. miért ne.

csak akkor válaszolj, ha lehiggadtál, és nem személyeskedsz.
kösz.

efhábé 2012.03.14. 13:17:14

@Mercel: Nem akarlak kiábrándítani, de a régi rossz, gyakran félrekapcsoló rendszerek eredménye az, hogy az "udvarias" az, aki megkérdezi, hogy jó számot hívott-e, majd bemutatkozik, majd megkérdi, hogy xy van-e.
1. Nem kell megkérdezni, hogy jó számot hívtál-e, mert igen, mert már nem kapcsol félre a rendszer.
2. Senkinek semmi köze hozzá, hogy ki hívja XY-t, ha majd XY úgy gondolja, akkor megosztja veled, hogy ki hívta őt. Tehát bemutatkozni sem kell.
Mi maradt? jé, hát pont az, amit az amcsik, az állítólagos hülyék csinálnak, XY-nal szeretnék beszélni. Ennyi...

Brigi79 2012.03.14. 13:18:18

@DreamerX: Bizony, engem is angol anyanyelvi tanár készített fel még anno a Rigó középfokra és ő is közölte, hogy sok igeidőt ne is keressek/használjak ha kimegyek majd nyelvterületre. Amúgy egy másik középiskolai angol tanárom (echte brit srác) pedig brahiból elment a Rigó felsőfokra és az írásbelin megbukott. Na hát tényleg ennyit az elvárásokról, meg arról, hogyan beszélik az angolt a való életben. Azóta én angol szakot végeztem, de nem azért beszélem magas szinten, hanem mert külföldiekkel dolgozom és dolgoztam mindig is. Az az igazi "iskola".

68nyara 2012.03.14. 13:20:15

@Zabalint: A bemeneti követelmény nyelvvizsga akár lehetne is. De ott is inkább azt preferálnám, ha az érettségi lenne a szűrő. (Ahogy írtad is, ha megvan xy%-ban a nyelvi érettségi, akkor az nyelvvizsga.) No ezt lehet támogatni.

Viszont, ezzel kapcsolatban is lenne egy megjegyzésem. Az én gyerekeim közül azok, akik nyelvi előkészítő osztályba jártak (igen, tudom,van ahol ez csak alibi), és volt tisztességes nyelvi oktatás az alatt az egy év alatt, simán eljutottak egy olyan szintre az adott nyelvből, ami már jó alap volt akár a nyelvvizsgához, akár szakmához. Igaz, ők már második nyelvként tanulták az adott nyelvet. Na most, ha ennyire rossz a magyarok idegen nyelv tudása,akkor miért nem inkább a felé megyünk el,hogy legyen általános a nyelvi előkészítő, alapos nyelvi képzéssel. Heti 20-egynéhány óra, anyanyelvi tanárokkal akár? (A miből fizessük kérdésre: van iskola ami most is így működik, csak jelezném, hogy a kinti egyetemeknek, egyetemistáknak is kiváló lehetőség nyelvet oktatni egy idegen országban. Arról nem is beszélve, hogy ebbe beruházni mindenképpen jobban megérné, mint négyes metróba (vagy stadionba).)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.03.14. 13:27:46

@opati666:
"aki 15 éves koráig Wells-ben élt"...
hát ha te is 15 évig egy kútban élnél mint az ismerősöd, neked sem biztos hogy értenénk a magyarodat...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 13:28:02

@makacs szennyeződés:
"hát látod, normálisan leírtam még egyszer, és megint így reagálsz. hidd el, kontraproduktív."

Mert hogy kellett volna reagálni? Azt írtad le újra, amire már reagáltam, de olyanokat is leírtál újra, amiből látszik, hogy a válaszaimat el sem olvastad.

"igen."

Akkor légyszi olvasd már el, mit írtam erről, hogy van ilyen (szakmai nyelvvizsgánál), is mi az eredménye. Most írom le harmadszor, hogy olvasd már el!!!

"miért kell, ha benne van?"

Nem az van benne, olvasd már el azt is! A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást.

"nem. ezek szerint nem érted? :)"

Én pontosan értettem mit írsz, de látom te a kérdőjelet meg a vagyot sem tudod értelmezni. Az enyhe iróniát meg végképp nem.

"nem. tényleg nem érted? :D"

Szóval továbbra sem ismered a kérdőjel jelentését. Ezt is el kellene magyaráznom?

"igen. ezt ugatom. :)"

Aha, de akkor meg is kellene valamivel indokolni, mert én anno választhattam volna az egyetem saját nyelvvizsgarendszere és egy másik nyelvvizsgarendszer között, de nekem már azért nem kellett, mert korábban megvolt. Mitől jobb, ha a Pannon Egyetemen végzők csak a Pannon Nyelvvizsgaközpont vizsgáját csinálhatnák meg, a BME vagy az ELTE nem jó? Mert végső soron, attól még ha a Pannont választaná az ott hallgató, attól még ugyanaz a bizottság vizsgáztatna.

"nem értem, miért jobb egy általános nyelvvizsga, mint egy szakmai, ami nyilván feltételez általános alap-nyelvtudást."

A rövid válaszom: Lexinfo.

"de végül is lehet, hogy van olyan, aki tud beszélni nyelvhelyesen a nanotechnológiáról, de nem tud venni buszjegyet. szűk réteg lehet."

De szerinted ne legyen elvárás, hogy buszjegyet tudjon kérni? Esetleg konferencián süteményt?

"de egyébként igazad van, nem várnám el, hogy pont ugyanarról az egyetemről legyen a vizsga, ahogy a többi tárgyból sincs elvárva. ha stimmel a témakör-követelmény, nyilván lehetne máshol is vizsgázni. miért ne."

Akkor viszont gyakorlatilag visszatértünk oda, hogy mégiscsak az a 20 ezer Ft a különbség, persze még egy apró különbség, hogy nem csak egyetemek kezén van nyelvvizsgaközpont.

"csak akkor válaszolj, ha lehiggadtál, és nem személyeskedsz."

Nem személyeskedek, olyannal legalábbis nem, aki normális hangnemben szól hozzám. A többi meg ne csodálkozzon.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 13:33:31

@68nyara:
"A bemeneti követelmény nyelvvizsga akár lehetne is. De ott is inkább azt preferálnám, ha az érettségi lenne a szűrő. (Ahogy írtad is, ha megvan xy%-ban a nyelvi érettségi, akkor az nyelvvizsga.) No ezt lehet támogatni. "

Ja, de akkor megint visszatérünk makacs szennyeződés belső nyelvvizsgás őrületéhez, ugyanis én azt mondtam, az emelt szintű érettségi legyen a követelmény X%-ra megírva, viszont jelenleg a középszintű nyelvi érettségi a kötelező. Igazából a hivatalos követelményrendszer alapján a középszintű sem lenne gagyi, de éppen azért gagyi, mert az belső, az iskola szervezi meg, míg az emelt szintűnél külső bizottság vizsgáztat. A középszintűn éppen ezért rugdosnak át mindenkit. Tehát az a módszer, ami középiskolában láthatóan nem működik, miért lenne jobb egyetemen? Egyetemen a záróvizsga is gagyi, a szívatás a szórótárgyaknál van, akkor miért pont a nyelvi számonkérés működne jobban, mint a külső rendszerekkel?

A nyelvi előkészítő osztályokat én is nagyon jónak tartom, anyámék iskolájában is, ami szakközépiskola, nagyon jól megtanulják abban az osztályban a nyelvet, mondjuk ők igyekeznek is úgy csoportosítani a tanárokat, hogy az előkészítő osztályt a legjobb tanárok tanítsák, tehát valójában a többiek szívják meg.

68nyara 2012.03.14. 13:35:40

@makacs szennyeződés: Nagyrészt igazad van. Azonban hiába követelmény a habilitációhoz az idegen nyelv használata, mégis elég sokan nem beszélnek olyan szinten mondjuk angolul, hogy előadhatnának. Nálunk felmerült, hogy indítsunk angol nyelvű képzést. Megbukott, mert nem volt annyi tanár aki bevállalta volna.

(Most hagyjuk, hogy az egyetemi tanárok öröklétig szóló szerződése miért éri meg Magyarországon?)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 13:35:53

@68nyara:
Amúgy én úgy látom, szóban rendesen nem is nagyon lehet bizonyos szinten túljutni idegen nyelvű tanár és/vagy idegen nyelvű környezet nélkül. Szerintem valahol odáig kellene eljutnia mindenkinek, hogy szóban is valami úgy-ahogy menjen, emellett idegen nyelvű szakirodalom olvasása és az idegen nyelvű publikálás is lehetséges legyen. Mármint ezt azokra értem, akik diplomát szereznek.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 13:36:07

@élhetetlen:

Egy gond van, ennek semmi köze az alanyi és tárgyas ragozáshoz. Tudsz valamit, de nagyon nem jól...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 13:37:15

@68nyara:
Olyat is tapasztaltam, hogy meghirdettek egy választható tárgyat, többen azért vettük fel mert hogy angol nyelven lesz, ott meg első órán közölte a tanár, hogy igazából magyarul fogja tartani, mert az mindenkinek jobb lesz. Feltételezem az ő nyelvtudásával lehetett a gond...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.03.14. 13:39:03

@dr. birca max:
Én nem nagyon ismerem alaposan ezeket a szabályokat, de az eszek és az eszem hétköznapi nyelven alany és tárgy nélkül is használva van. Tehát megyek és eszek, megyek és eszem, mindkettő értelmes, az már elvakult nyelvtannáci, aki ezekbe beleköt.

68nyara 2012.03.14. 13:39:20

@Zabalint: Nem mondtam, hogy a jelenlegi érettségi rendszerrel egyetértek. Szerintem a helyi érettségi helyett mindenkinek központit kellene írnia. (Hoppá, csak nem így működik egy csomó országban?)

Nem csak nyelvből; hallottam olyan esetet (nálunk diáktól), hogy a kémián ő csak azért ment át, mert az anyukája abban az iskolában tanított. Be sem járt órára. (A kémia nálunk alap tárgy.)

68nyara 2012.03.14. 13:44:38

@Zabalint: Hát igen, a választható tárgy, amit angolul hirdettek meg, de rejtélyes módon magyarrá alakul az első órán. Igen, mintha én is emlékeznék ilyenre. Bár ott nem a tanár volt a ludas, csak lemondott az angolról, mert a hallgatók nem igazán értették. A vicces inkább az volt, amikor egy ilyen tárgyat felvett egy az egyetemen vendéghallgató angol kislány, és szinkron tolmácsoltunk neki magyarról angolra. Kísérgethettük órákra, hogy legalább valamit értsen szegény. Kicsit volt csak ciki.

Ginlia 2012.03.14. 13:45:08

A diplomavédés olyan nyelven történik, ahogyan a diploma íródott.

Ginlia 2012.03.14. 13:48:16

@68nyara: 'Nálunk felmerült, hogy indítsunk angol nyelvű képzést.' Mi ez a nálunk?

élhetetlen 2012.03.14. 13:50:56

@dr. birca max: Igaz, régen volt, és volt valami ikse ige is, de azért ne mondd már, hogy mindegy...

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 13:53:14

@Zabalint:

Pedig belekötnek, sőt éppen a ikes igék iktelen ragozásának kritizálása a "nyelvművelők" egyik kedvenc vesszőparipája.

eszik:

- ikes ragozás: "eszem" - ez az egyetlen alak, nincs "eszek", ilyen forma nem létezik az ikes ragozásban, tehát "eszem valamit", "eszem az ételt"

- iktelen ragozás: "eszek" - alanyi, "eszem" - tárgyas, tehát "eszek valamit", "eszem az ételt", viszont egyes "nyelművelők" szerint súlyos hiba iktelenül ragozni ikes igét

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 13:57:02

@élhetetlen:

Pedig mindegy.

Éppen a másik kommentelő bizonyítja ezt. Ma már a magyar anyenyelvűek óriási többsége - mint itt a kolléga - tárgyas ragozásnak gondolja az ikes ragozást.

Az ikes ragozás de facto kihalt, maradványai vannak csak, egyetlen egy formában él tovább (kij. mód, jelen idő, egyes sz., 3. személy), még 15-20 év és a nyomok is eltűnnek, csak ez az egyetlen forma marad.

Én egyes helyzetekben ikesen ragozok, s látom sokszor, hogy nálam fiatalabbak furcsának érzik.

68nyara 2012.03.14. 13:59:23

@Ginlia: Mi a kérdés? Arra gondolsz, hogy melyik egyetem, melyik szak? Ne haragudj, de ezt most nem teregetném itt ki, ha nem muszáj.

Mercel 2012.03.14. 13:59:23

@efhábé:

Értem.
Másról beszélünk.
Ez nem technikai kérdés.

Felhívsz valakit, csörög, felveszik, köszönsz, megmondod ki vagy és mit szeretnél.
Ha nem akkor egyszerűen tahó vagy.
Pont.

Egyébként nekem végtelenül egyszerű a reakcióm amikor valaki tuskó a telefonban:)
Piros gomb, majd amikor visszacsörög angyali hangon üdvözlöm és megkérdezem, hogy mit szeretne.
Ilyenkor általában kis hebegés után de köszön, és értelmesen kiköhögi, hogy ő ki és mit szeretne.
Ha nem megy ismét kinyomom.
Ha ügyfélről van szó, akkor nyilván ezt nem tehetem meg mert belőle élek akármekkora tuskó is, de volt már, hogy idővel inkább megszabadultam tőle ha annyira nem bírtam a stílusát.
Tanítványok esetében főleg.

"Frigyes"

Ginlia 2012.03.14. 14:01:17

@68nyara: Inkább a szakirány érdekel és az is csak megközelítően. Sokféle szaknyelv van és arra vagyok kíváncsi, hogy mely terület az, ahol nem jött volna össze annyi tanár amennyi szükséges lett volna a színvonalas szaknyelvi képzésben. (Az egyikben érintett vagyok, ezért vagyok kíváncsi.)

68nyara 2012.03.14. 14:07:36

@Ginlia: Válasz ment magánban.

efhábé 2012.03.14. 14:17:47

@Mercel: Tahó az, aki azt hiszi, köze van hozzá, ki akar beszélni XY-nal.
Nyilván nem mobilról beszélünk, ami egy emberhez kötődik és nyilván nem munkakapcsolatról, ahol fontos, hogy ki keresi xy-t.
Arról beszélünk, amikor felhívsz egy lakásban található vezetékes telefont, amin több embert lehet elérni. Miért gondolod, hogy neked tudnod kell, ki hívja adott embert? Miért gondolod, hogy , elengedhetetlen feltétele a beszélgetésnek, hogy a másik bemutatkozzon? Majd bemutatkozik annak, akit keres. Köszönsz, megkérded, kivel beszélsz, ha azzal, akit kerestél, megmondod, ki vagy, ha nem azzal, akkor a telefonhoz kéred és megmondod, ki vagy. Az égvilágon semmi közöd hozzá, hogy ki hívja azt, akivel egy lakásban élsz, még akkor sem, ha a párod, házastársad vagy éppen a gyereked.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.14. 14:33:33

@efhábé:

A legviccesebb, amikor cseng a telefon és amikor felveszem a "ki az?" kérdést kapom. Szokásos válaszom "én". Ha visszakérdez megint, hogy "ki az?", akkor azt válaszolom, hogy "hát én!", majd leteszem.

Dagda 2012.03.14. 14:34:51

Tisztelt posztoló!

Megértem, hogy szabályok szerint szeret eljárni, szükséges is a munkájához az iránymutatás. A lenti videóban láthatja ennek az eredményét:
www.youtube.com/watch?v=gh5xu35bAxA

Az azonban nem értem, hogy miért tekinti szentírásnak a nyilvánvalóan teljesen alkalmatlan keretrendszert.
Jómagam eddig több száz (talán ezres nagyságrend fölött) interjúztattam embereket, főleg fiatalokat, akiknek a felsőfokú nyelvvizsgáján nem száradt még meg a pecsét.
Tízből négyen nem beszélik a nyelvet, hárman eldadognak, ketten tűrhetően beszélnek és csak tízből egy az, aki ténylegesen akadálytalanul, egy külföldi számára is érthető kiejtéssel beszél folyékonyan, ahogy az egy felsőfokú nyelvvizsgáztatótól elvárható.

Bizonyára sokan elmondták (nem olvastam a kommenteket) amit én is: a nyelvvizsga mai rendszere a legkisebb mértékben sem vizsgálja a nyelvtudást. Hatékonyan vizsgálja viszont a memorizálást, a szövegtanulási készséget, tehát összesítve a seggelést. Felkészíti a jelöltet a tankönyvekben található helyzetekre és valódi értékét tekintve már majdnem felér azzal a szinttel, amit egy átlagember egy hónapos idegen környezetben való tartózkodás alatt (feltéve ha rá van utalva az adott nyelvre) elsajátít.

Egy átlag műveltségű, értelmes magyar ember az adott irányelvek alapján nem tudná letenni a magyar nyelvvizsgát, tehát ha a bürokrácián múlna, a hazájában problémái lehetnének a munkatalálással.

Ha ez Ön szerint rendben van, akkor sok sikert kívánok a KER rendelkezéseinek istenítéséhez.

Én pedig mint munkaadó, azokat alkalmazom, akik beszélik az adott nyelvet és nem érdekel, van-e róla papírjuk. Ezzel a posztban említett problémat azonnal meg is oldom: nálam semmire nem mennek vásárolt bizonyítvánnyal.

catsndogs 2012.03.14. 14:54:57

@Dagda: Egyáltalán nem istenítem a KER-t, egy szóval sem mondtam, hogy tökéletes. A lényeg az, hogy nekünk annak megfelelően KELL pontoznunk! A "seggeléssel" nem sokra megy, mert a szituációs gyakorlatokhoz, az olvasott szöveg idegen nyelven történő tömörítéséhez ez kevés! Fel kell találnia magát az adott szituban, a szöveg lényeges elemeit pedig tudnia kell közvetíteni. És bármennyire is hihetetlen, nagyon SOKAN átmennek a vizsgán a követelményeknek megfelelően! Az egy sajnálatos dolog, hogy a nyelvvizsga letétele után már többnyire nem foglalkoznak a nyelvvel, vagy mert nem érdeklődnek, vagy mert nincs motiváció, esetleg pénz, vagy lehetősége arra, hogy szóban gyakoroljon. Az biztos, hogy én olyan embernek nem adok felsőfokú bizonyítványt a kezébe, aki nem képes szinte bármilyen témában (persze, nem a szülészetre gondolok!) értelmes gondolatokat megfelelő szókinccsel, nyelvtannal előadni. Lehet, hogy én vagyok az egyetlen vizsgáztató, aki csak az átlag fölötti teljesítményt nyújtókat engedem át felsőfokon? Kétlem.

efhábé 2012.03.14. 14:55:51

@dr. birca max: ez nyilván bunkóság, kulturáltan is lehet ezt. Halló, xy-nal beszélek? Igen. Ez és ez vagyok.
Nem. Beszélhetnék xy-nal?
Csak arról beszélek, hogy a bemutatkozás nem magától értetődő, integráns része a kulturált telefonhasználatnak. Annak kell bemutatkozni, akivel beszélni akarsz. És persze, nyilván van csomó olyan szituáció, amikor mégis be kell mutatkozni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.03.14. 14:55:58

"kizárólag adózott, számlázott juttatásért"

ne keverjük a kettőt/don't mix up these two things

Peetee 2012.03.14. 14:58:33

Részlet a nyelvvizsgámról (angol):

- Miért kell útlevél, ha az ember külföldre utazik?
- (én) : Mert a határon ellenőrzik azt.
- Miért?
- Mert az országok között a történelem során ez a szokás alakult ki.
- Miért?
- Ennek több oka lehet, bizonyára a nyelvek miatt van, a személy igazolványopm például magyar nyelvű, ebből külföldön nem értenek semmit.
- Miért?
- Mert egy külföldi nem beszéli a magyar nyelvet.
- Miért?
- Mert nem ezt tanulta.
- Miért?
- (én): ....őőőő....erre most nem tudok választ adni, a kérdést értem, de magyarul sem tudnék rá válaszolni.
- Jó köszönöm, ez így nem megfelelő.

Ezek után ki a köcsög?
2009, Tata városa

Emmett Brown 2012.03.14. 15:06:47

@cats'ndogs:
azt mivel tudod magyarázni, hogy nekem egy év angliai középsuli után a sima felsőm 61%-os írásbelivel, és 89%os szóbelivel lett meg? illetve amikor megpróbáltam szakmai felsőt tenni, ott 39%-os írásbelivel vágtak ki, miközben szóbelin 85%-ot értem el?
most akkor éppenhogycsak meglett, vagy baromi ügyes vagyok? nincs itt valami elbaszarintva egy kicsit? :)

2012.03.14. 15:07:56

@efhábé: "1. Nem kell megkérdezni, hogy jó számot hívtál-e, mert igen, mert már nem kapcsol félre a rendszer.
2. Senkinek semmi köze hozzá, hogy ki hívja XY-t, ha majd XY úgy gondolja, akkor megosztja veled, hogy ki hívta őt. Tehát bemutatkozni sem kell."

Angliában a mobil (orange) félre kapcsol.
Azért illik bemutatkozni, mert a hívott fél lehet, nem akar beszélni veled. Ezt a lehetőséget meg kell neki adni.
Csak képzeld el: csörög a telefon: felveszed: válts előfizetést! Az O2 jobb!
Mi a reakciód?

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2012.03.14. 15:16:24

"azt a 150-200 ezer forintot nem a bűnözőknek kellene adni"

- Hát ezért tart itt ez az ország! A börtöneink tele vannak megélhetési nyelvizsgabűnözőkkel!

A stRigó utccáról meg annyit, hogy én kaptam egy háromast, a rólam szórul-szóra másoló kolléga pedig elbukott a kifogásolhatatlan pontrendszerű, precíz értékelésű írásbeli angol alapfokú nyelvvizsgán. Persze tudom, hogy a szavam semmit sem ér a nagytiszteletű nyelvvizsgabiztos úr/hölgy szavával szemben, mivel engedtem, hogy másoljanak rólam, így nyelvvizsgabűnözővé váltam. De, mégis megmagyarázhatná, hogyan kerülhetett porszem a svájci óraművet is meghazuttoló pontosságú stRigó utcai gépezetbe?

2012.03.14. 15:17:17

@Zabalint:" Miért nem? Akkor mégis mivel igazolja, hogy megvan a szükséges nyelvtudása? Munkahelyen amúgy is bizonyítania kell, hogy nem csak papírja van, de a diploma kiadásánál ez még nem játszik."
Én Angliában élek.
Nyelvvizsgát nem kérnek, miért is tennék. De nem is érdekli őket. Egy dolog van csak: a jelentkezési lapon abba az öt rubrikába befér-e a végzettséged lajstromszáma, ez bevihető-e a rendszerbe.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2012.03.14. 15:17:49

Ezt a posztot megírni, egyébként, egy fájdalmas öntökönrúgás volt. ;) :P

2012.03.14. 15:22:02

@d.hardman: Lehet, azért neked válaszoltam, mert ki akartam egészíteni a mondandódat. Magyarul egyetértettem veled. Nem feltétlen csak azzal állok szóba, akivel vitázok.:-)

efhábé 2012.03.14. 15:27:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ne menjünk bele technikai részletekbe, de digitális technikával nem lehet félrekapcsolni, csak félretárcsázni.

Az o2 üzleti hívás, leírtam, egészen más szabályok vonatkoznak rá.
Informális kapcsolatról volt szó az eredeti felvetésben.

2012.03.14. 15:28:14

@cats'ndogs: Miért van az, hogy más értékrendet, elvárást tapasztalnak a nyelvvizsgázók, ha a Rigó utcában vizsgáznak, mintha máshol?
Miért van az, hogy a Rigó utcai vizsgájával az ismerősöm nem tudott boldogulni Angliában? Egy évébe tellett.
Miért van az, hogy egy angol nyelvtanár hölgy sírva utazott haza 3 hét után, mert nem értette az angolokat?
Változik a nyelv. Idióta nyelvtannal sokkolják a tanulókat. Egyszerűbb, sokkal egyszerűbb.
Gyakran mellőzik a kérdő szórendet, nem illesztik nyelvtanilag a mellérendelt-alárendelt mondatrészeket, a You have... kezdetű mondatra képesek init? -tel visszakérdezni.
Először bizony meglepi az embert, mikor a szövegaláírásban ilyeneket olvas, hogy dunno! A TV-ben.

joskarola 2012.03.14. 15:30:28

Csak a vita "kilencévesek nyelvi szintje-e a nyelvvizsga?"-részéhez hozzászólva: Angol nyelvterületen vagyok angol anyanyelvi osztályban osztályfőn0k. (bocs, nem műkodik a rovid ő-m...) A harmadikosok év eleji szintfelmérője (phonics, vocabulary, reading comprehension)erősen hajaz egy Rigós kozépfokú nyelvtani részére (épp 19 éve, ilyentájban mentem, érettségi előtt). A szovegek nincsenek ugyan úgy osszerakva, hogy abban a Dohár-féle Kis Angol Nyelvtan minden fejezete benne legyen, de pl. az amerikai bolények kihalásáról, egyes népek hogyan ünneplik az újévet, stb. A multiple choice-os részek is simán elmennének egy Rigós nyelvtani-szovegértési teszten, de a negyedikeseké már teljesen biztosan beférne. (a gyerekeknek 60 % felett illik teljesíteni, hogy az adott évfolyam szintjén legyenek) A Rigós fordítási feladatok már mások, azokhoz tényleg kellett egy általános műveltség, azokat tutira nem tudnák a harmadikosaim (nekem anno valami újonnan feltalált telefonos dolog volt, meg teherbeeso tinedzser lányok aránya... a "sejttelefon" emlékszem, teljesen ledobbentett, azt hittem, egy orvosi műszer...:)))

Haloperidol 2012.03.14. 15:51:53

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Ha nincsen alkalmad arra, hogy anyanyelvi kornyezetben gyakoroljad a nyelvet, akkor hiaba vagy nyelvtanar es hiaba tudod a nyelvtant jobban, mint az anyanyelviek, nem fogod erteni oket.

En orvos vagyok, felsofoku szakmai nyelvvizsgam van angolbol, fel eve dolgozom kint Angliaban, es most kezdek egy kicsivel magabiztosabb lenni, nem izzadok le, ha ugyintezes miatt kell telefonalnom valahova, es a betegek legtobbjet kezdem megerteni.

sajnos a legtobb magyarnak, akik az iskolaban, nyelvtanfolyamon tanulnak nyelvet, es nincsen penzuk, eselyuk diakkorukban kulfoldi osztondijjat szerezni, a magyar TV-k meg mindent szinkronizalva adnak, tehat esely nincsen ra, hogy a feliratos filmet nezve fejlodjon egyreszt az olvasasi keszseg, masreszt meg az angol nyelvtudas.

szegeny angol nyelvtanar ismerosod meg biztosan nem eleg kitarto, hogy rafekudt volna a szovegertesre anyanyelvi ornyezetben.

2012.03.14. 16:00:16

@LION_heart: Kösz, ezt akartam mondani.
Egyébként a fiam úgy tanult meg, hogy állandóan ment a háttérben a cnn, ha otthon volt. A vicces a dologban az volt, hogy év végén az angol tanárnő (németből képezte át magát) nem akarta megadni az ötöst, a középfokú nyelvvizsga után, mert a gyerek nem hozta év közben az ötös szintet nyelvtanból!!!

Egyéves Önkéntes 2012.03.14. 16:03:09

Keresztanyámnak volt egy ismerőse, orosz kosárlabdázó, aki itt játszott nálunk Mo-on! Az unokatesóim orosz háziját a felesége írta meg (szintén echte orosz) és a lányok sosem kaptak ötöst az orosztanárnőtől (magyar), mert "jó, jó, de az oroszok nem így mondják!" :D

2012.03.14. 16:04:09

@efhábé:" Ne menjünk bele technikai részletekbe, de digitális technikával nem lehet félrekapcsolni, csak félretárcsázni."
Értem. Akkor a Voip a magyarországi hívásoknál tárcsázó betanított munkásokat foglalkoztat.
Egyébként a dolog más esetben sem igaz, miért lenne a telefonnál az?

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2012.03.14. 16:05:41

Annyira fikázod a magabiztos embereket, mint a posztodban, mint a hozzászólásaidban, hogy te egy ilyen: minden kis zörejtől beszaró, átlátszó senki lehetsz. Ilyen kis csirke. :P

Érdekes, hogy nekem a legtöbb nyelvtanár pont azt tanította, hogy a magabiztosság elengedhetetlen és tessék arra törekedni. Pl.: "magabiztos emberek nem értik, hogy miért nem jutnak tovább már az első körnél"

Csak azért mert neked nem megy, azért még fontos a magabiztosság és nem kell másokat lenézni, sőt a nyelvvizsgán diszkriminálni csupán azért mert magabiztosak.

Danke sőn! (ahogy egy művelt spanyol mondaná...)

Roltii 2012.03.14. 16:06:52

csak pár szösszenet:
- első alkalommal buktam Rigó utcában, megkérdeztek, hogy mi a véleményem a daylight saving-ről, aztán mondtam hogy jó...visszakérdeztek, akkor mondtam, hogy nem jó, de igazából tököm se tudja, magyarul sincs véleményem/gondolatom erről, van és kész. Persze kivágtak...

- második alkalom, BME, talán 2. turnus: végre egynyelvű, írásbeli relatíve könnyű, labor picit vacak az akusztika miatt, szóbelin meg kedvesen segítettek, és engedték terelni a beszélgetést, amerre csak akartam. Érezhető volt akkor a jelmondatuk ("nem arra vagyunk kiváncsiak mit nem tudsz, hanem arra hogy mit tudsz" vagy valami ilyesmi)

- asszony most szív, mert főiskolai diplomájához persze hogy nem elég az egy középfokú angol, hanem kell egy középfokú szakmai (vagy felső nem szakmai) is, persze más nyelvből. 3x volt eddig nyelvvizsgázni, és lassan ismeri a legtöbb vizsgázót, mert nem igazán megy át senki, pedig járnak előkészítőre, magántanár stb... Érthetetlen számomra, mert jó nyelvérzéke van (hehe), és mégis negatív a vége (na jó, legutóbb meglett az egyik fele). Nevetséges, hogy a menj el minél többször, és csak sikerül megoldás az üdvözítő, mert felkészülni nem kicsit problémás.

- az iskolánkba volt egy anyanyelvi német tanár, na azt is megvágták Rigó utcában német felsőn...

- egyik középsulis angol tanárnőmnek 3x kérdezett vissza egy született angol, aztán feladta... és ez próbált minket tanítani.. (előtte orosz tanár volt...)

(off: attól, hogy "le vidékre", és "fel pestre" még nem nézzük le a vidékieket, de sokszor erős ellenszenvet érzünk az ő részükről, tisztelet a kivételnek... a le meg fel pedig valszeg megszokásból alakult ki, rohadtul nem kéne ezen rugózni, csak egy szófordulat...)

Roltii 2012.03.14. 16:08:59

és még egy apróság:

- nálunk fősulin (kandó) csak egy középfokú kellett (sokaknak ez is kihívás volt, nekem már érettségi előtt megvolt...). Viszont aki már megszerezte, az nem tanulhatott fősulin nyelvet, mondták, hogy csak azok járhatnak, akiknek nincs nyelvvizsgája... Pedig annyi időm azóta sincs nyelvet tanulni, jó lett volna de nem... Persze papíron be kellett íratkozni angolra, csak kaptunk automatikusan felmentést rá:DD

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2012.03.14. 16:11:36

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ki ne találjuk már, hogy egy digitális telefonközpont félre tud kapcsolni, mert rögtön tökönszúrom magam egy lángoló fakarddal!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.03.14. 16:11:55

@cats'ndogs: "Lehet, hogy én vagyok az egyetlen vizsgáztató, aki csak az átlag fölötti teljesítményt nyújtókat engedem át felsőfokon? Kétlem."

tégy belátásod szerint.

néhanap járok Brüsszelbe egy európai szövetség ülésire, egyik nációjú kolléga borzalmasabban (néha gyengébben) beszéli az angolt, mint a másik (engem is beleértve), ennek ellenére remekül megértjük egymást, mindenki tudja, miről beszél a másik, ha nem, rákérdez, folynak az ügyek, végezzük a munkánkat, mindenki happy.

majd valamelyik esti kvaterkán viccesen elmesélem nekik, hogy sajnos le kell mondanom a további közös munkáról, mert hiába vagyok képes szinte bármilyen témában (még a szülészetről is!) értelmes gondolatokat megfelelő szókinccsel, nyelvtannal előadni, sajnos teljesen hétköznapi módon fejezem ki magam, azaz nem nyújtok átlag feletti teljesítményt.

így nő a szakadék (gap you know) a magyar fejekben szinte bármivel kapcsolatban, a valóság és annak égi mása között...

karnagyúr 2012.03.14. 16:24:12

Szórakoztató, hogy a posztban számos központozási hiba van, és néhány súlyos helyesírási is akad... Mi történne egy magyar nyelvvizsgán a kedves bloggerral?

Mielőtt bárki rosszindulattal vádolna, 3 db államilag elismert nyelvvizsgával rendelkezem.

ballus 2012.03.14. 16:33:44

@HTTT: Az angol tanári diplomával nem mennék el nyelvvizsgázni, hanem bemutatnám az oklevelet, majd megkérdezném, hogy tud-e olyan felsőfokú nyelvvizsgát, ami ettől többet ér.

2012.03.14. 16:46:06

@Skulo: Kezd el! Malfunction. Valami "zavar az erőben".

catsndogs 2012.03.14. 16:54:30

@Emmett Brown: Gyakran előfordul, hogy valaki sokkal jobban teljesít szóban, mint írásban. Ez készség kérdése. A szóbeli vizsgán sokszor elnézünk apróbb hibákat ha egyébként jó a szókincs, és kommunikatív az illető. 1-5ig pontozzuk a kommunikációs készséget, a szókincset, a nyelvhelyességet,a koherenciát és a beszédértést. Lehet, hogy a nyelvtanod, vagy a szókincsed a szóbelin mondjuk csak 2 pontot ért, de a kiejtésed, a kommunikációs értéked, stb. esetleg 4-et vagy 5-öt. De a lényeg, hogy az összteljesítmény a szóbelin meggyőző volt. Nos, az írásbelin már nem siklanak el a hibák felett, legyen az helyesírási, nyelvtani, értelemzavaró...Azaz, ott sokkal inkább feltűnnek a hiányosságok. Ez vice-versa is működhet. Az írásbelin nyugodtabb vagy, jobban ki tudod fejezni magad, van mód arra, hogy javítsd a hibáidat,stb. A szóbelin a légkör is más, két vizsgáztató figyel árgus szemekkel, tágra nyitott fülekkel.:) Sokan frusztráltak, mert még az anyanyelvükön sem szívesen kommunikálnak idegenekkel. Hiába vagy szóban jó, lehet, hogy írásban nem vagy pontos. Ezt én így látatlanban nem tudom megmondani, de valami ilyesmi lehet a háttérben.

catsndogs 2012.03.14. 16:58:59

@Skulo: Megmondanám, de nem tudom. :)Írásbeliket nem javítok, azt csak a vizsgaközpontokban történik. De kritériumokkal természetesen tisztában vagyok. Mellesleg nem vagyok "Rigós" vizsgáztató sem...;)

forintosProjekt - · forintosprojekt.blog.hu 2012.03.14. 16:59:08

Nyelvvizsgán sokan azt hiszik, hogy beszélgetni kell a vizsgáztatóval, és magadat adni, valamint az igazságot mondani.
Én sosem a valós tényekről beszélek (hogy vagyok, honnan jöttem), hanem megvan a sablon. Neked kell irányítani a beszélgetést, és arról beszélni amiről tudsz - és arról nagyon folyékonyan, nagyon sokat, brutál szókinccsel.
Tehát: ha én az egészségről vagy az egészégügy helyzetéről akarok beszélni, akkor arról fogok és kész. Már az ártatlan kérdéseknél arra terelem a szót. Tehát ha megkrédezik hogy vagyok, akkor köszönöm, most már sokkal jobban. A múlt héten jöttem ki a kórházból egy nagyon súlyos epeműtétem volt de mostmár jobban vagyok, csak a diétát utálom. Dehát meg kellett csinálni, mert ez nem játék. Persze elsőre refluxot diagnosztizáltak, de szerencsére egy másik orvos is megvizsgált stb...
Kép: 2-ből kiválasztani: amin van személy, autó veszélyes dolog. Merhátugye mintha az a gyerek a képen sápadt lenne. Remélem nem vérszegény, hanem csak fehér bőrű. Talán...
Azt meg leszarom hogy kék nadrágban van vagy sárgában...

Meg simán lehet ám csapdát is állítani a vizsgáztatónak. Ha kertészkedésről akarsz beszélni elég úgy kezdened a hol laksz kérdést: hogy vidéken egy kis házban, aminek óriási nagy kertje van.

Erre hidd el, hogy csak egy kérdés jöhet: És mi van abban a kertben?

Innentől megint nyertél: kurvaélet hogy naspolya meg húsos som, meg cukkíni, nem pedig káposzta :) A 25 perces megszakíthatatlan monológ után pedig jöhet a többi - persze rövidítve, mert a vizsgáztató sem akar este 8-ig ott lenni.

catsndogs 2012.03.14. 17:12:55

@Skulo: Ez nagyon mellétalált!(mellesleg köszi az intelligens hozzászólást:) Kár, hogy nem ismersz...:) Szerencsére nem szenvedek önbizalomhiányban,talán pontosan ez az amiért minden vizsgázóval szemben tudok empatikus és nyitott lenni.Akiről beszéltem az egy speciálisan ilyen embertípus (nem hiszem, hogy ne találkoztál volna már hasonlóakkal!). NEM a magabiztossággal van a baj, ha ez jött le sajnálom. Azzal van a baj, amikor valaki hatalmas arccal jön, nyilvánvalóan öntelt (nem magabiztos!!!), de amit csinál egyenlő a nagy semmivel.Utána meg ránk csapja az ajtót, és elmondja mindenkinek, hogy ő ilyen, meg olyan jó volt, mi vagyunk a hülyék.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2012.03.14. 17:19:16

@cats'ndogs: Csak azért írtam, mert a posztodban is és a hsz-eidben is külön kiemeled a "nagy önbizalmú" embereket. Gondoltam, hogy nem kimondottan az önbizalomra értetted, inkább csak provokáltalak, hogy vedd észre amit írtál. Nem gondoltam komolyan, hogy te önbizalomhiányos ember vagy, nem hiszem, hogy egy ilyen típus blogot írna, ez inkább az extrovertáltakra jellemző. ;) :P

no offense, btw ;)

catsndogs 2012.03.14. 17:20:30

@forintosProjekt -: Na látod, valahogy így kell ezt csinálni! :) De ne gondold, hogy a vizsgáztató nem lát át a szitán! De mivel beszélsz, feltalálod magad, kifejezed a gondolataidat megfelelhetsz. Mondjuk én nem hiszem, hogy középfokon megkérdezném, hogy mi van a kertedben, inkább azt, hogy "Have you got green fingers?"...:)

catsndogs 2012.03.14. 17:25:26

@karnagyúr: Ezért nem lettem magyar szakos tanár...:) Fordításokat is elsősorban magyarról angolra vállalok. Újságíró sem vagyok. Ettől függetlenül elszégyelltem magam.:) De itt most az ANGOL nyelvvizsgáról van szó. Igyekszem javítani a hibáimat! :)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2012.03.14. 17:36:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: Gondolom onnan tudod, hogy a digitális központok "félrekapcsolnak", mert te is ilyeneket üzemeltetsz mint én és nálatok rendszeresen megzavarodik az erő és nullák helyett egyek folynak be az adathalmazokba és félre megy a hívás?!

Bolondgombás pizza volt az ebéd?

Ginlia 2012.03.14. 19:39:10

@Skulo: Úgy érted 'No offence'? :)

Dagda 2012.03.14. 20:06:22

@cats'ndogs: Azokat kell átengedni (és a követelményrendszert ennek alapján felállítani), akik képesek szóban és írásban kommunikálni az adott nyelven.

Tehát: beszélgetni hétköznapi témákról, esetleg az illető saját szakmájáról/tanulmányairól, vagy családi, társadalmi kapcsolatairól. Levelezni, chatelni. Egy-két perces filmjelenetet értelmezni és elmesélni, illetve ugyanezt újságcikkel (akár hírportálról) megtenni.
Ehhez jöhet a szakmai specifikáció, amely azonban már tudományos témakör.

Milyen más területe létezik még a nyelvtudásnak, amely egy hétköznapi embert érinthet? Hogy nyelvtani szerkezetek ismeretére semmi szükség, az tény. Hogy archaikus irodalmi nyelvezetet (a száz éves már annak számít), a valóságban sohasem használt kifejezéseket kérjünk számon, az már ostoba, elvakult sznobság. A nyelvvizsgázó nem nyelvtudós, hanem egy ember, aki számot kell tudjon adni arról, hogy az adott nyelvet különböző szinteken képes megérteni, feldolgozni és kétirányú kommunikáció céljára használni.

Egy nyelvészprofesszor életművét feldolgozó irodalmi társaság tagjaként gondolom ezt. A nyelvtudásnak semmi köze ahhoz, hogy valaki tisztában van-e az imperativus szó fogalmával és a ritkán használatos kivételekkel. ugyanakkor számos alkalommal olyan anglicizmussal találkoztam magam is a hétköznapi életben, amelyekről korábban még nem is hallottam, holott közismertek Angliában vagy Amerikában. Műfordítók is gyakran mellényúlnak ezekkel.

Kifejezésekre van tehát szükség, nem elméletekre a szavakról és szerkezetekről és főleg nem ezek tesztelésére.

Dagda 2012.03.14. 20:18:56

@cats'ndogs: Pedig ez annyira egyszerű. Én is ezt csinálom. Beszélgetek az emberrel, és a témától függően veszem bonyolultra a kérdéskört és a szókincset. Ha az adott szinten akadálytalanul válaszol és értelmezni tudja az ő kérdéseire adott választ, akkor tudja a nyelvet.
Ez objektív, és egyetlen "nagyarcú" sem tud azon hőzöngeni, ha valamit ő nem ért. Nálam még senki nem sértődött meg azért, ha elutasítottam a nyelvtudás elégtelensége miatt (persze sok más dolgon igen, amikor rámutattam az elképzeléseik és a realitás között tátongó szakadékra, mint pl. a 220ezres nettó fizetés pályakezdő kommunikáció szakon végzett diplomásnak, én meg elmondtam hogy az ő képességeinek, tudásának és tapasztalatának megfelelő emberek a munkaerőpiacon többnyire 100-120e körül keresnek).

Tehát megértem a felkészületlen, önmagáról sokat képzelő vizsgázókkal szembeni fenntartásait, de a valóság az, hogy a követelményrendszer többnyire értelmetlen és alkalmatlan a valós tudás vizsgálatára. Valószínűleg Ön alkalmas rá, de gondolom egyetért azzal, hogy radikális változtatást igényel mind az oktatás, mind a számonkérés, az alapoktól kezdve.

catsndogs 2012.03.14. 20:30:25

@Dagda: Éppen azt próbáltam elmagyarázni, hogy egy vizsgán (most az általánosról beszélek) az a lényeg, hogy a vizsgázó képes legyen hétköznapi témákban értelmesen megnyilvánulni.Elméletet senkitől nem kérünk számon (milyen unalmas is lenne!), abból a bölcsészkaron anglisztika szakon kell vizsgázni. Ami még a nyelvtant illeti, a leggyakoribb igeidőket kell használni (egyszerű, folyamatos, jelen, múlt, jövő, befejezett jelen), segédigéket legalább a jelenben (can,should,would,must,have to,stb.), gerund-os, infinitive-es szerkezeteket, feltételes módot... De csak HASZNÁLNI!Most hirtelen ennyi jutott az eszembe. Hogyan lehet ezek nélkül a múltbeli élményeinket, jelen tevékenységeinket, jövőbeli szándékainkat kifejezni? Nem irodalmi, hanem hétköznapi nyelvezetet várunk el! Az klassz, ha valaki még a szlenget is tudja használni, de nem elég. Ez egy vizsga, ahol számot kell adni a tudásról. Semmi extra nem kell hozzá! Modern nyelvkönyv, jó tanár, idegennyelvű cikkek, szövegek olvasása, ha van rá mód külföldi tv csatornák műsorai, kitartás és szorgalom. Természetesen én sem tudok rendszeresen "kiugrani" Angliába, hogy társaloghassak "native speakerek"-kel, de rendszeresen olvasok, filmeket nézek, hogy trenírozzam magam. Kvázi irodalmi nyelvet én is max csak tolmácsolások alkalmával használok.

catsndogs 2012.03.14. 20:37:05

@Dagda: Ez abszolút így van. Ennek egyik legfontosabb eleme lenne az, hogy ne kerülhessenek ki kontár tanárok a főiskolákról, egyetemekről. Felháborít az, hogy egy középiskolás diáknak a heti 4-5 kötelező óraszám mellett még magántanárhoz is kell járnia, hogy sikereket érhessen el a nyelvtanulásban (most magam ellen is beszélek:). Saját magántanítványaim mesélik, hogy mit(nem) csinálnak órán. Pl. kapnak egy szöveget, 45 percig fordítják, kicsengetnek és ennyi. Páros lábbal rúgnám ki az ilyen "pedagógusokat". Azonban tudjuk, hogy ez is megér egy misét...

2012.03.14. 21:47:16

@Skulo: Tudod, mivel az I2C tranzisztorokat alkalmaz,mivel a CBX2 számítógép (általános célú) vezérelt, és félvezető kapcsolókkal köti össze a kimenő illetve a bemenő oldalon a vonalakat, van lehetőség a meghibásodásra.
Igen, egy romló hatásfokú tranzisztor képes a 0 jelből 1-est csinálni.

2012.03.14. 22:14:29

@Skulo:Látod, arra nem is gondoltam, hogy a számváltás is okozhatilyen problémát:
" A misdialed call or wrong number is a telephone call to an incorrect telephone number. This may occur because the number has been physically misdialed, the number is simply incorrect, or because the area code or ownership of the number has changed. In North America, toll-free numbers are a frequent source of wrong numbers because they often have a history of prior ownership.[1] In the United Kingdom, many misdialed calls have been due to public confusion over the dialing codes for some areas."

2012.03.14. 22:24:50

@Skulo: Tehát az USA.ban dokumentált , hogy voltak félrekapcsolások, nem a tárcsázó/hívó hibájából.
Kisebb már az arc? Megvan a fakard? Kérsz tüzet?

2012.03.14. 22:43:23

@cats'ndogs: ezt az általános műveltséget én írtam. Nem hiszem, hogy a bikicsunáj-hoz kellene hasonlítani azt a mérnököt, akit alig-alig érdekelnek pl. orvosi, irodalmi, művészeti témák., és a Rigó vizsgák tele vannak ilyen témákkal.
nekem pl. az egyik magnó hallgatás alkalmával gőzöm sem volt, hogy egy pszichoterepauta mi a szöszt csinálhat egy a szívproblémákkal küzdő pácienssel, őszintén szólva még a magyar nyelven papírra vetett kérdéseken is alig értettem, az írásbelin az embernek a fogalmazásába kötöttek bele, hogy nem "realizálódik", hanem "megvalósul" stb. , tudni kell, hogy Floridsdorf az Bécs egyik kerülete stb. sorolhatnám.
Nyelvizsgára készülvén is tömérdek hasztalan témát kell végignyálazni, aztán amikor az ember kikerül nyelvterületre pl. munkahely, akkor az első pár hónapban csak pislog, hogy alapvető szavakat ott hall kinn először.
A Rigó utcai dialektet ne is említsük: szinte könyörögnek odakinn az emberek, hogy ne úgy beszéljünk ahogy itt M.o.-on azt belénk verték, mert azt ők nem értik. És itt nem csak a kusza nyelvtani görcsölésekre gondolok, hanem úgy ánblokk az egészre.

2012.03.14. 22:51:19

Akit egyébként többedjére bukik a rigóban, annak én azt javaslom, hogy a szóbelire készüljön fel úgy, hogy minden témakörben 20-20 mondatot leír idegen nyelven, azt tanárral kijavíttatja, bemagolja, és azt mondja el a nyelvvizsgán, és ne ott próbáljon improvizálni.
A másik, hogy rendes idegen nyelvű szöveget kell olvasni illetve hallgatni (internet + tv), nem pedig nyelvkönyvekben lévő műszövegek beleértve azokhoz kapcsolódó hanganyagokat.

catsndogs 2012.03.15. 01:32:04

@Merész kőszáli kecske: Szerencsére angol nyelvterületen mindenhol megértem, hogy mit mondanak, hovatovább engem is megértenek! Pedig azt a "vacak" angolt beszélem,amit kis hazánkban tanultam. Mellesleg nem abban az értelemben hasonlítok senkit bikicsunájhoz, ahogy azt Te gondolod. Konkrétan azokra értem, akik azt gondolják magukról, hogy jók, holott két kerek egész mondatot sem tudnak összehozni. Egyébként vannak próbavizsgák, ahol minden tét nélkül kipróbálhatod magad, sőt a tanár még tanácsot is ad. Nem győzöm már hangsúlyozni, hogy sok más vizsga is van az Origón kívül!!! Tessék informálódni! Egy korábbi kommentemben azt is leírtam, hogy a magolással miért nem lehet semmire menni. Abban a három vizsgarendszerben amiben én is vizsgáztatok ez 100%, hogy így van!

catsndogs 2012.03.15. 01:49:35

@Merész kőszáli kecske: Az egészség-betegség témakörben nem orvosi dolgokról kell beszélni (ha már ezt hoztad fel példaként)! Teljesen életszerű szituációs feladat az, hogy külföldön dokinál vagy, fáj a torkod, lázad van, hánysz, stb.,stb. Elmondod a tüneteidet, tanácsot kérsz, közlöd, hogy allergiás vagy az antibiotikumokra. Mindig kétkedéssel fogadom, ha valaki egy sikertelen vizsga után azzal takarózik, hogy vele hogy kicsesztek, mert a nádirigók fészkelési szokásait kellett elővezetnie. Ezt egyszerűen nem tudom elhinni. Anno (kb.22-23 évvel ezelőtt a Rigó utcán tettem le mind a közép-, mind a felsőfokú vizsgámat. Mindkettő elsőre sikerült, pedig hidd el, nem magoltam, és volt annyi általános műveltségem, hogy tudtam beszélni mindenről ami ott felmerült. Nem emlékszem,hogy bármi extra lett volna! És egy orvosnak,mérnöknek, de bármilyen diplomás embernek KELL,hogy legyenek gondolatai a színházról, moziról, kedvenc könyveiről, stb. Érettségizett emberekről beszélünk és (elvileg) szinte mindenből maximálisan kellett teljesíteniük ahhoz, hogy felvegyék őket a felsőoktatásba.Nehogy már ne legyen ötletük azzal kapcsolatban, hogy melyek az internet előnyei, hátrányai, miért szeretik, vagy nem a szupermarketeket, mit gondolnak a reklámokról, hogyan lehet Magyarországon lakáshoz jutni,blablabla. Akinek ez lehetetlennek tűnő feladat, az inkább ne is tanuljon tovább, mert ÉRTELMISÉGInek aligha nevezhető!

lüke 2012.03.15. 09:50:30

a nyelvtudás nem = nyelvizsga
s hány angolszász tud más nyelven?
de, ha az ember a magyar ,akkor rohanjon papírtszerezni:)!
lüke a polyglott

2012.03.15. 12:25:06

@cats'ndogs: pont azokat a gondolatokat írod itt le, amelyek miatt egy jópár ember egyenesen a falnak rohan a Rigó utca hallatán. Mintha életetekben nem jártatok volna külföldön. :-) Finoman is szólva fényévekben mérhető az a távolság, ami a vizsgázó és a vizsgáztató gondolatvilága közötti különbséget jellemzi. Nem sértésnek írom, ezeket, pusztán azért írom, mert a blog címe is iaskyou...

- orvosi témakör: ha külföldön bármi bajod van, akkor a dokik eleve csak írásban(!) hajlandóak veled kommunikálni, mégpedig azért, mert az az ő felelősségük, ha téged a gyenge nyelvtudásod miatt diagnosztizálnak félre. És erre megvan a gyakorlatuk, hiszen tőlünk nyugatabbra lévő országokban, az emberek jelentős százaléka még annyira sem tudja a nyelvet, mint azok a vizsgázóitok, akiket lebikicsunájoztok.
- azt is írod, hogy egy érettségizettnek MINDENBEN maximálisan kellett teljesítenie, hogy felvegyék a felsőoktatásba. Szerintem ezt te is tudod, hogy ez mennyire nem igaz, egyébként egyrészről itt lehet valahol a kutya elásva a Rigóban: a vizsgázónak mindent kell tudnia, annak ellenére, hogy évtizedek óta kapjátok a visszajelzéseket a versenyszférától, hogy egy-egy Rigóban levizsgázott ember nyelvtudásával milyen szinten nem lehet mit kezdeni.
- felsoroltál 4 témát is, mindegyikről elmondható az, hogy ha az embernek épp nincsenek a fejében ezen témákkal kapcsolatos gondolatok, akkor legfeljebb 2-3 szavas gondolatok jutnak az eszébe, amelyeket gyakran nem lehet az ott rendelkezésre álló idő alatt rendesen felépített véleménnyé fogalmazni, legfeljebb így: őőő...facebook...őőő...i like it...őőőő...yesterday i buy a ...őőőőő....ipad on the amazon webpage...őőőő...I have a girfriend...ő...I know she from the internet....őőő , vagy úgy hogy...az internet jó, mert tudok bloggolni az aranyhörcsögömről, szeretem a szupermarketet, mert mindent megkapok az aranyhörcsögömnek, reklámokat nem szeretem, mert nincsenek aranyhörcsög reklámok, nem tudom hogy lehet magyarországon lakáshoz jutni, én most az aranyhörcsögömnek keresek házikót....aki így válaszol, az pedig bukik, pedig csak normális témákat kellene előrángatni, amit használ is.

2012.03.15. 12:43:51

@cats'ndogs: magolás alatt azt értem, hogy pl. az internet témából érdemes lehet előre felkészülni pl.
az internet manapság virágkorát éri, ahol rengeteg szolgáltatást lehet igénybe venni, pl. gondolatokat nyilvános blog oldalakon közzé tudom tenni, számos cég termékeit a számítógép előtt ülve meg tudom vásárolni, meg tudom nézni a közlekedési eszközök menetrendjeit, akár a mobiltelefonomon keresztül, a lehetőségek gyakorlatilag határtalanok. bla..bla...bla...aztán ha az embernek szerencséje van, akkor nagy valószínűséggel meg is van a szóbeli....ennnyi

monerd2 2012.03.15. 15:52:33

@Merész kőszáli kecske: én usa-ban nem írásban kommunikáltam a dokival :) melyik országban van ez h csak írásban lehet/szabad? :O

catsndogs 2012.03.15. 16:19:12

@Merész kőszáli kecske: NEM VIZSGÁZTATOK A RIGÓ UTCÁBAN!!!NEM IS TARTOM A LEGJOBBNAK!!!Azonban, ha semmit nem lehet kérdezni a fent említett témákban, akkor egyáltalán szabadna bármit is kérdezni? Nem tudom hányszor voltam gyerekekkel kirándulni, családommal angol barátainknál, ösztöndíjasként a birmingham-i egyetemen. És ha hiszed, ha nem, sajnos volt szükség orvosra is, mert több gyerek is beteg lett egy alkalommal. Az orvos nem is fogadott, telefonon az asszisztensével tudtunk csak beszélni, és igen részletesen el kellett mondanom, hogy mi a baj! Nehogy már az internetről, az informatikáról ne tudj mit mondani!!! Akkor hogy lehet az, hogy a vizsgázók a mi vizsgarendszereinkben (NEM A RIGÓN!!!) tudnak ezekre felelni, sőt, igen okos dolgokat el tudnak mondani!!!Ha a FB-ról, arról. Akkor arról kérdezem, mert az érdekli, tud mit mondani róla! De szerencsére a többség nem olyan hülyeségeket mint amiket te említettél!!! Sajnálom, ha te erre képtelen vagy. Bocs, de ezt kell mondanom! 14-15 éves gyerektől hallottam, hogy utálják az XY szupermarketet, mert rossz minőségűek a cuccok. Még példát is mondott arra, hogy egyszer vettek x dolgot ami hibás volt, de nem akarták az üzletben kicserélni... Igenis saját gondolatokat tudnak közvetíteni. Pont az a lényeg, hogy aki erre képtelen, az megbukik. Te vizsgáztattál már? Te hogy csinálnád? Szívesen beíratkozom hozzád egy továbbképzésre! Nézd meg a Cambridge nyelvvizsgák feladatait, követelményeit! Ezek a legelismertebb vizsgák szerte a világon! Hogy lehet, hogy ott is ugyanazok a témák merülnek fel? Az írásbeli tömény nyelvtan!!! És csodák csodája, ott is sokan átmennek minden gond nélkül!És sokan megbuknak! Kb. ugyanolyan arányban, mint bárhol máshol!Ott is hülyék a vizsga összeállítói, a vizsgabiztosok? Ami a mérnököt, vagy az orvost illeti, az meg igen szomorú, ha nem maximális teljesítménnyel jutott be az egyetemre! Ha azt is csak kifizette, akkor semmi keresnivalója a szakmájában, se a nyelvvizsgán! Hála Istennek, képzeld, azért az orvosok, mérnökök többségében bőven megfelelnek akár felsőfokon is! Aki tanul, készül, mindent megtesz a sikerért, annak sikerül is. Aki nem hiszi, járjon utána...

lüke 2012.03.16. 21:47:54

@cats'ndogs:
kisebb lajbival please
pl . ld.
ECFMG
www.ecfmg.org/certification/index.html
egyik része az angol nyelv,pár magyar már letette

@Merész kőszáli kecske:
az ürlap a standartizált medicina

(mint a peches APEH-s, aki bement egy rendelöbe,álbetegként, kontrollálni kapott egy injectiót-kikérdezés nélkül- s allergiás volt)

Reenzy 2012.03.23. 18:28:35

Tisztelt vizsgabiztos!
Sok honlapon kerestem már választ a többek által feltett kérdésre: az emelt szintű angol érettségi még felmutatható középfokú nyelvvizsgaként? Az angoltanárom szerint már nem, viszont az iskola adminisztrációján azt mondták, hogy igen. Megjegyzem, a tanárom nem sok diákot vitt emelt érettségire az utóbbi években, idén is én leszek az egyetlen az iskolából. Lenne még egy másik kérdésem. Idén májusban hol lesz az emelt érettségi Bács-Kiskun megyében? Úgy tudom, Baján, de Baján hol? Régóta keresek már kiírást, még az Oktatási Hivatal honlapján is jártam, de nem találtam meg. Ha lenne szíves válaszolni, azt megköszönném! :)

catsndogs 2012.03.23. 21:36:13

Kedves Reenzy!
Sajnos Baján nem vagyok ismerős, így erre a kérdésre nem tudok válaszolni. :( De a középiskolában, ahova jársz, mindenképp tudniuk kellene!!!Sajnos, az érettségi nem váltja ki a nyelvvizsgát, és a nyelvvizsga sem az érettségit!

Reenzy 2012.03.24. 17:49:17

@cats'ndogs: Az nagy baj.. :| Azért köszönöm szépen! :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.13. 15:37:02

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Más nyelvvizsgával sem fog boldogulni senki se külföldön. A nyelvvizsga legfeljebb egy nagyon alap, de még nem használható tudást jelenthet, akkor is, ha az felsőfokú. Rengeteg ismerősöm van, akik ilyen-olyan kamu egynyelvű nyelvvizsgát tettek, ők még annyit sem tudnak, mint akik a rigót.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.04.13. 15:40:02

@Skulo:
Az a baj a magabiztossággal, hogy a rossz vizsgáztatót megtévesztheti. Úgy értem, a kommunikációs készség nem azonos a nyelvtudással, nincs is köze hozzá, még szóbeli vizsgán sem. Ehhez képest rossz vizsgáztatónál, aki nem veszi észre, hogy a vizsgázó hibásan beszél, olyanok is átmennek, akiknek nincs fogalmuk adott idegen nyelvről.

Brain Storming 2012.05.23. 12:01:23

Külföldön van hasonló rendszer - úgy értem a felsőfokú végzettség nyelvtudáshoz kötése?

Isti91 2016.04.03. 01:06:02

Sziasztok!

Egy kisit szeretnék kötözködni, ha nem gond! Nagyon sok mindennel egyetértek, amit a fent említett vizsgáztató írt!!! Én már évek óta készülök a nyelvvizsgára, a diplomámhoz kell, eközben, mint programozó dolgozok, és mint köztudott, mi informatikus nap mint nap használjuk az angolt, hiszen másképp nem is tudnék dolgozni, de nyelvvizsgám még most sincs :'( Ugyanis a valóság, és a nyelvvizsga köszönő viszonyban sincs egymással, ez az igazság! - ez olyan mint a diploma: lesz egy értékes söralátétem, egy szükséges rossz, egy papír, ami kell....

Másik fontos dolog: Igen, a rigói utcai nyelvvizsga anno állami monopólium volt, ahol a profit senkit sem érdekelt...
A mai nyelvvizsga központok PROFIT ORIENTÁLTAK!!! - és igen, ezt a nagy hasznot nem a vizsgáztatónak adják, ez is egyértelmű...Akkor égett le a pofámról a bőr, amikor már csak azért pénzt kérnek, hogy megnézhessem a vizsgámat (és lefényképezni sem szabad, itt valami nagyon gyanús), tehát nekik az a céljuk, hogy minél többször menjek vizsgázni, ezért biztos olyan írásbelit állítanak össze, amivel csak szívni lehet, és a javításnál is többféleképpen lehet értelmezni, főképp a levélírás, vagy fogalmazás terén lehet...

Tehát ez az egész a pénzről szól, nem a tudásról... ez elszomorít... :'(
süti beállítások módosítása